Lifestyle / Columns
Columns

Column Christine Pannebakker: Zwangere Einstein

Katherine Ellison deed onderzoek naar het Moederbrein. Ze is een vrouw die het krijgen van kinderen voor zich uit had geschoven uit angst dat het dan gedaan zou zijn met haar carrière, vrijheid en intellectuele capaciteiten. Zij ontdekte echter dat het moederschap inderdaad een verandering in de hersenen tot stand brengt. Maar in tegenstelling tot alle vooroordelen: ze worden juist slimmer dan ooit.

Toen ik deze krachtige vrouw sprak voor mijn boek Het Mama Masterplan was ze vol van haar ontdekkingen. Ze vertelde, terwijl ze door een stapeltje papieren rommelde en bijna haar beker koffie omvergooide: ‘Het geheugen van vrouwen is tijdens de zwangerschap niet slechter, maar ze is gewoon bezig met belangrijkere zaken dan alledaags geneuzel. Je kunt ze vergelijken met Einstein. Van hem is bekend dat hij nooit wist waar hij geld of cheques met grote bedragen had gelaten. Niet omdat hij dom was, hij concentreerde zich gewoon op zaken die voor hem belangrijker waren.’ De tijdelijke verwarring tijdens de zwangerschap is hetzelfde: wat kan jou een vergeten pak yoghurt schelen, je hebt wel wat beters te doen. Overigens is die toestand maar tijdelijk. ‘Je krijgt er beter functionerende en scherper werkende hersenen voor terug. Het moederbrein is waar de wereld op draait.’

Mensen kwalificeren zwangere vrouwen als minder bekwaam, zo ontdekte ze bij haar onderzoek. Maar, dat ligt vooral aan de vrouwen zelf. Ze rommelde even in haar papieren en liet een stuk zien van Anna Quindlen. Deze columniste van Newsweek schreef: ‘Het leek wel alsof mijn eierstokken zich meester hadden gemaakt van mijn hersenen. En binnen een jaar had een zuigeling bezit genomen van de rest. Mijn hersenen werkten niet al te best meer, vooral niet toen ik twee jaar later weer een kind kreeg en niet veel later nog een.’ Maar deze Quindlen kreeg in die jaren wel de Pulitzer Prize en schreef daarbij ook nog romans en zelfhulpboeken. Toch voelde Anna zich kennelijk geroepen om te doen of ze dommer was geworden.

Vrijwel elk wetenschappelijk onderzoek met ratten laat zien dat moeders het veel beter doen dan maagden. Zet een krekel bij een rattenmaagd in een kooi en ze is zich er nauwelijks van bewust. Doe hetzelfde bij een moederrat en het beest is al verorberd voordat het er erg in heeft. Want niet alleen de hersenen werken beter dan ooit, ook de zintuigen staan op scherp. Een moeder kan beter horen, voelen en ruiken.

Onderzoeken die aantonen hoe geweldig vrouwen zijn, ik ben er dol op. Maar het is wel jammer dat ons straks geen enkel excuus meer is gegund om eens lekker te laat te zijn.


Christine Pannebakker is schrijfster van o.a. Vrouwenpower en Het Mama Masterplan dat volgende maand opnieuw in herdruk verschijnt. Momenteel is tijdelijk voor maar 9,95 Het Liefdesdagboek te bestellen dat ze samen schreef met echtgenoot Geert Kimpen. www.vrouwenpower.eu