Oh, wat mooi!

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Joke Bom geniet van het leven en is van mening dat iedere vrouw dat verdient. "De wereld een beetje mooier maken is mijn levensfilosofie. Niet alleen door het verkopen van verantwoord geproduceerde kleding, maar ook door te genieten, door anderen te helpen en te respecteren."

WatMooi is meer dan alleen een webshop, die zich bezighoudt met de verkoop van kleding en accessoires. "Onze merken houden rekening met arbeidsomstandigheden en milieu bij de productie. Daarnaast schenken veel van onze labels een deel van hun omzet aan een goed doel zoals Badabing!. Zij doneren twee procent van hun winst aan een project voor straatkinderen in Napels. Daarnaast verkopen we kleding voor goede doelen die we in de meeste gevallen zelf produceren. Een voorbeeld hiervan is de Because I am a Girl-campagne, maar ook voor de World Society for the Protection of Animals (WSPA) en Proefdiervrij doen we op dit moment acties."

De website van watMooi is sinds november 2006 levensvatbaar. Joke Bom merkte dat het steeds lastiger werd om leuke betaalbare kleding te vinden, die op een verantwoorde manier waren geproduceerd zonder dat je gelijk in het 'geitenwollesokken'-segment kwam. "Ik zag een tendens ontstaan: de vraag naar eerlijke kleding, die ook nog volgens de laatste mode was, werd steeds groter. Zo is watMooi ontstaan. We willen graag een zo’n groot mogelijk publiek in Nederland bereiken, daarom hebben we gekozen voor een webshop." WatMooi biedt dus verantwoorde kleding, waar een verhaal achter zit en die ook nog leuk is. Fair Trade kan wel degelijk hip én trendy zijn, watMooi bewijst maar al te goed het tegendeel.

"De wereld een beetje mooier maken, is mijn levensmotto!"

Momenteel voert watMooi een campagne voor meisjes in ontwikkelingslanden; Because I am a Girl. "Kinderen in ontwikkelingslanden hebben het slecht. Vooral meisjes worden miskend, mishandeld en misbruikt. Alleen vanwege hun sekse. Het doel van de campagne is meisjes een gezicht geven, zodat ze zich kunnen ontwikkelen en een goede plek krijgen in hun eigen samenleving. Als je kijkt naar de cijfers, zie je een troosteloos beeld: Zo'n honderdveertig miljoen meisjes zijn levenslang verminkt door toedoen van clitrodectomie (vrouwen-/meisjesbesnijdenis). Per jaar komen daar twee miljoen meisjes bij. Naar verwachting zullen de komende tien jaar ruim honderd miljoen jonge meisjes worden uitgehuwelijkt. Sommige van hen zijn niet ouder dan twaalf jaar en een aantal is zelfs jonger. 62 Miljoen meisjes gaan nog steeds niet naar school. Meer dan negenhonderd miljoen meisjes en vrouwen leven van minder dan een dollar per dag. Dat is zeventig procent van alle armen op de wereld. Daarnaast lijden zo’n 450 miljoen vrouwen aan de gevolgen van groeistoornissen door ondervoeding in hun kindertijd. 68.000 Tienermeisjes sterven jaarlijks door een onveilige abortus. Tweederde van alle Afrikaanse tienermeisjes is besmet met HIV. Alsof dat niet genoeg is, zijn ruim zeven miljoen jonge vrouwen geïnfecteerd met HIV, terwijl het aantal mannen geschat wordt op ruim vier miljoen."

Door middel van een bijdrage te leveren aan Because I am a Girl wil watMooi laten zien dat het mogelijk is om dingen te veranderen, mits je voldoende steun krijgt. "Als je in jezelf gelooft, is er veel mogelijk voor meisjes in ontwikkelingslanden." Plan Nederland, waarmee watMooi samenwerkt, geeft voorlichting en scholing in lokale gemeenschappen. Ze leren meisjes, dat het normaal is om voor jezelf op te komen en dat je seksueel misbruik niet moet accepteren. Plan Nederland laat meisjes eveneens inzien dat ze kans hebben op een ander toekomstperspectief door naar school te gaan. Dit hele traject kost twintig euro per meisje. Door de verkoop van de shirts steunt watMooi de campagne. "Omdat ik een meisje ben, heb ik ook recht om te leven, te genieten van het leven en mezelf te ontplooien", is de gedachte die achter de campagnenaam ligt. WatMooi kan zich helemaal vinden in deze actie Because I am a Girl. Welke vrouw verdient dit nou niet?


Mensen kunnen de actie steunen door een shirt te bestellen van Because I am a Girl op www.watmooi.nl De winst van deze shirts gaat direct naar het Because I am a girl-project. Daarnaast kan je donateur worden van Plan Nederland: Plan Nederland gaat gericht te werk en steunt ook locale projecten en meisjes. Ze monitoren deze voor een periode van negen jaar, zodat er een goed beeld ontstaat en de meisjes ook echt de tijd krijgen om een beter zelfbeeld te ontwikkelen. Of dat ze juist een schooltraject kunnen afmaken. Er zijn diverse projecten die watMooi steunt, waaronder:

India - Stop de handel in meisjes
In de Indiase deelstaat Andra Pradesh bindt Plan Nederland de strijd aan met de handel in kinderen, waarvan vooral meisjes uit de armste bevolkingsgroepen het slachtoffer zijn. Plan Nederland voorkomt kinderhandel door voorlichting aan ouders en kinderen en het formeren van clubs, waarin kinderen elkaar waarschuwen, beschermen en leren voor zichzelf op te komen. Ook werkt Plan Nederland samen met de overheid en justitie om meisjes uit de bordelen te redden, op te vangen en met hun familie te herenigen. Bovendien zet Plan Nederland zich ervoor in dat kinderhandelaren worden gearresteerd en gestraft.

Mali - Uitbannen van meisjesbesnijdenis
In Mali, één van de armste landen ter wereld, is ruim negentig procent van de meisjes besneden. De complicaties en trauma's van besnijdenis zijn enorm en kosten meisjes soms zelfs het leven. Plan Nederland zet zich in Mali al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis. Onder meer door te lobbyen bij de overheid en met voorlichting over de medische risico's. De aanpak begint vruchten af te werpen: in steeds meer dorpen wordt meisjesbesnijdenis afgeschaft.

"Denk in kleine dingen zoals een glimlach naar een onbekende
of een helpende hand"

Vooralsnog is de respons op de actie van watMooi erg groot. "Het is natuurlijk een item dat veel mensen aanspreekt en waar mensen zich iets bij kunnen voorstellen. Daarnaast doet Plan Nederland concrete tastbare zaken die goed te monitoren zijn zodat mensen weten wat er met hun donatie gebeurt."

13 Juni houdt Because I am a Girl een benefiet concert op Festival Mundial in Tilburg. Op het programma staan sterke vrouwelijke artiesten, die een vuist durven maken voor girl empowerment in de wereld. "De combinatie van een goed line-up met namen als Anouk en Candy Dulfer en het goede doel zorgen voor veel animo", meent Joke Bom. Er is specifiek voor power-vrouwen gekozen, omdat deze vrouwen, die op het podium staan, allemaal hebben laten zien dat ze zich staande weten te houden in de 'mannenwereld'. "Ze hebben hun eigen plek verdiend. Daarnaast fungeren zij als voorbeeld voor andere vrouwen."

Als boodschap wil Joke Bom meegeven, dat iedereen de wereld mooier kan maken. "Denk in kleine dingen, zoals een glimlach naar een onbekende of een helpende hand. Als iedereen een kleine stap zet, wordt de wereld vanzelf mooier en beter."

Kijk voor meer informatie op www.watmooi.nl