Bijzondere tassen van Hester van Eeghen

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Haar vader vroeg ooit: 'Zijn er eigenlijk mensen die jouw tassen kopen?' Hester van Eeghen vertelt het lachend tijdens de opening van de tentoonstelling Een juweel van een tas in het Amsterdamse Tassenmuseum. De drommen vrouwen die zich 7 september voor de opening hebben verzameld, lachen mee. Zij weten dondersgoed dat Van Eeghens ontwerpen wereldwijd worden verkocht aan een trouwe schare fans. En dat er dus niet voor niets nu een jubileumtentoonstelling in Tassenmuseum Hendrikje plaatsvindt.

Het Tassenmuseum is bijna haar tweede huis, vertelt de naar eigen zeggen verlegen Hester van Eeghen bij de opening van Een juweel van een tas. Het museum is een dankbare inspiratiebron en haar tassen maken al lange tijd deel uit van de collectie. Voor de jubileumtentoonstelling maakte ze op verzoek van het museum samen met goud- en zilversmid Jurriën Schiff 24 tassen die leer combineren met edelmetalen en bijzondere stenen.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Burgemeester Job Cohen, die de officiële opening van de expositie verzorgt, roemt Van Eeghen als 'creatieve ondernemer'. Dat van Eeghen haar modeimperium begon met de verkoop van zelfgemaakte tassen op Koninginnedag, maakt volgens Cohen wel duidelijk dat haar kenmerkende Dutch design-stijl net zo goed Amsterdam design had kunnen heten. Zelf heeft hij geen kaas gegeten van designer bags. 'Ik voel me als man niet zeker op het terrein van de damestas', vertelt de burgemeester tot grote hilariteit van de aanwezigen - vrijwel allemaal vrouw. De loodgieterstas die hij in zijn werkende leven overal mee naar toe sleept, noemt hij 'een uitdaging en uitnodiging' voor Hester van Eeghen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Hester van Eeghens tassen- en schoenenwinkels in het Amsterdamse stadscentrum worden platgelopen door BN'ers en haar lederwaren zijn te vinden in 150 winkels en musea over de hele wereld. De overzichtstentoonstelling van haar werk in Tassenmuseum Hendrikje laat duidelijk zien hoe ze - in de twintig jaar na het openen van haar eigen winkel in Amsterdam - een eigen stijl ontwikkeld heeft. Geometrische vormen, kwalitatief hoogwaardig leer en opvallende kleuren zijn typerend voor haar werk. De 24 nieuwe tassen die ook te zien zijn op de expositie, vallen op door hun hoge bling-gehalte en bijzondere afwerking. De versieringen zijn bijvoorbeeld ook los te dragen als ketting, broche, ring of speld. Een handvat van rivierparels blijkt een armband en bergkristallen aan een ritssluiting zijn in werkelijkheid oorbellen.

2008 is voor Hester van Eeghen een bijzonder jaar. De 24 tassen uit de jubileumtentoonstelling worden in november geveild bij Sotheby's en in het najaar verschijnt een fotoboek gewijd aan haar oeuvre. Bovendien bestaat de Hester van Eeghen Leather Design Prijs, die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan ambachtelijke ontwerpers die gebruikmaken van leer, nu precies tien jaar. Het feestje bij de opening van de jubileumtentoonstelling was duidelijk nog maar het begin.

Afbeelding verwijderd door redactie

De tentoonstelling Een juweel van een tas is tot en met 6 november 2008 te bezichtigen in Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573 in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op de website van Hester van Eeghen.