Het wereldberoemde 'War and peace'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De filmmakers van The Ten Commandments en Into the West hebben niet geprobeerd om het 1000-bladzijde tellende boek War and Peace in anderhalf uur samen te vatten. En terecht, want dat zou afbreuk doen aan het indrukwekkende en hartstochtelijke verhaal. War and Peace is een miniserie geworden, maar beter gezegd een langdurende film van vierhonderd minuten. Onafgebroken kan je blijven kijken naar Leo Tolstoj's relaas, die je meeneemt naar de wereld vol van trots, adel en romantiek.

Het is het jaar 1805 en Rusland voelt de dreiging van Napoleon. Niemand lijkt tegen dit leger opgewassen en al snel moeten de Russische mannen opdraven om te strijden voor hun vaderland. Zo ook de broer van de jonge en onschuldige Natasha Rostova. Ze geloof heilig in de liefde en na het ontmoeten van de veel oudere legerleider Andrej Bolkonsky weet ze zeker dat ze de man van haar dromen heeft gevonden. Helemaal wanneer Bolkonsky's vrouw sterft in het kraambed, lijkt niemand hun toekomst samen nog in de weg te staan. Maar dan doet Napoleon een inval: hun liefde wordt op de proef gesteld en het War and Peace neemt verassende wendingen aan.


Deze onverwachte en vaak ook tenenkrommende wendingen zijn voornamelijk te wijten aan de leeftijd van de jonge Natasha. Daarnaast duurt de oorlog langer dan verwacht en blijft niets hetzelfde in het leven van het prille koppel. War and Peace lijkt cliché, maar niets is minder waar. Want blijft Natasha wel smachtend voor het raam wachten op een teken van leven? And the of the story? Een lang en gelukkig leven en een 'tot de dood ons scheidt', of is War and Peace niets van dit alles? Romantiek krijgt de kijker genoeg, maar dan met een opvallend realistisch tintje.

War and Peace heeft al veel kritiek mogen incasseren. Zo zou de film geen goede weerspiegeling zijn van Tolstoj's verhaal. Ook is Natasha ongeloofwaardig en de personages te complex. Wat dit laatste betreft is het inderdaad een wirwar van personages waarin je je niet kan verplaatsen. Maar in mijn ogen gaat dit alleen om een verschil van ruim tweehonderd jaar en daarmee andere gewoonten en verwachtingen. Neem Andrej en Natasha. Na twee gesprekken weten ze dat ze met elkaar willen trouwen. Niet erg anno 2009, maar met een hoffelijkheid waar de Nederlandse mannen nog wat van kunnen leren. Maar Leo Tolstoj's verhaal is door de romantiek niet alleen een must voor ons, vooral de mannen zullen de veldslagen waarderen. En wie weet hoe leerzaam War and Peace stiekem voor hun is!



War And Peace
Audrey Hepburn