Een Goddelijke emancipatiegolf

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Dit nieuwe model is door de sociologe Rianne Eisler het Partnerschapsmodel genoemd. Hier komt de verbinding met Godinnen, dit model heeft al eens eerder bestaan voor het patriarchaat in de tijd dat de Godin nog gezien werd als de scheppende kracht. In die periode was vrouwelijkheid even waardevol als mannelijkheid en werden zij als twee complementaire krachten gezien die elkaar versterkten. Het is pas in het patriarchale denken dat vrouwelijkheid inferieur werd aan mannelijkheid en deze tegenovergestelde polariteiten werden. Het dualisme is feitelijk geboren in het patriarchale denken, de opdeling in goed of kwaad, zwak of sterk, inferieur of superieur. Het Partnerschapsmodel zegt en/en het patriarchale denken zegt of/of. Een wereld van verschil.

Willen we dan terug? Nee, we willen vooruit! Duizend jaar patriarchale samenleving heeft echter onze huidige beeldvorming beïnvloedt, waarbij wij geconditioneerd zijn door de normen en waarden van het mannelijke model. De emancipatie van de vrouw is dan ook tot nu toe grotendeels verlopen naar het levensmodel van de man. Waar het Godinnenspektakel nu om vraagt is om een gelijkwaardering van vrouwelijkheid en vrouwelijke waarden. Waarbij het woord Godin staat voor deze gelijkwaardering omdat deze gelijkheid kenmerkend was voor de samenlevingen die zich in deze periode vormde. Grappig genoeg heb ik dit niet van tevoren bedacht, het bleek achteraf gewoon zo te zijn!

In onze huidige maatschappij wordt vrouwelijkheid en de vrouwelijke waarden nog altijd niet voor vol aangezien. Vrouwelijkheid wordt vaak gelijkgesteld aan seksualiteit, waardoor de seksuele marktwaarde de waarde bepalende factor wordt. Daarnaast is betaald arbeid in onze huidige maatschappij nog steeds 'beter' als onbetaalde zorg. Is logica superieur aan intuïtie, is wetenschap feillozer dan spiritualiteit, etc. Er is geen en/en denken waarin logica aangevuld wordt met intuïtiviteit, zorg gezien wordt als vereiste voor het kunnen functioneren in betaald arbeid of het besef dat wetenschap dat zich verbind met spiritualiteit tot bijzondere ontdekkingen kan komen.

Er wordt vaak nog teveel vanuit of/of gedacht. De emancipatie van de vrouw binnen dit model heeft dan ook logischerwijze haar polaire tegengestelde tot stand gebracht. Eerst moest de vrouw thuis zorgen, nu moet de vrouw buitenshuis werken. Veel verder zullen we niet komen binnen dit model behalve een constante wisseling tussen twee polariteiten, afhankelijk van wat de heersende orde, die kenmerkend is binnen een patriarchale maatschappij, beslist als zijnde de rol van de vrouw.

Daarom wil het Godinnenspektakel ook voorbij de beperkingen van een uitsluitend mannelijke visie, of een uitsluitend vrouwelijke visie wat dat betreft. Beide zijn te eenzijdig. Waar wij naar toe willen is een denkwijze waarin mannelijkheid en vrouwelijkheid complementair zijn en mannen en vrouwen samen werken en zorgen zoals dat op dat moment aansluit bij hun persoonlijke levenssituatie. Een dergelijke verandering binnen de maatschappij zal het ook makkelijker maken voor de integratie van mannen in de binnenwereld en gelijktijdig vrouwen de mogelijkheid bieden zich volledig te ontwikkelen in de buitenwereld.


Dit is gelijktijdig ook doodeng, meer dan 4.000,00 jaar is 'vrouwelijkheid' de tweede sekse geweest, soms getolereerd in het publieke leven maar vaak verbannen tot het gevangene zijn in haar eigen huis. In onze huidige tijd hebben vrouwen zich het recht verworven als man te zijn, maar durven nauwelijks gehoor te geven aan hun vrouwelijkheid uit angst weer vastgeketend te worden aan het aanrecht. Hiermee doen we onszelf en de maatschappij tekort, want vrouwelijkheid heeft de maatschappij heel veel te bieden. Dat dit waar is, beginnen we langzamerhand te ontdekken. Inmiddels is het algemeen bekend dat vrouwelijk managementstijl van grote waarde is voor het bedrijf, het product, klanttevredenheid en interne processen. Vrouwen hebben iets toe te voegen aan het bestaande mannelijke systeem, deze toevoeging komt echter pas goed uit de verf, als de vrouw durft gebruik te maken van haar vrouwelijke kwaliteiten.

Vrouwelijkheid is niet uitsluitend voorbehouden aan vrouwen. Als mensen beschikken we allemaal over mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Mannen kunnen evengoed gebruik maken van hun vrouwelijke kwaliteiten. Echter vanuit het patriarchale denken, is dat onmogelijk omdat binnen dat model, vrouwelijkheid inferieur is. Onze toekomst ligt in het gebruiken van beide in de mens aanwezige eigenschappen. NIVE (Nederlands Instituut voor Managers) onderzoek toont aan: Managers met mannelijke én vrouwelijke eigenschappen functioneren het best!

Het Godinnenspektakel is naast een evenement dat op 9 februari 2009 in De Duif in Amsterdam zal plaatsvinden, tevens een platform voor verschillende ideeën en activiteiten. Zo hebben we een mannen forum, waar mannen met elkaar kunnen discussiëren over de emancipatiebehoefte van de man. Een burgerinitiatief dat de gewone burger een stem wil geven in de Tweede Kamer met betrekking tot de wetgevingen en faciliteiten die noodzakelijk zijn voor de gelijkwaardering van vrouwelijkheid. Een Krabbenmand om even lekker te kunnen katten, waarbij je je 'rivale' en je 'idool' kunt toevoegen aan onze virtuele krabbenmand. Een goede doelen veiling, die geld inzamelt voor fantastische derde golf goede doelen door gedoneerde nieuwe producten online te veilen en een themamaand debatpagina om fel in te kunnen debateren over de door ons aangevoerde kernthema's van de derde emancipatiegolf.

Voor meer informatie over het Godinnenspektakel kijk ook op www.godinnenspektakel.nl