Reportage: Het vrouwenspektakel van Women Inc.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Het is bijna overweldigend, zoveel vrouwen, maar de sfeer is goed ondanks de kou en dat komt mede door het gevarieerde programma dat wordt aangeboden. Actuele discussies wisselen zich af met entertainment door bekende vrouwen, zoals Karin Bloemen, Sanne Walle de Vries en nieuwkomer Lisa Lois, bekend van X-factor. Er is een markt waar vrouwenorganisaties over hun werk vertellen en waar je zelfs een erotische belevenis kunt ervaren. Van modeshow tot talkshow, alle elementen zijn aanwezig om vrouwen te inspireren, prikkelen en te vermaken.

Women Inc.

De missie van Women Inc. is om een onafhankelijk platform te zijn voor vrouwen om hun participatie in de samenleving te vergroten. Helaas is daar nog steeds behoefte aan, omdat er nog steeds verschil is tussen mannen en vrouwen op allerlei gebieden. Women Inc. biedt daarom vrouwen de gelegenheid hun stem te laten horen en hun kracht te laten kennen. Karlijn de Blécourt werkt bij Women Inc. en legt ons uit waarom dit festival georganiseerd wordt. Toen ze begonnen in 2005, was de vraag of er wel behoefte was aan een vrouwenfestival. Na hun succesvolle eerste festival, wisten ze dat vrouwen nog steeds een platform nodig hebben en zijn ze door gegaan met hun activiteiten. Ze organiseren bijeenkomsten, acties en netwerken, waarin vrouwen, mannen, bedrijven, overheden en instanties zijn vertegenwoordigd om veranderingen te bewerkstelligen in het belang van de vrouwen en de maatschappij.

Vrouwelijk Leiderschap

Als eerste onderdeel gaan we op bezoek bij een workshop over Vrouwelijk Leiderschap en we zijn benieuwd wat dit nu eigenlijk is. Op een bord staat keurig opgeschreven de verschillen tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap:

Mannelijk -------- Vrouwelijk

Oppervlakkiger -------- Diepte in
Informeren/praten -------- Luisteren/vragen
Taakgericht -------- Mensgericht
Ik/individu -------- Wij/groep
Ratio -------- Intuïtie
Resultaatgericht -------- Procesgericht
Competitie -------- Coöperatie
Geen zwakte tonen -------- Kwetsbaar zijn
Zakelijk -------- Persoonlijk
Eén ding -------- Multitask
Beschuldigen -------- Verontschuldigen

We kunnen zelf bepalen welke stijl we wanneer nodig hebben, want uiteindelijk gaat het om een goede balans. Toch is er wel meer behoefte aan Vrouwelijk Leiderschap in het bedrijfsleven en worden vrouwen en mannen aangemoedigd deze stijl meer te gebruiken om uiteindelijke een betere harmonie te krijgen die ten gunste is van het resultaat.

Talkshow Jongeren

In een grote zaal gevuld met vele vooral jonge vrouwen, staat een podium met daarop een debattafel en tot ons grote genoegen herkennen wij een boegbeeld voor vrouwen: Vera Pauw, coach van het Nederlands dames voetbalteam. Als er ergens voor gevochten is, dan is het wel in deze door mannen gedomineerde sport. Dit blijkt ook uit het verhaal van Vera over hoe ze coach is geworden. Vroeger als kind mocht ze niet voetballen, omdat ze een meisje was. Toen ze besloot voetbalcoach te worden, bleken er geen opleidingen voor te bestaan en ze kon alleen met speciale dispensatie een diploma halen. Door vast te houden aan haar focus, is ze er in geslaagd en haar verhaal is een goed voorbeeld voor jonge vrouwen. Veel van hen weten nog niet wat ze willen worden, zoals blijkt uit een uitslag van een enquête die gedaan was met de vraag: "Weet je al wat je wilt worden?" Wel liefst 49 % wisselt nog steeds en maar 29 % heeft het helemaal al uitgestippeld.

