Lifestyle / Columns
Columns

Interview Zuchten van verlichting met Marthe van der Noordaa

Marthe van der Noordaa is door het geven van studiegroepen en het schrijven van een boek op een natuurlijke manier het gedachtegoed gaan overdragen aan anderen. In een Zucht van verlichting schrijft ze hierover: 'Een goede leraar wenst niet verheven te worden en is tevens iemand die heeft doorleeft wat zij verkondigt." Haar boek gaat over een levenshouding van pure en totale aanwezigheid, waarin niets hoeft te worden veranderd. Een levenshouding die bij haarzelf in het verleden niet altijd aanwezig is geweest.

Op zoek naar rust
Marthe: "Zoals veel mensen had en heb ik nog steeds een druk leven. Vroeger was ik erop gericht om de rust buiten me te zoeken. Ik woonde in de stad en had het idee dat als ik naar het platteland zou verhuizen, de rust wel zou vinden. Maar op het platteland heb je weer te maken met andere aanpassingen. Zo moet ik nu meer rijden en mijn leven efficiënter organiseren. Het is hetzelfde als dat je ene activiteitenlijst hebt afgewerkt en weer een volgende kunt verzinnen. Alsof die zucht van verlichting in de toekomst ligt. De rust komt niet als je op het platteland woont, met je pensioen, of na het volbrengen van een activiteitenlijst. De hectiek van alledag gaat toch wel verder."

"Het schrijven brengt me direct tot die leegte"
Met drie kinderen, een eigen praktijk en een man, is het voor Marthe zelf ook dagelijks een uitdaging om de rust te vinden. "Het is een natuurlijke houding van wakkere ontspanning die heel dichtbij je ligt. Dan verlies je die natuurlijke staat van zijn weer in het tumult van het alledaagse leven en kom je in een versmalling terecht. Totdat je het weer weet en aan het begin van de cirkel belandt. Alleen nu heeft de wandelgang zich verdiept en verfrist. Ik kom steeds opnieuw terug op dit punt, maar merk dat ik ook steeds sneller tot die rust kan komen. Steeds meer ben ik gaan houden van die basisleegte en de ruimtelijkheid die onder alles verscholen zit. En als ik er te ver vanaf ben, krijg ik heimwee. Daarom hou ik zo van schrijven, dat brengt me direct tot die leegte. Terwijl een ander juist tegen de lege pagina kan opzien."

"Eigenlijk ben ik meer een type voor zuidelijke landen"
Toen Marthe bezig was met het vertalen van het Juwelenschip, was ze zich niet alleen bewust van haar eigen drukke leven, maar ook van de mensen om haar heen. "Eigenlijk ben ik meer een type voor zuidelijke landen, waar mensen in alle rust onder een boom kunnen zitten niksen. Daarom sprak de leer van Longchenpa me zo aan". En dat terwijl die leer is opgeschreven in de veertiende eeuw, waarin de leefomstandigheden toch een stuk minder hectisch waren. Marthe: "Longchenpa geeft in feite ook antwoord op de gebeurtenissen in deze tijd. En dat maakt duidelijk hoe tijdloos, wezenlijk en universeel deze leer is."

Twee scholen van verlichting
In haar boek benoemt Marthe twee scholen van verlichting. De ene school houdt in dat we van nature al verlichte wezens zijn en verlichting dus direct te bereiken is. De andere school houdt in dat je specifieke stadia moet doorlopen om verlichting te bereiken. Marthe bindt zich liever niet aan één van deze scholen omdat ze beide elementen wel herkent. "Verlichting is er wel of het is er niet. Mijn visie is dat je er vooral dingen voor moet laten om het te kunnen ontvangen. Je moet er de ruimte voor creëren. Alleen laten we ons voortdrijven door gedachtes over de toekomst of we laten ons beheersen door emoties uit het verleden. En daar zit dus een stukje werk in."

Plannen en aanwezig zijn
Zijn die gedachtes over de toekomst dan ook niet handig? Je moet toch soms plannen om een doel te bereiken? Marthe: "Jazeker. Toch is het mogelijk om in je planning helemaal aanwezig te zijn in het moment. Als je in het moment alweer bezig bent met de volgende activiteit, doorkruis je de scheppingskracht. Het gaat erom dat je tijdens die activiteiten je planning helemaal los durft te laten. En dat je niet van de ene activiteit in de ander schiet zonder rustpunten ertussen. Dan vaar je namelijk op de automatische piloot en ben je niet aanwezig."

"De zucht van verlichting ligt in elke situatie verscholen"
In het boek beschrijft Marthe aan de hand van praktijksituaties hoe je de zucht van verlichting in het dagelijks leven kunt vinden. En daarmee gaat ze moeilijke situaties niet uit de weg. Zo ervoer ze zelf een verlicht moment toen ze benauwd in de badkamer zat tijdens één van haar allergieaanvallen. Marthe: "In de beperking is een persoonlijke vrijheid te vinden. En daarmee kun je elk moment aanpakken om het te bereiken. Ook in begeertes zoals jaloezie of woede, of in iets fysieks zoals de hunkering naar drop, is die persoonlijke verlichting te vinden. En dat maakt een Zucht van verlichting erg tastbaar voor de lezer."

Vijf alledaagse situaties waar jouw zucht van verlichting in verscholen zit
Marthe van der Noordaa heeft haar reactie op vijf situaties beschreven. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.

Meer weten?
Marthe van der Noordaa zal een aantal lezingen geven over totale aanwezigheid. Na afloop van de lezing kun je haar boek aanschaffen en laten signeren.

Plaats en data:

10 oktober: Gorssel, Spiritueel Café

2 november: Enschede, Het Paradijs

24 november: Utrecht, Lazuli

29 november: Beesd, Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt

17 januari 2011: 's Heerenbroek, Centrum IPW

Om te reserveren of voor meer informatie, ga je naar: itip.


een zucht van verlichting
¤ 16,90

Foto: Nanske Kuiken