Onmiskenbaar Molenaar

Mode & trends door Redactie Ze.nl

De beste plaats aan de catwalk ? eerste rij, middenvoor ? was voor Margaret van Biene. De hoogleraar-op-leeftijd is al decennialang een vaste klant van Molenaar. En Molenaar beloont zijn trouwe cliëntèle. Zij zit vooraan bij de modeshows en wordt na afloop verwend met goody bags en een persoonlijke handdruk van de ontwerper. Maar de klantenkring wordt vooral bediend met de standvastige collecties draagbare kwaliteitskleding die Molenaar sinds jaar en dag ? zondag was zijn 83e coutureshow ? op de markt brengt. Als geen ander weet Frans Molenaar wat zijn klanten willen.

Die klanten zijn, als we afgaan op het publiek bij de recente coutureshow, vooral oudere dames die het dragen van een flinke parelketting en opzichtige bontstola niet schuwen. Toen Molenaar in 1967 zijn winkel in Amsterdam-Zuid opende roemde het journaal de 'draagbare modellen' voor 'vrouwen tussen de 25 en 50'. Inmiddels zijn de afnemers van Molenaars kleding, net als de 67-jarige ontwerper zelf, duidelijk een jaartje ouder. En krijgen ze van Molenaar precies wat ze nu nodig hebben: sobere kledingstukken die opvallen door de verfijnde snit en speelse afwerking. Van die zomerjurken en mantelpakjes die onmisbaar zijn voor oude rijken die gasten ontvangen in hun zomerhuis in Biarritz en tot in den treuren opdraven bij theaterpremières en galadiners.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Voor de echte fans was er bij de catwalkshow genoeg te genieten. Losjes vallende pantalons en zwierige rokken in basiskleuren zoals beige, wit en zwart worden gecombineerd met getailleerde jasjes en opvallende blouses. De stippels, ruitjes en strepen op de kledingstukken zijn helturkoois, felgeel, rood en groen. De grote ronde hoeden ? vaak in zwart, soms in de opvallende kleur van de outfit ? geven het geheel een Ascot-achtige uitstraling.

Een turkooizen jurk van sobere snit en bloemenjurkjes van glanzende stoffen in felle kleuren oogstten veel applaus. Dat is niet verrassend, want menig trouwe klant zal blij worden van de flatteuze ontwerpen. Die hebben mouwen die lubberige bovenarmen verhullen, een ruimvallend bovenstuk dat een gebrek aan taille verhult en een decente roklengte. Bovendien ogen de luchtige stoffen ideaal voor een zomerse dag aan het strand van Cannes of in de achtertuin van een Wassenaarse villa.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Onder de meer gewaagde stukken bevinden zich een zalmroze mantelpakje, roodleren jack en een schuingestreepte zomerjurk in felle kleuren. Ook de diverse outfits in goudtinten en soms megagrote zonnebrillen vallen op. De wikkelblouses met een tailleband met elegante strik voorop doen bijna denken aan Viktor & Rolf.

Toch zijn de must-have mode-items die op de Fashion Weeks van de afgelopen weken zo nadrukkelijk ten tonele verschenen ? zoals de grote tas, minirok en plateauschoen ? in de nieuwe collectie van Frans Molenaar niet terug te vinden. De kleuren wit, geel en goud, die een hoofdrol spelen in het merendeel van de internationale voorjaars- en zomermodecollecties, zijn er wel. Verder is alles gewoon zoals we het kennen van Frans Molenaar. Wat wil een rijpe dame van stand nog meer?