Mariana: Model on a mission

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Als een grote bonk energie nam ze plaats aan ons tafeltje op een terras in de Amsterdamse Pijp. Gelijk stak ze enthousiast van wal toen ik haar vroeg hoe haar carrière ooit van de grond is gekomen. Als 22-jarig meisje werkte ze in de Rotterdamse havens bij een containerscheepvaartbedrijf als officemanager. Toen ik enigszins vragend, naar het duidelijk nog altijd model, keek, zei ze onmiddellijk: "Veel geld en leuk werk." Duidelijke taal. Toen ze op een dag "Bloody, fucking, naked" in de sauna zat, kwam er een man naar haar toe met de vraag of ze model was. In al haar onzekerheid antwoordde ze schuchter van niet. Mariana rekende zichzelf nooit tot de allermooisten. De man had connecties in New York en vroeg haar foto's te sturen. "Mijn foto's sloegen nergens op! Eén dansend en één dronken met een rare hoed en een heel grote smile." Een paar weken later belde hij: ze kon naar New York komen. Ze verkocht alles in Nederland en vertrok naar het land van alle mogelijkheden.

Voor een meisje dat nog nooit verder was geweest dan Nunspeet, was het toch heel bijzonder dat ze gelijk in de chique suburb van New York terecht kwam: de Hamptons. Samen met de man uit de sauna zat ze daar. Na een paar dagen chique vertoeven, bood hij zijn huis aan: "Zolang ik hier zit, mag je wel in mijn huis." Daar zat ze, 5th Avenue, tegenover het Empire State Building in een gigantisch loft. De toen nog naïeve Mariana had nog nooit gehoord van minimalisme, of toentertijd: high tech. De flat was op enkele industriële buizen tegen het plafond na, leeg. "Arme jongen", dacht ik toen, "geen geld voor wat meubilair."

De twee werden verliefd en woonden zeven jaar samen. De eerste twee jaar leefde ze als een prinses. "Vakantie en tennislessen. Allemaal heel belangrijk." Haar vriendje zag haar graag in korte rokjes, maar Mariana, die zichzelf onderschatte, vond dat maar niks "met haar spillepootjes". Toen ze een rokje voor haar verjaardag kreeg, moest ze wel. Op straat werd ze steeds vaker aangesproken: "Are you a model?" Steevast antwoordde ze "Nee". Tot ze op een dag tot de conclusie kwam: "Ja, ze hebben nog gelijk ook" en zei: "Yes, I am." En zo ging het balletje rollen. Ze kwam bij een klein modellenbureau terecht en begon met go-see's. Eigenlijk ben je een wandelende paspop. "Wanneer je de vaker go-see wordt van een designer en hij je altijd boekt, word je eigenlijk zijn muze", vertelt Mariana. Zo geschiedde. Ze werd muze van Carmello Pomodoro. Op de vraag of ze een show wilde lopen, stemde ze volmondig in. Niet wetende dat ze een show moest lopen voor Escada, samen met alle topmodellen van die tijd. "Nietsvermoedend kwam ik binnen, stonden daar Iman, Linda, Christi en de hele klerezooi. Ik ben hartstikke verkeerd", dacht ik nog, "ik liep naar buiten om me ervan te vergewissen dat ik op het juiste adres was, maar ik bevond me toch echt op het juiste adres."

Na die show heb ik een fles champagne besteld en besloten: "Oké, mijn bureau is te klein. Ik wil meer." Ze kwam bij Elite terecht. De opdrachten stroomden binnen, waardoor ze veel geld verdiende. Ze genoot zichtbaar van het New Yorkse-leven. Inmiddels jaren later is ze nog steeds model. Naast model, is Mariana ook nog moeder van een 11-jarige zoon Willen, jurylid bij Hollands Next Topmodel en runt ze haar eigen bedrijf Model Scouts Network samen met een goede vriend, Mauritz Briët (red. producent). Samen organiseren zij de ModelConvention, die plaatsvindt op zaterdag 20 september.

De ModelConvention is een evenement, waarbij meisjes en jongens die model willen worden zichzelf onder professionele begeleiding kunnen presenteren aan nationale en internationale modellenbureau's. Mariana helpt de modellen in spe op een juiste manier catwalk-lopen. Bastiaan van Schaik zal de deelnemers uitleggen hoe zij zichzelf het beste bij de modellenbureaus kunnen presenteren en Gertjan Holleman van Maxmodels informeert de deelnemers over de administratieve kant van het model zijn. In plaats van wachten op zo'n unieke kans als Mariana heeft gehad, kun je nu zelf het lot in handen nemen. In een klap kunnen de deelnemers zich presenteren aan een tal van grote wereldwijde modellenbureaus. Mariana: "De modellenwereld is zeer veelzijdig. Men denkt altijd dat het alleen om topmodellen als Heidi Klum draait, maar dat is niet waar. Er zijn mannequins en fotomodellen, al vallen deze steeds meer samen. En het vak fotomodel kun je ook naast je normale baan beoefenen, bijvoorbeeld door middel van een shoot voor een leuk magazine, maar ook voor het plaatselijke krantje. Kansen alom dus!"

Het begeleiden van de deelnemers vind Mariana helemaal leuk. "Het is te gek om talent te zien en Nederlandse meisjes zijn zo mooi. Ze staan wereldwijd bekend om hun uiterlijk. Ook hun nuchterheid, die ze vaak van nature meekrijgen, werkt charmerend in het buitenland. Alleen dat lopen... Dat moeten ze vaak nog even leren. En daar help ik ze mee."

Enkele wodka's later, sluit ik mijn aantekenboekje en vraag ik haar nog even naar de laatste hotspots van New York. Binnenkort zal ik de stad bezoeken en aan wie kun je beter vragen waar te zijn? Na enkele goede tips, vraagt ze me haar te bellen wanneer ik in New York ben, zodat we dan een hapje kunnen eten in het restaurant van haar huidige man. Ik denk dat ik om ben. Letterlijk: wat een wereldwijf. Al mag ik al wel vast gaan oefenen op mijn loopje voor het geval ik de tafel even moet verlaten richting de toilet.

Wil jij ook model worden? Denk je dat je het aankunt? Geen idee hoe je het moet aanpakken of kun je wel wat professionele hulp gebruiken? Ga naar www.modelscoutsnetwork.com en schrijf je snel in, want het vindt al plaats op korte termijn. Succes en veel plezier!