Interview: Maaike redt zwerfhonden van 'het Spaanse gif'.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

~Op een druilerige dinsdagmiddag ontmoet ik Maaike op het kantoor van haar uitgever in Amsterdam. En ze is niet alleen: ze heeft haar hondje meegebracht. Hij zit lekker rustig bij haar voeten en voelt zich overduidelijk op zijn gemak bij Maaike. Tutti Frutti is klein, wit en heel trouw. Hij ligt het liefste bij zijn baasje. Het is bijna ongelooflijk te geloven dat hij ooit ook een zwerfhond was die geen vertrouwen had in mensen. Toch is het zo. Maaike redde hem, samen met vele andere honden, van een gewisse dood.

In Spanje staat het helpen van de zwerfhonden niet hoog op de agenda, of het moet het helpen naar de 'andere wereld' inhouden. Maaike komt door een toevallige ontmoeting bij Apapa en trekt zich het lot van de zwerfhonden aan. Om iets om handen te hebben, en het schrijven in Spanje nog niet zo wil lukken, gaat ze bij Apapapa werken. Binnen de korte keren heeft ze zelf ook een aantal honden thuis rondlopen. Maaike: "De zwerfhonden komen op mijn pad en ik kan en wil mijn ogen er niet voor sluiten. Ik kan misschien niet alle zwerfhonden helpen, maar als ik er één red, dan ben ik al heel blij."

Wist Maaike eerst niets van dit zwerfdierenprobleem, tegenwoordig is ze bijna een expert op het gebied. Ze weet waar de honden zich verschuilen en weet hoe ze ze moet benaderen. "Ik herken de blik in de ogen van straathonden; ze zijn bang, wantrouwen ons, maar ondertussen verlangen ze naar aandacht en liefde. Ik wil ze allemaal wel opvangen in ons opvangcentrum." Maar zo gemakkelijk is dat helaas niet. "Nee, we hebben maar beperkt ruimte. Maar we proberen uit te breiden en hebben inmiddels contacten met diverse asiels in de buurt. Heel langzaamaan komt er meer aandacht voor de honden."


Maar ook op andere manieren proberen Maaike en de stichting het opvangprobleem te verkleinen. Zo werken ze samen met DGZ; Dierenhulp Zonder Grenzen. Deze stichting is opgericht om buitenlandse katten en honden te helpen, met name uit landen als Spanje, Portugal en Griekenland. Via Dierenhulp kun je honden uit het asiel van Maaike adopteren. Inmiddels hebben er al meer dan veertig honden een huis gevonden in Nederland.

Maaike probeert zo goed als het gaat om 'haar' honden te helpen. Zo zorgde ze ervoor dat Apapa nu één van de projecten van het bekende Dutchypuppy is en houdt ze zelfs een weblog bij op deze site. Het schrijven is Maaike dus nog niet vergeten. Daarom schreef ze ook het boek Het Spaanse gif. Dit jeugdboek vraagt op een speelse manier aandacht voor het zwerfhondenprobleem. Het is nu uitgekomen in Nederland, maar er wordt gekeken naar mogelijkheden om het ook in het buitenland uit te geven, zodat ze nog meer aandacht kan vragen voor dit voor haar zo belangrijke probleem. Leuk detail: Tutti Frutti, het hondje van Maaike, speelt ook een rol in het boek, maar heet in Het Spaanse gif, Flits. Hoofdpersoon Melle ontdekt op een vakantie in Spanje dat hij kan praten met honden en raakt daardoor in een spannend avontuur verzeild. De honden vertellen hem dat ze worden vergiftigd en Melle gaat, samen met zijn zus, op onderzoek uit. Op mijn vraag of Maaike stiekem ook met honden kan praten, antwoordt ze: "Echt praten kan natuurlijk niet, maar als je veel met dieren omgaat, dan voel je elkaar steeds beter aan. Bijna alsof je met elkaar praat, zo goed begrijp je elkaar."


Kijk voor meer informatie op de website van:
- Stichting Dierenhulp zonder grenzen
- Stichting Dutchypuppy


[i] Het Spaanse gif
Poelje, M. van
175 bladzijden
Uitgeverij: Pimento
ISBN: 9049923