More than Hip: tassen met een boodschap

Mode & trends door Redactie Ze.nl
Hoe zijn jullie op het idee gekomen More Than Hip op te zetten?

Zo'n twee jaar geleden zijn Kees en ik samen gestart met het bedrijfje Timber Trail als importeur van meubels van gerecycled hout. In eerste instantie omdat we deze meubels zelf erg mooi vinden en de prijs/kwaliteitverhouding erg goed is. Zo kwamen we in aanraking met duurzaam geproduceerde artikelen en raakten we er steeds meer van doordrongen, hoe belangrijk het is dat mensen bewust gaan nadenken over de dingen die zij kopen. Wat de impact daarvan is op bijvoorbeeld het milieu of de arbeidsomstandigheden in het land van herkomst.

Maar als je meubels verkoopt, hoe maak je dan de stap naar designtassen?

Vorig jaar wilden we naast de meubels ook duurzaam geproduceerde interieuraccessoires gaan verkopen. Ik ben gaan speuren op internet en daar ontdekte ik de tassen van Escama Studio en van Vy & Elle. Daar raakte ik zo enthousiast over, dat ik contact met deze bedrijven heb gezocht. Ik wilde hun producten naar Nederland en België halen. Van beide bedrijven zijn we distributeur voor de Benelux geworden. Maar omdat tassen zo verschillen van meubels, vonden we dat we daarvoor wel een andere naam nodig hadden. Dat is More Than Hip geworden: Hippe designtassen met een goed verhaal.


Hoeveel procent van de opbrengst gaat naar het goede doel?

Zelf zijn we nog niet zover. Als startend bedrijf moet je enorm veel investeren in voorraad en marketing. Al het geld dat binnenkomt, gebruiken we weer om te groeien. Maar een van onze doelstellingen is wel om binnen enkele jaren een percentage van de winst te gaan besteden aan goede doelen. Escama Studio, een van de labels die wij voeren, geeft ieder jaar drie procent van haar omzet terug aan de coöperaties waar haar producten worden gemaakt. Een ander label, Vy & Elle is dit jaar gestart met haar 10% Give Back campagne. Dit houdt in dat 10% van elk verkocht artikel wordt gedoneerd aan The Nature Conservancy, - dat in meer dan 30 landen actief is - en aan het Rode Kruis. Indirect dragen wij hier dus nu al aan bij.

Wat maakt de tassencollectie zo bijzonder?

De tassen hebben in elk geval één of meer van de volgende kenmerken: Fair Trade, recycling, natuurlijke materialen, handwerk of een combinatie daarvan. Het zijn allen unieke artikelen: er zijn er echt geen twee exact hetzelfde. Het zijn stuk voor stuk exclusieve en bijzondere mode- en woonaccessoires met altijd een mooi verhaal. More Than Hip staat voor lifestyleproducten met een stijlvol design én een duurzaam karakter. Voor al onze labels geldt dat het design voorop staat. Niemand wil namelijk met een tas lopen die zij of hij niet mooi vindt. De toegevoegde waarde is het verhaal erachter. En dat kan bestaan uit het gebruik van gerecycled materiaal, handgemaakt en Fair Trade, of een combinatie daarvan. Met een tas van More Than Hip laat je dus zien dat je modebewust bent, maar je maakt tegelijk ook een statement voor duurzaamheid.


Welk materiaal wordt gerecycled in de designtassen?

De tassen van Escama Studio worden gemaakt van treklipjes van bier- en frisdrankblikjes. Ze zien er superstylish uit en stellen kansarme vrouwen in Brazilië in staat om een beter bestaan op te bouwen. Daarnaast verkopen we twee labels, Vy & Elle en Modulab, die zijn gemaakt van reclame- en filmbillboards van kunststof dat anders op de vuilnisbelt zou belanden. Nu krijgt het een tweede leven als hippe tas. Het bijzondere van deze tassen is ook dat elk exemplaar uniek is, want er wordt telkens weer een ander stuk billboard gebruikt. In de tassen van Modulab zie je herkenbare delen van filmaffiches, terwijl Vy & Elle meer werkt met abstracte kleurvlakken.

Waarin onderscheiden deze labels zich?

Het label Modulab is kleinschalige Fair Trade, terwijl Vy & Elle vooral goed is in het produceren van grote oplages. Voor bedrijven biedt dit aantrekkelijke mogelijkheden voor het laten maken van eigen tassen onder Private label. Tenslotte hebben wij zelf, in samenwerking met twee jonge Dutch Designers, tassen laten maken in Indonesië. Dat is weer pure Fair Trade. Die tassen gaan we onder het label WeMade in april, introduceren tijdens de Salone Internazionale del Mobile in Milaan.

Ben je zelf ook creatief met gerecycled materiaal?

Nou, ik ben vooral creatief in het leggen van contacten, het zoeken van samenwerking met gelijkgestemden en het marketen van onze producten. Ik heb een aantal jaar bij de Kamer van Koophandel gewerkt, onder meer op het gebied van internationaal zakendoen en import- en exportdocumenten. Daarna heb ik nog enkele jaren gewerkt als commercieel medewerkster, onder meer bij een wereldwijd opererend concern. De ervaring die ik daar heb opgedaan komt nu natuurlijk enorm goed van pas. Want inmiddels doen we zaken met Vietnam, de Verenigde Staten, Brazilië, Chili en Indonesië. Ik ben handiger met toetsenbord en telefoon dan met naald en draad.

Tot slot: waarom zouden we een recycle bag moeten kopen?

In de eerste plaats omdat je hem mooi vindt en graag wilt hebben. En als het verhaal erachter je ook nog eens aanspreekt, dan draag je er echt aan bij de bewustwording dat duurzaam de toekomst is.

Kijk voor de nieuwste hippe producten, modellen en meer informatie op www.morethanhip.nl