Interview: Haartrends anno 2009.

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Ik vroeg het aan Leon van Vasco kappers, onder andere bekend van Life & Cooking en het programma Fashion Trix van RTL8.

"Eigenlijk is niks uit en is alles in. Het wordt individueler in 2009. Mensen gaan weer voor kapsels kiezen die bij ze passen. Grote hypes verwacht ik niet. De boblijn was natuurlijk in 2008 een grote trend. Dat zet wel door, maar dan op een andere manier. Het wordt wat strakker allemaal, de vloeiende lijnen gaan eruit. Ook zien we weer veel pony’s. Maar dan grote, dikke pony’s. Wat meer haar naar voren. Zowel bij mannen als bij vrouwen."

Maar wat als je daar niet van houdt? Of als dat niet staat bij de vorm van je gezicht?

"Er zijn altijd mensen die gevoelig zijn voor trends op haargebied. Zo lieten mensen jaren geleden massaal een schuine pony knippen, omdat dat hip was. Je ziet dat er veel mensen daar in blijven hangen, maar het toch aanpassen naar de look van nu. In het najaar zagen we in het modebeeld veel paarstinten, en in de haarkleuringen kwam dat ook heel sterk terug.

Nu we naar het voorjaar gaan, maakt paars en aubergine plaats voor kopertinten, dat richting de zomer steeds lichter wordt. Mensen gaan toch steeds meer durven op haargebied. Dat is iets wat doorzet in 2009. De iets apartere kapsels. De zijkanten kort en de bovenkant lang en naar voren gekamd. Dat soort dingen.

Ook zijn we een beetje klaar met haar op één lengte. De lagen komen weer in zodat je meer volume krijgt. De tweede grote trend vorig jaar was het korte krullenkopje. Dat zie je nu minder, maar in de zomer op het strand zie je dat wel weer terug komen. Gewoon omdat het een echte zomerlook is en het dan heel praktisch is."

Heb je nog verzorgingstips?

"Waar veel mensen voor uit moeten kijken is dat ze niet over-verzorgen. Dus een crèmespoeling én een masker, en dan nog een crème en een finishingproduct. Daar wordt het haar heel slap van. Bij de kapper krijg je de betere verzorgingsproducten die op elkaar afgestemd zijn, waardoor je niet het risico loopt je haar niet meer in model te krijgen. En verder natuurlijk regelmatig naar de kapper gaan. Lang haar moet minimaal één keer in de zes weken worden bijgepunt, en bij kort haar ligt die periode iets korter. Er is op zich ook niks mis met thuiskleuringen, maar het blijft een risico dat je de verkeerde kleuring kiest omdat je bij de drogist natuurlijk niet hetzelfde advies krijgt als bij een kapper. En je hebt geen garantie. Dat heb je bij een kapper wel."