Eten of niet eten?

Anorexia wordt gekenmerkt door het doelbewust onderdrukken van eetlust en hongergevoelens. Vaak eten patiënten alleen volgens een heel strak schema (weinig calorieën en geen vetten) en dat combineren ze dan met excessief sporten om er ?toch maar voor te zorgen dat dat buikje onder controle blijft?. Echter, dit buikje bestaat helemaal niet! Inderdaad, ze hebben een sterk vertekend zelfbeeld. Dit is ook één van de oorzaken dat ze zichzelf niet als ziek beschouwen; andere meisjes vinden ze wel mager, maar zichzelf niet. Boulimia is eigenlijk een eetverslaving. Er hoeft geen hongergevoel te zijn om toch drang naar eten te ervaren. Sommigen hebben twee keer per week een eetbui, anderen hebben er meerdere per dag. Na zo?n bui probeert de patiënt het eten weer zo snel mogelijk kwijt te raken door te braken of laxeermiddelen te gebruiken.

De lichamelijke gevolgen van eetstoornissen zijn legio: de menstruatie stopt, hartslag en ademhaling wordt trager, de bloeddruk neemt af, lichaamstemperatuur daalt (doordat er weinig calorieën worden verbrand), patiënten krijgen slaapproblemen en kunnen oedeem in de onderbenen krijgen. Ook nier- en leverbeschadigingen en zelfs hartritmestoornissen en hartstilstand komen voor. Kortom, eetstoornissen zijn levensbedreigend en helaas overleeft tien procent van de patiënten de ziekte niet.

Omdat patiënten zulke hoge eisen aan zichzelf stellen, maar hun gedrag vaak niet onder controle hebben, ontstaat er een negatief zelfbeeld. Ze proberen hun gedrag op allerlei manieren voor anderen verborgen te houden en komen zo onbetrouwbaar over. Zelfs partners en goede vriendinnen weten vaak niet wat er aan de hand is. Vaak komen patiënten in een vicieuze cirkel terecht waarin het gevoel van eigenwaarde steeds verder afneemt. Ook depressies en angststoornissen komen voor.

Over de oorzaken van eetstoornissen wordt al jaren gespeculeerd, vooral over de invloed van de media, het heersende modebeeld et cetera. Naast cultureel-maatschappelijke oorzaken, zijn er echter ook aanwijzingen voor lichamelijke oorzaken. Wil je meer weten over mogelijke oorzaken, maar ook over diagnose en behandeling, kijk dan eens op http://www.eetstoornis.info/, op http://eetstoornis.startkabel.nl en op http://www.sabn.nl (Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa). Hier kun je ook online een test doen. Heb je een eetstoornis of ken je iemand met een eetstoornis en wil je in contact komen met lotgenoten? Ga dan op zaterdag 26 november naar de contactdag van deze stichting.