Fashion / Mode & trends
Mode & trends

Onovertroffen combi van streetwear en couture

Zelf verscheen de ontwerper vrijdag in een karakteristieke outfit op de catwalk. In een sweatshirt met capuchon, wit-blauw gestreepte bermuda en plompe roze sportschoenen nam hij het applaus na de presentatie van zijn nieuwe collectie in ontvangst. De roze gympen keerden terug in alle outfits die op de catwalk verschenen. In combinatie met nauwsluitende herenpantalons en kokerrokjes somt het schoeisel precies op waar Daryl van Wouw voor staat: een combinatie van streetwear en couture die de sfeer ademt van grote steden als New York en Amsterdam.

Draagbaar
Van Wouws vorige collectie ? de najaarscollectie voor 2006 ? was conceptueel en weinig draagbaar. Er waren bijvoorbeeld kledingstukken met één mouw en stoffen gemaakt van (namaak-) verpakkingen. Met de collectie voor 2007 kiest de ontwerper vooral voor draagbaar. Bekende trends uit vorige modeseizoenen, zoals de trenchcoat, bermuda en designer-sportschoen, zijn ook te vinden in Van Wouws nieuwe collectie. De kleuren: matblauw, wit, beige en felroze. De stoffen worden regelmatig bedrukt met behulp van zeefdruktechnieken, hetgeen prints oplevert die doen denken aan de kunstwerken van Andy Warhol.

Cross-over
Van Wouw blijkt ook nu weer uit te blinken in het samenbrengen van verschillende genres. Hij maakt herenkostuums gemaakt van stof die je associeert met joggingpakken. Een sportbroek wordt gecombineerd met een fraai getailleerde trenchcoat. En ook onder een net grijs pak worden de opvallende roze sportschoenen gedragen. De dameskleding is al net zo?n cross-over. Een beige jurkje met een little black dress silhouet wordt gecombineerd met sportschoenen en halfhoge witte sportsokken. Bij een kokerrokje met klassieke split past een blouse met roze-zwarte print.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie


Conceptueel
Toch maakt Van Wouw, met name in zijn dameskleding, ook wel degelijk een conceptueel statement. In zijn versie van the little black dress is het lijfje een remake van de tailleband van een herenpantalon. En een zomerjurkje voor op het strand is weliswaar karakteristiek wit-blauw gestreept maar bestaat voor het grootste deel uit een kluwen van bretels. Het meest extreem is de rok van aan elkaar gemaakte onderdelen van herenkleding: wie goed kijkt ziet zelfs de voering van de mouwen, broekspijpen en schouderdelen nog zitten.

Onevenwichtig
Doordat Van Wouw niet alleen kunstig klassiek en sportief combineert maar ook aan het experimenteren blijft is zijn nieuwe collectie, met name wat betreft de dameskleding, verre van evenwichtig. Dat is jammer. Want Van Wouw is simpelweg onovertroffen in de gedurfde maar draagbare outfits waarin hij glamour en sportief combineert. Ingewikkeld geëxperimenteer is overbodig en leidt alleen maar af van de kracht van zijn genre-overstijgende ontwerpen.

Fashion Week
Daryl van Wouw studeerde in 2003 af aan de modeacademie in Arnhem. Hij liep stage bij onder andere Donna Karan en Mart Visser. Straatleven, sport, muziek ? hij verschijnt zelden in het openbaar zonder een koptelefoon op zijn hoofd ? en couture zijn belangrijke inspiratiebronnen voor zijn ontwerpen. Dit jaar presenteerde hij, net als andere doorbrekende labels als Ilja Visser en Emily Hermans, tijdens de Amsterdam International Fashion Week zijn collectie voor het voorjaar en de zomer van 2007. Voormalig studiegenoot Bas Kosters zat met een glas champagne in het publiek. Terecht, want de nieuwe collectie van Daryl van Wouw is alle reden tot een feestje.