Column Christine Pannebakker: Grenzeloos genieten...

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Het is vreemd. Dertig jaar geleden hebben we massaal het voedsel uit de handen van vrouwen getrokken en in de schoot gelegd van fabrieksdirecteuren, wetenschappers, marketeers en overheden. En vanaf dat moment eten we anders dan onze moeders en grootmoeders. Zetten zij nog aardappelen op tafel met frisse blaadjes sla, verse spinazie en mals stukje kip, wij leggen tegenwoordig ‘gezonde voedingsstoffen’ op het bord. We voelen ons schuldig als we een keer braden in boter (terwijl de jus dan veel lekkerder is) en kijken of er wel Omega 3 in de halvarine zit. En wat is het gevolg van ons gedrag? We zijn vermoeider, zieker, dikker en minder goed gevoed. We eten ons vol met schuldgevoelens.

Vorig jaar ontmoette ik de Amerikaanse journalist Michael Pollan die hier onderzoek naar deed en hij bevestigde: elke vrouw weet intuïtief wat goed voor haar is. Dus het is absurd dat we juichend de macht in de keuken uit handen hebben gegeven. Waardoor marketeers nu bepalen wat er op ons bord ligt.

Hoe we met eten omgaan, is een typische uitwas van deze tijd waarin we alles van elkaar scheiden en geen eenheid meer zien. Professor Wilhem Wundt beweerde aan het einde van de negentiende eeuw dat de ziel niet bestaat. Volgens hem was de mens niet meer dan een lichaam met stof als enige substantie. Het lichaam werd ontzield. We werden een machine die kapot kon gaan en waarvan je dan simpelweg wat onderdelen moest vervangen. De bezieling verdween om plaats te maken voor ratio. Met als gevolg dat de twintigste eeuw de meest oorlogzuchtige ooit was. Mensen gingen zichzelf, dieren, planten en de aarde zien als een omhulsel zonder bezieling; waarmee je dus kon doen wat je maar wilde. Het ooit zo holistische wereldbeeld viel uiteen. En dat zie je ook weer terug op je bord. Alles viel uit elkaar in voedingsstoffen. En wie heeft daar nu trek in?

Laten we weer eens teruggaan naar de vrouwelijke wijsheid rond voeding, zodat we weer vol passie genieten van eten. En we zowel groenten uit eigen tuin bereiden, maar ook vol zinnelijk genot kiezen voor een chocoladetaartje. Zonder na te denken over calorieën, slechte vetten, tandbederf en dikke dijen. Grenzeloos genieten… Ik vind het nu al een van mijn beste voornemens ooit.

Vrouwenpower


Christine Pannebakker is auteur van Vrouwenpower ; het boek ligt eind januari in de winkel. Reserveer nu alvast een exemplaar op:
www.vrouwenpower.eu

(foto’s Petra van Vliet)