Jaleesa

Lifestyle door Redactie Ze.nl

In Hotel The Grand in Amsterdam heb ik met Jaleesa afgesproken. Ik moet een poosje wachten, want ze wordt eerst geïnterviewd door het Jeugdjournaal. Ik ben onder de indruk, want ze was ook al te zien bij het programma Life and Cooking om haar boek te promoten. Het is ook niet niks, een meisje van zestien die haar eigen boek geschreven heeft. Een boek over haar eigen leven dat zo'n drastische wending heeft genomen. En dat allemaal dankzij stichting Doe Een Wens Stichting Nederland. Deze stichting vervult de liefste wens van kinderen tussen de 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Met als doel blijdschap en kracht te brengen in een moeilijke periode; even kunnen ze alles vergeten, weg van ziekenhuis, behandeling en doktoren. Lia, de tante van Jaleesa, heeft haar nichtje opgegeven bij deze stichting. Op haar verjaardag werd Jaleesa verrast met een geweldig cadeau: haar boek zou worden uitgegeven. Voor Doe een Wens is dit de 2500ste wens die ze hebben vervuld. Samen met wensvervuller Corine is de tiener de afgelopen maanden bezig geweest om haar eigen boek vorm te geven. Het is helemaal haar eigen project geweest.

Jaleesa is zelf ook onder de indruk van alles wat haar overkomt. Terwijl de ploeg van het Jeugdjournaal de suite uitloopt, vertelt ze: "Er loopt gewoon een cameraploeg weg..." Maar zenuwachtig is ze eigenlijk helemaal niet: "Ik had verwacht dat ik heel zenuwachtig zou zijn als deze dag zou komen, maar nu laat ik het allemaal maar gewoon over mij heen komen."

Om als zestienjarige te besluiten een boek uit te brengen is nogal wat. Waarom was het jouw wens om een boek uit te brengen?
Het betekent heel veel voor mij. Het heeft heel veel betekend voor mij om het te maken en ik ben er ook heel trots op. En het is misschien nog wel mooier om het nu terug te kunnen lezen en op mijn nachtkastje te hebben liggen."


In je boek beschrijf je de periode van je ziekte. Ben je daar tijdens je ziekte al mee begonnen?

"Ja, ik weet niet zo goed meer wanneer ik daar precies mee ben gestart. Maar wel toen ik al ziek was. Niet meteen vanaf het begin hoor. Het heeft best wel een tijdje geduurd. Ik ben niet zo iemand die zegt van 'laat ik het eens hebben over hoe ik me nu voel'. Dat doe ik op een gegeven moment wel, maar schrijven is makkelijker voor mij."

Op een gegeven moment kreeg je te horen dat dit boek zou worden uitgebracht. Heb je toen je verhaal na gelezen, om te zien wat je had geschreven?

Jaleesa lacht hardop en zegt: "Ja!! Dat heb ik zeker gedaan. Ik heb het níet geschreven met de bedoeling 'straks leest iemand anders dit'. Daarom heb ik wel gekeken of het allemaal duidelijk is en of de uitslagen erin stonden. Ik weet dat allemaal wel, maar iemand die het leest weet dat natuurlijk niet. Ik heb geprobeerd dat duidelijker te maken, maar ik heb niets veranderd. Ik heb niet als extra voorbereiding op mijn boek andere boeken gelezen over hetzelfde onderwerp. Ik heb wel dat boek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter...- red.) en dat vond ik wel fijn dat het herkenbaar is. Dat ik niet de enige ben... Maar mijn boek is echt helemaal van mezelf."

Je bent wel eerlijk in je boek. Ook over je vriendinnetjes enzo.

"Ja, ik ben echt open. Het is heel erg persoonlijk. Niet alsof ik een geheim vertel, maar het is gewoon zoals het is. Ik heb niet echt gevraagd aan mijn vriendinnen, of ik het mocht opschrijven, maar ik weet zeker dat ze het niet erg vinden." Jaleesa denkt er nog eens over na en benadrukt nogmaals: "Ik denk niet dat ze het vervelend vinden."

Hoe gek voelt het om een boek uit te brengen?

Het is vooral gek om te weten dat er mensen echt mee bezig zijn, dat het echt in de winkel ligt. Dat er iemand straks bij de kassa staat om mijn boek af te rekenen. Dat vind ik heel vreemd. Het ging mij er echt om dat dat zou kunnen."

Wil je later ook schrijfster worden?

Ik vind het heel leuk om te schrijven, maar ik denk niet dat ik er mijn beroep van maak. Meer als hobby denk ik. Misschien breng ik nog wel eens een boek uit. Maar ik weet niet of het dan over mezelf zou gaan. Ik vond het vroeger al heel leuk voor school om verhalen te bedenken. Ik vond het leuker, nee niet leuker, makkelijker om over mezelf te schrijven. Ik voel het, dan kan ik het ook goed beschrijven."

Hoe lang ben je ziek geweest?

"We zijn zeker anderhalf jaar met de behandelingen bezig geweest. En nu ben ik schoon. Ik heb dit afgelopen vrijdag te horen gekregen, ik heb echt een topweekend!"In je boek schrijf je dat je veel hebt aan de muziek en teksten van Guus Meeuwis. Het boek begint en eindigt zelfs met zijn teksten. Waarom Guus?

"Ik weet het niet! Ik vind hem gewoon leuk en gezellig en zijn teksten die spreken me heel erg aan. Zo erg dat ik ze in mijn boek gebruikt heb. Dat vond ik erg toepasselijk en ook fijn, want het paste bij het verhaal, maar het past ook heel erg bij mij. Ik heb er heel veel aan gehad, het voelt echt als mijn liedjes."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik heb anderhalf jaar on hold gestaan en nu voelt het echt alsof alles open ligt. Het is een nieuwe start. Dat komt ook omdat het boek er nu is, dat is wel een mooi begin vind ik."

Op mijn vraag hoe het bij Life and Cooking was, begint Jaleesa te lachen: "Het is zo vreemd om te weten dat ik op televisie ben geweest. Normaal lig ik op zondagmiddag op de bank en naar dit programma te kijken en nu zat ik zelf op die stoel. Het is heel bizar om te weten dat mensen naar je kijken. Ik kwam vanmorgen bij de receptie en een man die daar stond zei 'he, hoe was het bij Life and Cooking, ik heb je op tv gezien!'. Het voelt een beetje alsof ik een BN'er ben en dat vind ik heel gaaf."

Ter afsluiting wil deze bijzondere dame nog kwijt dat het Echt Heel Goed met haar gaat. "Het is niet alleen droevig, het gaat gewoon goed. Ik voel me goed. Dat vind ik belangrijk om erin te hebben. Ik heb echt op standby gestaan en men zegt wel 'als er iets gebeurt, is het alsof de wereld gewoon doorgaat', maar dat is ook echt zo. Soms vond ik het wel jammer, maar het is normaal. Ik kon het wel accepteren, zeg maar. Maar vanaf nu ga ik met dubbele kracht vooruit!"

Het boek OverHoop is uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Verba. Het is te bestellen bij alle boekhandels en verkrijgbaar bij Vroom & Dreesman. Omdat deze winkelketen graag ook voor andere kinderen een wensvervulling mogelijk wil maken, doneren zij de totale opbrengst van alle boeken die verkocht zullen worden bij de V&D aan Doe Een Wens.