Fashion Babylon

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Voordat Imogen Edwards-Jones boeken ging schrijven, werkte ze als journalist en omroepster. Voor haar Babylon-boeken - Hotel Babylon (2004), Air Babylon (2005) en Fashion Babylon (2006) ? kreeg Edwards-Jones de hulp van een aantal anonieme insiders, vandaar het co-auteurschap Anonymus bij de Babylon-boeken. In deze boeken laat ze zien hoe het er in de hotel-, luchtvaart- en mode-industrie aan toe gaat. Haar boek Hotel Babylon is inmiddels door de BBC verfilmd als televisieserie, en Edwards-Jones werkt momenteel aan een aflevering voor deze serie.

Fashion Babylon zal ook ergens in 2008 op de buis komen als televisieserie en als ze het boek zo hier en daar aanhouden, zal de serie best een hit kunnen worden net als de serie Hotel Babylon. Want het boek staat vol weetjes en lelijke, maar smeuïge roddels over bekende mode-iconen, modellen en ontwerpers - al dan niet met gefingeerde namen - die voor 100% waar zijn. Edwards-Jones heeft zelfs contracten afgesloten met sommige bronnen, om ze van hun anonimiteit te verzekeren, want ze zijn natuurlijk als de dood om hun baan te verliezen. Door de ogen van een beginnend ontwerpster, wiens naam we niet tegenkomen in dit boek, maken we kennis met deze haast ondoordringbare wereld van de mode.

Afbeelding verwijderd door redactie

Enkele leuke Wist-je-datjes
Celebrityseeding

is zorgen dat een beroemdheid (lees: actrice, zangeres of topmodel) zich met jouw merk of product in het openbaar vertoont en er ook mee gefotografeerd wordt door de paparazzi. Dit kost de modehuizen miljoenen, maar met een miljardenomzet kijk je niet naar die paar tassen die je dan weggeeft. Sienna Miller krijgt maandelijks een stuk of zesentwintig handtassen thuis gestuurd, in waarde variërend tussen de 2.000 en 30.000 pond. Madonna krijgt er weer geen, want ze draagt nooit handtassen. En Gwyneth Paltrow organiseert vaak pak-maar-wat-je-leuk-vindt-feestjes thuis voor haar vriendinnen, want al die gekregen kleding en tassen zelf dragen kan ze toch niet in dit leven!

De winstmarges in het Verenigd Koninkrijk op designerkleding worden bepaald door te vermenigvuldigen met 2,9. Dat wil zeggen dat een jurk van 100 pond in de winkel dus 290 pond kost. In de Verenigde Staten vermenigvuldigen ze zelfs met 3,1.

Kate Moss was op haar vijftiende voor het eerst in Parijs voor een modeshow en alle modellen moesten eerst helemaal naakt naast elkaar staan. Kate bleek de enige te zijn met een bos haar, daar waar de andere modellen een net streepje hadden of zelfs kaal waren. Hilarisch! Wat recenter in haar carrière had ze eens een shoot, waar ze zo stoned als een garnaal arriveerde en tijdens de shoot moesten assistenten haar overeind houden. Die werden later van de foto af geairbrushed...

Modellen zien er altijd tiptop uit, maar de kleding die ze dragen is niet altijd schoon. Want de kleding wordt door een modehuis uitgeleend voor bijvoorbeeld een fotoshoot en daarna gaat het weer naar een andere shoot, zonder gewassen of gestoomd te worden. En aangezien de modellen vaak geen ondergoed dragen - want anders zie je de lijnen door de kleding heen - geven ze op die manier ziektes aan elkaar door, zoals schaamluis. Een smerig detail, maar het is volgens Edwards-Jones wel een mooie metafoor voor de mode-industrie zelf: het is mooi van buiten, maar lelijk van binnen.

Voor de fashionista's onder ons is dit boek een regelrechte must-have, want de vele gefingeerde namen zullen bij hen wellicht wel een belletje doen rinkelen. Mij duizelt het af en toe van de vele, vele merknamen, namen van modellen en celebrities en zelfs namen van tassen. Nu ik dit boek gelezen heb, kijk ik toch wel anders tegen shows aan zoals Holland's Next TopModel en dames zoals Paris Hilton, die ook volop geseed wordt. Helemaal als alle dirt in dit boek écht waar is en dat is het volgens Edwards-Jones. Al met al een wereldje waar alles schone schijn blijkt te zijn. Dan maar geen gratis Fendi Spybag of Mark Jacobs' Hudson-tas... Alhoewel...

Afbeelding verwijderd door redactie
Imogen Edwards-Jones & Anonymus
Fashion Babylon
299 bladzijden
Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN10: 9022992845 | ISBN13: 9789022992845
Adviesprijs: 15,95 euro

Bestel Online!

Fashion Babylon
I. Edwards-Jones & Anonymus