Lifestyle / Columns
Columns

Interview: Kim Eng in volle aanwezigheid

Als Kim Eng in de lounge suite binnenkomt van het Ambassade Hotel, ervaar ik hoe zij pure aanwezigheid uitstraalt. Al mijn vragen die ik bedacht had, vergeet ik direct. Ik hakkel, word knalrood en kan even niets beters verzinnen als "Can you help me to do this interview in presence?" Samen ademen we diep en dan voel ik me iets rustiger. Voor mij is dit letterlijk een uitdaging om mijn verwachtingen los te laten; om kalm en zelfverzekerd over te willen komen bijvoorbeeld.

Hoe begon jouw spirituele reis?

"Ik was jong getrouwd en ging met mijn man mee naar een Christelijke kerk op zoek naar antwoorden. Ik was heel ongelukkig en kreeg een depressie. Daardoor besloot ik om mijn man en de kerk te verlaten. Toen begon mijn spirituele zoektocht, vooral door veel spirituele boeken te lezen. Maar net zoals de Bijbel, probeerde ik het op een intellectueel niveau te begrijpen. Totdat ik het boek I Am That las van Nisargadatta Maharaj. Bij de eerste paragraaf kreeg ik het gevoel 'ik heb het gevonden'. Het grappige is dat ik niet meer precies weet wat er stond, maar het bijbehorende gevoel dat het me gaf, herinner ik me als de dag van vandaag. Ik kwam in contact met de dimensie achter de woorden."

"Later ging ik naar India om mijn zoektocht te continueren. Door een ziekte raakte ik gedeeltelijk verlamd. Het dwong me om de antwoorden in mijn innerlijk te zoeken. Vanaf dat moment begon mijn reis in God. Daarvoor was het vooral een reis naar God. Toch waren de boeken behulpzaam: woorden kunnen je helpen om de richting aan te wijzen. Maar het blijven gedachtevormen, ze zijn niet de werkelijkheid. De echte antwoorden zitten in jezelf."

Ben jij de hele dag aanwezig in het moment?

"Ook voor mij blijft het een reis en een oefening. Wel merk ik dat ik hierin gegroeid en gerijpt ben. Als mensen hebben we nou eenmaal de neiging om op te gaan in de buitenwereld. Je identificeert je dan met de wereld van vorm en dient dat als je meester. Daarom is het belangrijk om de stilte op te zoeken en contact te maken met onze essentie, de goddelijke energie. Van binnen zijn we namelijk allemaal spirituele wezens. Wanneer je weer naar buiten treedt, is het de uitdaging om hiermee in contact te blijven."

Hoe gaan jij en je partner Eckhart om met alle media-aandacht en met het gegeven dat mensen de neiging hebben om publieke personen op een voetstuk te plaatsen?


"Eckhart en ik brengen veel tijd alleen door om dicht bij onszelf te blijven. We zijn geen mensen die continue gezelschap om ons heen willen hebben. Als je een bekend persoon op een voetstuk zet, besef je niet wie je werkelijk van binnen bent. Alles wat je bij die bekende persoon zoekt, is ook in jezelf te vinden."

Er zijn momenteel veel crisissen in de wereld gaande, waaronder de milieu- en financiële crisis. Hoe kun je daar goed mee om gaan?

"Elke crisis is een ongelukkige zegening in vermomming. Het is een uitnodiging om wakker te worden. Hoe ver die crisissen moeten gaan om ervoor te zorgen dat we echt wakker worden, weet ik niet. Archeologische vondsten maken duidelijk dat vroegere beschavingen succesvol waren en weer ten onder gingen. Dat kan natuurlijk ook met onze beschaving gebeuren. We gaan er in ieder geval op het niveau van gedachten niet uitkomen. Het zijn de gedachten die de problemen van vandaag veroorzaakt hebben. Het is belangrijk om de stilte op te zoeken om contact te maken met wie jij werkelijk bent. Dit is het yin-aspect dat ons helpt om spiritueel te ontwaken en het moment van zijn volledig te accepteren. Vanuit daar volgen vanzelf de stappen die je wilt nemen; de yang-energie."

"Het goede nieuws is dat we allemaal het vermogen bezitten om wakker te worden. Daarbij hebben we ieder ons eigen tempo. Het ene tempo is niet beter dan het andere, het is zinloos om een ander daar op te veroordelen. Zo duurde het proces bij Eckhart één nacht, maar voor de meesten van ons zal het een geleidelijk proces zijn."

[doclib][/doclib]


Maar mij lijkt het juist zo heerlijk om in één nacht wakker te worden.

"Kijk eens naar deze bloem op tafel. Al weet ik niet of die echt is of niet (lacht). Die bloem bloeit in haar eigen tempo. Daar kun je niet tegen zegen: 'Bloei, bloei, bloei!' Het idee dat je snel wakker moet worden, is weer een creatie van je verstand, een gedachtevorm. Als je je met dat idee identificeert, ben je juist niet wakker."

Veel mensen zijn aan het wakker worden en toch hoor je er zo weinig over in de mainstream media.

"Eckhart en ik merken dat dit momenteel aan het veranderen is. Zo had ik even hiervoor een interview met de journalist van dagblad Trouw in het kader van de Maand van de Spiritualiteit. We merken verder dat Eckharts boeken nu ook populair beginnen te raken bij het bredere publiek, terwijl een aantal jaren eerder mensen buiten spirituele kringen er nog niets mee hadden. We hebben nou eenmaal de neiging om informatie af te wijzen als we er nog niet klaar voor zijn om het te ontvangen."

Met je workshop 'Presence through movement' gebruik je het lichaam om in contact te komen met de ruimte achter de lichamelijke vorm. Hoe werkt dit precies?


"Bij het lichaam of bij voorwerpen als een tafel en een stoel, nemen we de vorm waar. Maar als je het onder een microscoop bekijkt, zie je dat het helemaal geen solide vormen zijn. Toch kun je de illusie van vorm als deuropening gebruiken om contact te maken met de ruimtelijkheid erachter. In het lichaam hoort de energie vrij te stromen, maar bepaalde overtuigingen kunnen blokkades in het lichaam opwerpen. De energie wordt dan meer vast van vorm, alsof het lijm is. Het is de energie van het pijnlichaam. Het oplossen van deze energie door yoga of Qi Qong is alleen niet voldoende om het probleem op te lossen. Werken aan bewustwording, hoe bepaalde gedachtevormen zorgen voor blokkades, is even belangrijk. Zo voorkom je dat klachten terug blijven komen."

Aan het einde stelt Kim voor om af te sluiten met een oefening voor volledige aanwezigheid. Daarna vertel ik haar dat dit interview voor mij heel bijzonder voelde, niet eens zozeer in woorden, maar in onderlinge verbondenheid. "Ik heb het gevoel dat je je volgende interviews vaker zo zult doen," zegt ze. Ik vertel haar ook over mijn voorgevoel. Dat ze de komende jaren veel in de media te zien zal zijn. "Ik weet niet hoe het gaat lopen," zegt Kim bescheiden. Dan vertelt ze dat ze van plan is om haar workshops te minderen om tijd vrij te maken voor het schrijven van een boek. Aan het einde krijg ik een warme omhelzing van haar en weet ik het zeker: van deze vrouw gaan we nog veel horen!