Claes Iversen: sexy & lief

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Het motto less is more krijgt bij de nieuwe collectie van Claes Iversen een nét iets andere lading. De modellen, die deze week tijdens de Amsterdam International Fashion Week zijn nieuwe voorjaar- en zomermode showden, waren namelijk wel erg luchtig gekleed. De oversized overhemden - die door een riempje om de taille waren veranderd in een minijurk - verhulden weinig. En de jurken met lange sleep waren voorzien van een duizelingwekkend decolleté.

Een moderne kijk op klassiek. Adembenemend mooi. Klassiek met een moderne twist. Zo is het werk van Claes Iversen - een jonge Deense ontwerper die zijn modecarrière in Nederland begon - wel omschreven. Voor de collectie die hij in juli 2008 tijdens de Amsterdam International Fashion Week presenteert, zijn sexy & lief de sleutelwoorden. De jurken met broderie langs de halslijnen hebben een hoog zeemeermingehalte, de modellen hebben romantisch lang haar en de shortjes ogen chique en schattig.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De kleuren voor voorjaar en zomer 2009 volgens Claes Iversen.
  • Beige, bijvoorbeeld voor trenchcoats en pantalons.
  • Babyblauw, babyroze en mintgroen, onder meer voor shorts, blouses en verleidelijke jurken.
  • Het bruingroen zoals we dat kennen uit de jaren zeventig. In combinatie met wit wordt het opeens weer fris!
  • Zwart en wit mogen altijd, vooral als de kleding klassiek-chique moet zijn.
must-haves uit de nieuwe collectie van Claes Iversen.
  • Nog steeds niet verdwenen: de trenchcoat en de little black dress.
  • Vergeet de minirok en de korte broek, want de short wordt het helemaal. Draag er een lange, smalle ceintuur in een subtiele kleur bij.
  • Blouses, blouses, blouses. Bij Iversen zijn ze vooral wit en oversized, en worden ze gecombineerd met een kort zwart kokerrokje of met een riem (en verder niets!).
Afbeelding verwijderd door redactie

De invloeden van Viktor & Rolf, waar Iversen stage liep, zijn ook in de nieuwe collectie voelbaar. Een overhemd dat achterstevoren wordt gedragen, een zwart doorschijnend jurkje met talloze zakken erop, een little black dress met een scheve halslijn erop - Viktor & Rolf hadden het zelf kunnen bedenken. Toch is Iversen geen kloon of imitator. Zijn stijl is uitdagender, frisser en toegankelijker - en minder ironisch en pretentieus - dan die van zijn leermeesters.

Nu Viktor & Rolf zich, dankzij hun deal met Dieselbaas Renzo Rosso, opmaken voor een wereldwijd commercieel succes, is Nederland nodig toe aan nieuw spraakmakend modetalent. Nu maar hopen dat Claes Iversen nog niet te groot is voor Nederland.

Bekijk voor meer informatie de website van Claes Iversen en de fotoreportage van zijn show tijdens de juli-editie van de Amsterdam International Fashion Week