Think outside the (baby) box- deel 1

Kinderen door Mila
In mijn eerste mama-maand vond ik het lastig om outside the box te denken, letterlijk. Buiten mijn vertrouwde eiland met de onmisbare Baby B?s. Met ?lekkageschade? erbij was het een hele happening om daadwerkelijk op pad te gaan.

Hippe mama-uitrusting

De eerste weken als ?persverse? moeder heb ik vooral binnen doorgebracht. Deels omdat het buiten winters was en binnen tropisch. Maar ook omdat het toch wel een gedoe was om met mijn kleine hummel op pad te gaan. Weg bij de inmiddels vertrouwde en o-zo-onmisbare Baby B?s: Borsten, Bed, Box en Bad. Wat een organisatie vereiste dat! Vooral als je, zoals ik destijds, op drie hoog woont. Hierbij had ik niks aan mijn superdeluxe kinderwagen, die achteraf toch niet zo gemakkelijk inklapbaar bleek te zijn als de verkoopster deed voorkomen. En zeker niks aan mijn hippe luiertas, waar in de wintermaanden niet alles in bleek te passen.


Lekkageschade

Ook het uitzoeken, passen en meten van mijn mama-outfit was moeilijker dan gedacht. Een teleurstelling. Ik had me juist zo verheugd om, het liefst nog gelijk de dag na het werpen, weer in mijn oude vertrouwde kleding te kunnen glippen. Mijn nieuwe status liet echter te wensen over. Borstpads in mijn voedingsbh en kraamverband in mijn granny panties. Dit was voor mij als jonge moeder, gewend aan een mooie push-up en een ministring, toch wel even een omschakeling. Lekkageschade. Zijn we daar niet voor verzekerd?

Oud & Nieuw
Met zo?n grote kraamlap tussen mijn benen was het een hele uitdaging om mezelf in mijn net-niet-stretch-genoege broekjes te hijsen. En dan deze mama-luier ook nog te verdoezelen met mijn net-niet-lang-genoege shirtjes en truitjes. Té vermoeiend met zo weinig slaap. Mijn zwangerschapskleding aandoen, dat weigerde ik uiteraard! Die tijd was voorbij. Dat was ?zooo 2009?. Helaas werd het toch vaak een joggingbroek. Uiteraard in een leuk kleurtje en zonder zwangerschapsband, maar echt modieus was het niet. Het stond zelfs op nummer één van mijn things not to do-lijstje: ?Niet vervallen in een huispakpatroon!?. Een waslijst met verboden die ik mijzelf vooraf had opgelegd, uit angst om een verslonsde moeder te worden. Maar helaas tevergeefs. Nog geen dag in het nieuwe tijdperk en gelijk al een gebroken voornemen. Het leek wel Oud & Nieuw.

Body and mind workout
Was ik zelf eindelijk toonbaar (voor zover dat mogelijk was), dan moest mijn zoontje nog startklaar gemaakt worden. Een ware body and mind work-out. Ik kreeg het er altijd snikheet van. Zijn de B?s bed en bad al aan de orde geweest? Check! Dan moest ook hij uit zijn favoriete hangplek, de box, gehesen worden en zijn buitenoutfit aan. In de zomer misschien zo gedaan, maar in de winter vereist dit nogal wat denk- en inpakwerk. De trend hierbij was laagjes, laagjes en nog meer laagjes. Mijn zoontje was niet zo trendgevoelig en had een schijthekel aan dit ritueel.


Plannen

Als je een echte planner bent zoals ik, dan kom je er al snel achter dat dit talent toch weinig bruikbaar is in je kersverse moederrol. Je baby is de planner van de dag, de week én de maand. Het beste is om je hier maar ?gewoon? aan over te geven. Om zonder zeuren alle tien de zorgvuldig uitgekozen en met moeite aangetrokken winterlaagjes weer uit te trekken als je kleine spruit besluit om te gaan poepen nét als je in de startblokken staat om het winterse weer maar eens te gaan trotseren. Ik vond het erg moeilijk om in dit soort gevallen de handdoek niet in de ring te gooien en toch de battle vanaf de allereerste ronde weer aan te gaan.

Eén voordeel
Trots was ik toen ik mezelf, na weliswaar veel gezucht en gezeur, eindelijk met een aangekleed kind, een in- en daarna weer uitgeklapte wagen én een overvolle luiertas van drie hoog naar beneden had gesleept! Ook al was het buiten dan wat tochtig en frisjes, gelukkig was ik gedeeltelijk extra goed beschermd. Ten minste één voordeel aan de pads and bandages.
________________________________________________________________________________________

Mil@, onze 26-jarige columniste en jonge moeder van Noah, droomt ervan om schrijfster te worden. Ze woont samen met haar twee mannen in Hoorn, maar vlucht minimaal 28 uur per week naar de stad van haar hart: Amsterdam.
 
In haar columns worden de meest uiteenlopende mama-onderwerpen besproken. Van het kolfen in een hippe club tot het met een krijsende peuter in de supermarkt staan. Graag neemt ze je mee in de wereld van zwangerschap, peuters, moeders, vaders, de bijbehorende taboe kwesties en nog veel meer.