It's official: 2008 is het jaar van de jurk

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Als legendes zoals Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Maria Callas en Josephine Baker dochters zouden hebben, hoe zouden die zich dan stylen? Dat is de vraag die centraal staat in de nieuwe Haute Couture-collectie van Paul Schulten. Schulten geeft in zijn op 3 maart geshowde voorjaar- en zomercollectie 2008 zijn hoogstpersoonlijke visie op de looks van de fictieve dochters van vrouwelijke stijllegendes.

En – surprise, surprise – die visie sluit naadloos aan op het modebeeld van nu. Op de rode loper bij de Oscaruitreikingen komen chic & sexy jurken natuurlijk traditiegetrouw voorbij. Maar de jurk was ook alomtegenwoordig op de recente Fashion Weeks. Neem alleen al de dress craze bij de Amsterdam Fashion Week. Zelfs ontwerpers die bekend staan om hun stoere outfits (Jessica Joyce) en sporty looks (Daryl van Wouw) presenteerden shows vol met jurken, japonnen en varianten op de little black dress. Paul Schulten lanceert zijn Haute Couture-collecties altijd nadrukkelijk ná de Fashion Week, maar lijkt al net zo in de ban van de jurk als de concurrentie.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Zwarte jurkjes gecombineerd met korte jasjes, felgekleurde japonnen met zwierige rokken, een leren outfit met kokerrok. Het is duidelijk dat de fictieve dochters van Schultens mode-iconen niet vaak op de fiets stappen. In plaats daarvan dragen ze zwierige jurken met bloemdessins, bijenmotieven of krokoprint en hullen ze zich in tweeds, geborduurd linnen en zijden chiffon. Qua kleur kan er van alles: wit, zwart, bruin, paars, rood en allerlei tinten roze.

Bij het kijken naar Schultens nieuwe collectie komt, ondanks zijn manhaftige poging tot 'verjongen en vooruitkijken' (zoals presentatrice Kristina Bozilovic het in haar inleiding noemt), voortdurend het woord retro in je op. En dat heeft niet alleen te maken met de onmiskenbare terugblik op de grande dames van weleer – iets dat Schulten in 2006 overigens ook al deed. Het ligt vooral aan de evident retro look die Schulten meegeeft aan zijn bijdrage aan de jurkenhype. De mantelpakjes met breedgeschouderde jasjes ogen jaren tachtig, het tweed heeft de klassieke uitstraling van Chanel, en de petticoats zijn duidelijk niet twenty-first century. Kijk daarbij naar het publiek in het Okurahotel waar Schulten zijn Haute Couture showt – Patricia Paay, Adam Curry, Ans Markus, Sandra Reemer en Rita Verdonk zijn prominent aanwezig – en de déjà vu slaat in alle hevigheid toe.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Dat wil niet zeggen dat er niets te genieten valt bij de Paul Schulten Haute Couture-collectie voor voorjaar en zomer 2008. De avondkleding bestaat uit weelderige rôbes met asymmetrische rokken in gewaagde kleuren zoals cyclaamroze, helgeel en dieprood. De mantelpakjes hebben de vrouwelijke snit waar Frans Molenaar het patent op lijkt te hebben. En de zwierige jurkjes doen verlangen naar een zilte zomer.