Lust: vrouwen, seksualiteit en taboes

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Elke maandagavond organiseert Women Inc. een vrouwgerelateerde thema-avond. Iedere vrouw óf man, die geïnteresseerd is in de vrouwelijke sekse en gedachtewereld, is op deze avond zeker aan het juiste adres. Women Inc. - platform voor vrouwen - heeft als missie vrouwenissues op de agenda te zetten en het belang van de vrouw onder de aandacht te brengen.

21 April stond Women Inc. in het teken van taboes op de vrouwelijke seksualiteit in de literatuur. Hiervoor ging Judith Uyterlinde in gesprek met Kristien Hemmerechts, auteur en hoofddocente Engelse Letterkunde aan de KU te Brussel. Hier kwam haar nieuwe werk Ann en De man, zijn penis en het mes aan bod. Vooral het laatste boek is opzienbarend, volgens eigen zeggen, omdat Kristien Hemmerechts het beeld dat men heeft van vrouwelijke én mannelijke seksualiteit tenietdoet.

De beleving van de vrouwelijke seksualiteit is een veel voorkomend thema in het werk van Kristien Hemmerechts. Soms wordt zij zelfs beschuldigd van provocatie. "Seksueel misbruik vormt de rode draad in mijn leven. Het is niet dat ik het op zoek, maar het onderwerp zoekt mij op. Ik twijfelde in eerste instantie of ik De man, zijn penis en het mes zou schrijven. Mannen gaan snel in de verdediging of in de aanval en ik heb eigenlijk niet meer de leeftijd om die belerende rol te spelen. Ik ben geen Moeder Teresa of Jeanne d'Arc."


kristien1.jpg

Kristien Hemmerechts vindt veel boeken die door mannen worden geschreven zeer seksistisch en verontrustend. "Er geldt een algehele blindheid ten aanzien van hun werk. Aan de seksistische inslag en het vele geweld op vrouwenlichamen wordt voorbijgegaan. Vrouwen worden louter gezien als 'neukdoosjes'. Maar dat detail wordt over het hoofd gezien, omdat het door mannen wordt geschreven. Dan wordt algauw het label hoogstaande literatuur opgeplakt. Met mijn pamflet De man, zijn penis en het mes maak ik van dit gegeven geen detail meer." Dit boek zal Kristien Hemmerechts volgende week bespreken bij Pauw en Witteman.

Ook de Perzische auteur Shahrnush Parsipur, die in 1986 naar de Verenigde Staten vluchtte wegens jarenlange politieke druk, bespreekt haar beruchte werken Vrouwen zonder mannen en Touba. Shahrnush Parsipur is een schrijfster van middelbare leeftijd, waar de kracht en het idealisme daadwerkelijk vanaf spat. In Iran was zij zeer omstreden, omdat zij het waagde de vrouwelijke seksualiteit en het belang van de maagdelijkheid aan de kaak te stellen. Omdat Iran streng religieus en zeer traditioneel was en nog steeds is, volgens Shahrnush Parsipur, werd zij als een groot gevaar beschouwd.


shahrnush3.jpg

Door middel van haar werk wilde Shahrnush Parsipur vrouwen een hart onder de riem steken. Met als doel het belang en de kracht van vrouwen kenbaar te maken. Alle vrouwen laten weten dat zij er toedoen. Dit als tegenhanger van een regime, dat vrouwen onderdrukt en waar zowel vrouwen als mannen niet blakend van zelfvertrouwen rechtop mogen lopen. "Iran is bezig met het traditionaliseren van vrouwen. De mensen moeten zich nietig en onbelangrijk voelen. Hierin kan ik mij niet vinden. Ik ben niet traditioneel."

Wegens haar boeken en rebelse inborst heeft Shahrnush Parsipur een aantal keer in de gevangenis gezeten. In 1980 heeft zij bijna vijf jaar in gevangenschap doorgebracht. Die periode omschrijft zij als een verschrikkelijke tijd. "Dagelijks werden duizenden mensen geëxecuteerd. De executies heb ik nooit gezien, maar ik hoorde wel degelijk de pistoolschoten. Dat waren zeer beangstigende tijden."

Als fervent voorvechtster van het feminisme en emancipatie voelde ik mij thuis tussen de vrouwen met idealen van het eerste uur. Hoewel de gesprekken soms ietwat nerveus verliepen, werd dat goed gemaakt door de interessante verhalen die beide auteurs te vertellen hadden. Uiteindelijk ging het ook om de boodschap die de dames de wereld in wilden sturen: het doorbreken van taboes jegens vrouwen en vrouwen (vrouwelijke seksualiteit) op een hoger niveau plaatsen. Wat een fijn gevoel dat er nog mensen zijn mét idealen en dat er nog talloze vrouwen zijn die zich inzetten voor het fenomeen 'Vrouw'.

shahrnush2.jpg

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
Wekelijks:
Elke maandagavond van 20.00 tot 21.30 (vrije inloop)
www.women-inc.nl