Lida Pet: 'Meer verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes'

Lifestyle door Redactie Ze.nl
*Toen jij de Gouden Wimpel kreeg van de Postcode Loterij voor jouw goede werk (bescherming van het zeeleven en de Koraaldriehoek) merkte ik een zekere terughoudendheid, omdat jij van mening bent dat het niet alleen jouw verdiensten zijn. Afgezien daarvan, hoe vind je het om waardering te krijgen voor je werk dat je met liefde doet? Geeft jou dat extra motivatie?

Superleuk natuurlijk! Het is alleen niet nodig, want ik zie elke dag om me heen dat het zin heeft, maar het is wel heel leuk om eens een compliment te krijgen, en wat voor een! Ook leuk voor mijn ouders, schoonouders en broer en andere familie natuurlijk. Die zijn supertrots.

*Tevens heb je een flink bedrag mogen ontvangen van de Postcode Loterij, heb je dat goed kunnen gebruiken om andere projecten op te starten?

Ja, de helft gebruiken we voor een expeditie naar Halmahera volgende maand waar samen met andere natuurbeschermingsorganisaties waarschijnlijk weer nieuwe soorten worden gevonden. Ook het belang van de sterke stromingen rond Halmahera wordt onderzocht voor patronen in biodiversiteit en visserij. De rest gebruiken we voor meer schildpadden werk.

lida4.jpg

*Wat kunnen (Nederlandse) toeristen doen om een steentje bij te dragen aan de projecten van het WNF als ze Indonesië bezoeken?

Geen souvenirs kopen die uit zee komen. De viswijzer van WNF Indonesië gebruiken, waarop staat welke vis wel en welke beter niet gegeten kan worden vanwege duurzaamheid. Geen plastic zakken gebruiken. Niet teveel zoet water gebruiken. Natuurparken bezoeken en donaties doen voor het beheer van die parken (zelfs een kleine donatie gaat heel ver hier!), en vooral veel genieten van de natuur in Indonesië zoals die er gelukkig ook nog veel is.

*Ondervind je problemen dat je als vrouw werkt in het buitenland? En in dit geval is dat het grootste moslimland ter wereld.

Ik heb geen problemen ondervonden, maar ik spreek ook de Indonesische taal redelijk. Dat helpt, want je kunt dan snel uitleggen waarom je hier bent en wat je doet. Daarnaast let ik er wel altijd op om specifiek tijd te besteden met de vrouwen in de vissersdorpen.

*Wat moet er nog allemaal veranderen voordat jij (en de wereld met jou) tevreden kan zijn?

Heel veel, maar we zijn goed op weg. De industrie en consumenten moeten wat meer verantwoordelijkheid nemen voor de impact van hun keuzes. Ik bedoel dan de industrie in breedste zin. Ik geloof dat het in het belang van consumenten en industrie is om ook meer mee te doen aan duurzame keuzes in bedrijfsvoering en koopgedrag.

lida1.jpg

Lees ook deel 1 van het interview met Lida Pet in: De bijzondere vrouwen van WNF deel 1: Lida Pet