Avondtassen vol glamour & glitter

Mode & trends door Redactie Ze.nl

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was de clutch de populairste damestas. Ook nu is de kleine handtas, die als een envelop in de hand wordt gedragen, in trek. Op rode lopers over de hele wereld is de groot uitgevallen portemonnee een trouwe metgezel van de galajurk. De avondtas is sowieso terug in ons modebeeld, aldus de tentoonstelling It's all glamour and glitter in het Amsterdamse Tassenmuseum. Rijk gedecoreerde tassen - voorzien van bijvoorbeeld pailletten, strass stenen en kleurige kralen - zijn hipper dan hip. Klassieke tassensoorten, zoals de clutchen minaudiere, keren terug op de catwalks.

Met zijn nieuwe tijdelijke expositie laat Tassenmuseum Hendrikje weer eens zien dat vrouwen al eeuwenlang een zwak hebben voor chique tassen om in het uitgaansleven mee te pronken. En dat de geschiedenis van de avondtas absolute must-have bags heeft opgeleverd. Zo is de tas in de vorm van een taartje, waarmee Sarah Jessica Parker de show steelt in Sex & the City, een moderne variant van de minaudiere: een kleine, metalen tas met aparte vakjes voor onder andere sigaretten en cosmetica. Het Tassenmuseum exposeert diverse eye catchers van ontwerpster Judith Leiber, wiens fonkelende tassen door talloze celebs worden gedragen.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Een aanzienlijk deel van de geëxposeerde tassen is zo klein dat er maar net een lipstick en mobieltje in lijken te passen. Ook die trend is in belangrijke mate afkomstig uit de vorige eeuw, toen onder invloed van de mode - die steeds meer cosmeticagebruik met zich meebracht - nieuwe tassenontwerpen op de markt verschenen. Speciale tassen voor make-up (vanity bags) worden een must en allerlei ongebruikelijke vormen - zoals tassen in de vorm van een halve citroen of waaier - raken in opkomst.

Dat tassenontwerpers nog steeds verrassende creaties weten te verzinnen, blijkt wel uit recente exemplaren van onder andere Hester van Eeghen, Beverly Feldman en Timmy Woods. It's all glamour and glitter presenteert deze actuele ontwerpen temidden van klassieke poederdozen, schoudertasjes met opdruk in petit point en verzilverde toneelkijkers. De tassen uit de verschillende periodes tonen zich in één opzicht opvallend hetzelfde: ze zijn door hun vorm en omvang nauwelijks praktisch te noemen. Maar ja, een minitas in de vorm van een blikje cola is wél om van te watertanden.

De tentoonstelling 'It's all glamour and glitter' is tot en met 1 maart 2009 te zien in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.