Column Christine Pannebakker: Moederdier

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Hoewel we allemaal weleens onredelijk boos zijn, te hard nee roepen of ons een momentje opsluiten in de badkamer, moeders staan voor het vertrouwen in een betere wereld. Voor liefde, empathie en kracht. ‘Moeders zwemmen een oceaan over als ze weten dat aan de overkant een kind op hen wacht’, zegt een Spaans spreekwoord. Moederliefde is een gevoel. Je hoeft er zelf geen moeder voor te zijn.

Oprah Winfrey is daar een prachtig voorbeeld van. Zij laat zien dat de liefde en zorg die we anderen geven, een uitvloeisel zijn van de voeding die we onszelf geven en een spiegel van wat we de wereld geven. Dus ook als je bewust of onbewust geen moeder bent of geen traditioneel gezin hebt, de kracht zit in ons. Onze moederliefde is een verbindende factor in de wereld. Het staat voor de troost die we geven en het vertrouwen dat we anderen schenken. De keren dat we koffie inschonken, luisterden naar een verhaal, praatten met iemand die verdriet had, een kindje overeind hielpen dat gevallen was, voor iemand kookten.

Wij zijn, gewild of niet, een voorbeeld aan wie anderen zich spiegelen. Ook kinderen. Wij zijn in feite het enige opvoedboek dat zij lezen. Dat klinkt hoogdravend, maar eigenlijk is het zo simpel. We kunnen kinderen eindeloos vertellen dat ze samen moeten spelen en delen, maar laten we het gewoon zelf doen. Door te geven aan iedereen die met een collectebus aan de deur komt. Koffie te brengen naar de man die de straatkrant verkoopt. Iets aardigs te zeggen tegen iemand die we niet kennen. Een ander kind een complimentje te geven. Elke dag kunnen we iets positiefs doen. En met die kleine gebaren, maken we het grootste verschil. Net zoals het aansteken van een enkele kaars, een donkere kamer kan verlichten.

Dat is toch een hoopvolle gedachte.

Christine Pannebakker schreef Vrouwenpower. Kijk op www.vrouwenpower.eu voor de kracht in jou.