Speeddaten

We schuiven even aan tafel bij de speeddating, waarbij vrouwen zich kunnen laten adviseren door topvrouwen uit het bedrijfsleven over hun carrière. Ons gesprek is met een vrouw, die lid is van de Raad van Anders, een interessant initiatief van de organisatie van het bekende bedrijf Microsoft. De Raad van Anders is een raad van externen die Microsoft een spiegel voorhoudt bij hun activiteiten. Ze zijn aanwezig bij Women Inc. om vrouwen te vragen wat Microsoft hun zou kunnen bieden, zodat ze in dienst zou kunnen treden bij Microsoft. Zoals vele ITC bedrijven, is slechts 17 % van de werknemers vrouw. Echter dit blijkt wel iets te zijn wat alleen in Nederland zo is, althans dat wordt ons verteld in het gesprek. In andere landen blijken de verhoudingen meer 50/50 te zijn, wat ons zeer verbaasd en we vragen daarom dan ook: hoe komt dit? Het komt er op neer dat vrouwen in Nederland niet veel animo hebben voor de meer technische beroepen.

We vragen twee deelnemers van de speeddating naar hun ervaring; Peggy en Roos zijn oprichters van de website www.overgangstergirls.nl en zij wilden weten van Microsoft hoe zij nog beter hun doelgroep kunnen bereiken op internet. Ze hebben bevestiging gekregen dat ze al goed bezig zijn en komen tot de conclusie dat ze vooral moeten gaan werken aan het taboe dat ligt op het onderwerp.


African Power
Het laatste onderdeel waar we zijn, inspireert ons enorm. Het is een talkshow geleid door Daphne Bunskoek en zij ontvangt een aantal krachtige Afrikaanse vrouwen, waar wij Nederlanders veel van kunnen leren. Ghada Abdel Aal is een Egyptische blogger en schrijfster van het succesvolle boek: "I want to get married! " Zij schrijft over de huiskamer huwelijken in Egypte, de huwelijken die na één bezoek in een huiskamer geregeld worden. De titel van haar boek verwijst naar het feit dat het de mannen zijn die bepalen dat ze willen trouwen. De vrouw mag alleen uitgekozen worden en niet zelf willen. Zowel de blog en het boek zijn razend populair in Egypte, maar hebben tegelijkertijd ook veel oppositie opgeleverd. Haar advies aan vrouwen: durf voor je mening uit te komen.

Dan is het woord aan Sophia Abdi Noor; zij is lid van het parlement in Kenia, maar dat heeft haar aardig wat strijd gekost om op die positie te komen. In 1997 werd zij genomineerd voor het parlement, maar werd tegengewerkt door mannen die vonden dat een vrouw geen leider kon zijn. Ze gebruikten hun invloed bij de toenmalige President, die toen haar nominatie introk. Ze werd uiteindelijk op een andere manier gekozen, doordat ze dicht bij haar eigen volk stond en daar veel steun van kreeg. Haar advies: vecht niet tegen de mannen, maar win hun vertrouwen en steun.

De bezoekers

We vroegen een aantal bezoekers hoe ze het vonden bij Women Inc. Hier zijn hun opmerkingen:

"Het is een goede sfeer, wel heel druk, maar er is geen dringen of duwen. Toen ik één keer wel een arm in mijn rug kreeg, was het een man!"

"Het programma is afwisselend, ik zou zeker nog een keer gaan."

"De vrouwvriendelijke porno was verrassend leuk, je wordt er opgewonden van, maar helaas zijn er geen kamers waar je je even terug kan trekken."

We sluiten graag af met een indruk van Monika Lechner, die het festival als volgt samenvat:

"Uit de grote belangstelling bij Women Inc blijkt dat vrouwen op zoek zijn naar herkenning, inspiratie en oriëntatie over hun perspectieven in de nog steeds door mannen gedomineerde (zaken)wereld. De insteek was vooral business gericht en vormt daarom een schril contrast tot de alom bekende huishoudbeurs of de Negen maanden beurs. Women Inc. bevestigt dat er wel degelijk andere rollen dan huisvrouw of moeder voor vrouwen zijn weggelegd, rollen waarin vrouwen sturen, bepalen en richting geven. "

Met dank aan Monika voor haar hulp en de foto's.

Voor meer informatie:

http://www.womeninc.nl