Lifestyle / Columns
Columns

Ik hou van jou: hoe gemakkelijk zeg jij het?

Reageer 0
?Ik hou van jou? gaat ook wel gebukt onder de termen ?HVJ? of ?love you? en kan over het algemeen tegenwoordig in hetzelfde hokje worden gepropt als ?alles goed?? en ?hoe is het??. Maar in hoeverre menen we het eigenlijk nog?

Mede dankzij de Engelstalige term I love you is het misschien gemakkelijker geworden om iemand met deze uitspraak te bombarderen zonder dat je ook daadwerkelijk van die persoon houdt. ?Love you? kun je gemakkelijk roepen als iemand je een dienst bewijst, als teken van dankbaarheid dus. Gewoon, tegen de kapper. Of de plastisch chirurg die je tieten een cupmaat groter heeft gepompt. En aangezien vrijwel alle Engelstalige termen vertaald worden naar de Nederlandse taal is ?ik hou van jou? inmiddels ook een term die ? wat mij betreft ? iets te makkelijk gebruikt wordt.


I love you is tot daaraantoe, maar ?ik hou van jou? vind ik zelf nogal wat eigenlijk. Naar mijn idee is het een vrij select gezelschap binnen je eigen kring waar je écht van houdt. Je opvoeders, je familie (en is dat dan vanzelfsprekend??) en je ?eerste rang? vrienden. Dan heb je nog een ?tweede rang? vrienden waar je misschien (nog) niet van houdt, maar wel om geeft en willekeurige personen, zoals een ex bijvoorbeeld, waar je niet (meer) van houdt maar (nog steeds) wel om geeft.

Maar wanneer hou je nou écht van iemand? Voor mij is De Dood altijd een soort maatstaaf. Beetje cru misschien, maar wel een manier om je liefde voor iemand te meten. Ik denk dat houden van gelijk staat aan jaren ? al dan niet voor eeuwig - verdriet & gemis als iemand ten overlijden komt. Iemand die je oprecht zal missen. Iemand die elke dag in gedachtes voorbij zal komen. Iemand die er op ontelbaar veel momenten écht bij had moeten zijn. Als je misselijk wordt van de gedachte dat een specifiek persoon er niet meer is, dan hou je van die persoon. Dat denk ik.


En dan heb je nog het ?geven om? iemand, wat naar mijn idee erg dichtbij ?houden van? staat, maar toch net ff anders is. Iemand die maandenlang (en misschien langer) tranen in je ogen bezorgd als je aan hem of haar denkt. Iemand die je vooral op specifieke momenten zal missen. Maar genoeg gerelateerd aan De Dood, bah.

Ik zeg niet snel dat ik van iemand houd. Alhoewel ik het tegen mijn laatste vriendje in de eerste maand al uitkraamde?. Maar zo voelde het toen wel en ik hield uiteindelijk twee jaar krankzinnig veel van hem. Verder gaat love you mij ook makkelijker af, maar zal ik ook dat niet zeggen zonder betekenis. Ik vind dat je tegen alle mensen waar je om geeft of van houdt love you moet kunnen zeggen in het kader van waardering en het ?gesteld zijn? op iemand, maar alleen tegen de mensen waarvan je houdt ?ik hou van je?. Zo blijft het in ieder geval bijzonder en waardevol.

En de kapper en de chirurg? Die verdienen wat mij betreft gewoon een zoen en een ?Je bent een HELD!?. By the way, I do love you all for reading this column! (teken van dank)

Hoe snel zeg jij: 'Ik hou van jou?'
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • MoniqueMN

  Ik zeg "Ik hou van je" eigenlijk heel makkelijk maar.... Ik zeg het alleen als ik het meen! Ik bedoel een vriendin van me zegt bijv. nooit ik hou van je tegen haar vader...

  En ik zeg elke avond voor ik naar bed ga, "Weltrusten, hou van jullie. smak smak.. (smak = kusjes geluid? xD) En dat zeg ik dan tegen me vader, moeder, zusje, broertje en mijn vriend. En ik heb ook een keer tegen me alle beste vriendin, die nu al 5 jaar lang echt mijn BFF is, gezegd "Ik hou van je" en eigenlijk floepte dat er gewoon uit maar om eerlijk te zijn geef ik gewoon ontzettend veel van haar, en oh wat zou mijn leven leeg zijn zonder haar om me heen! Ik kan en wil me dat niet eens voorstellen!

  Oh en ook als ik bijv. weg ga naar school, werk, stage, wat dan ook. Dan zeg ik doei tegen iedereen die er is en ik hou van je.. Ik ga nooit weg zonder 'ik hou van je' te zeggen tegen de gene waar ik van hou! Ik ga ook nooit, en dan ook nooit weg met ruzie of zo!

  Misschien heel erg pessimistisch maar het zal maar net gebeuren dat je ruzie hebt of wat dan ook en dan gebeurd er wat! Je weet het maar nooit! Dus ik vind dat je gewoon moet uiten dat je om iemand geeft, van iemand houdt! En zelfs doe je dat maar elke dag! Ik bedoel als je het altijd gewoon eerlijk meent, is het helemaal niet erg om het te zeggen!

 • angel

  Ik zeg het elke dag tegen mijn man! Je leeft maar 1 keer en elke dag kan de laatste zijn denk ik altijd. kan morgen een ongeluk krijgen bij wijze van en dan heb ik dat niet gezegd. Zo voel ik het tenminste. Tegen mijn dochters zeg ik het ook vaak en ik hou ook gewoon ontzettend veel van ze!!

 • lila

  Enkel en alleen tegen mijn vriend: he's the only one who deserves it!

 • Zoë

  ik zeg het eigenlijk alleen tegen mn vriend, maar in het begin kreeg ik het ook echt niet gezegd :P

 • Jamura

  @Karin: dat zijn meestal dezelfde 'wijfies' die hun tas om de arm hebben en een Starbucks vasthouden ;-) Dat is zooooooooo 2011!

 • Anoniem

  mijn vriend en ik zijn nu 6 jaar samen, en ik kan echt oprecht zeggen dat ik van hem hou, we wonen inmiddels samen en ik zou absoluut geen dag zonder hem willen, ook al hebben we wel eens ruzies of discussies zelfs dan niet.

 • Snoessepoess

  Ik hou van mijn familie, maar ik zeg alleen 'ik hou van je' tegen mijn vriend en mijn beste vriendin.

 • Boterbloempje

  hahaha @karin ik vind dat ook zoo dom haha :P ik krijg het eigenlijk nooit mijn mond uit.. zelfs bij mn huidige vriend (half jaar nou).. maar ik weet niet of ik dan wel van m hou, of gewoon om m geef.. hm :S ... ik heb t nog nooit tegen m gezegd

 • Jet

  Tegen de mensen waar ik ECHT van hou (lover, familie, vrienden) zeg ik het wel redelijk vaak en gemakkelijk. Maar wel op momenten dat ik het ECHT voel!

 • Karin

  Ik krijg het vaak echt m'n bek niet uit. Vooral als iemand dat tegen mij zegt, terwijl ik zelf denk 'goh.. nou... ik eigenlijk niet van jou'. In het engels gaat nog wel, maar 'ik hou van je' bewaar ik echt alleen voor m'n vriend. Vind het trouwens ook zo kansloos als van die wijffies tegen elkaar na 2 ontmoetingen zeggen: 'Love u giiiiirl!'. Echt.. doe normaal!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen