Zo krijg je die droombaan

Werk & studie door Karin
Na jarenlang twijfelen en tot de conclusie komen dat je de verkeerde studie bent gaan doen weet je eindelijk wat jou, carrièretechnisch gezien, echt gelukkig maakt. Hoe fijn! Maar ja, hoe ga je nu die felbegeerde baan krijgen..?

Heel hard werken
Ja, dit had je zelf ook wel kunnen bedenken inderdaad. Maar met hard werken, bedoel ik ook écht hard werken. Genoeg dames heb ik voorbij zien komen die zeggen: ?Tja, nou doe maar gewoon een baan van maximaal 32 uur per week hoor.? Tuurlijk, iedereen werkt het liefst zo min mogelijk voor zo veel mogelijk geld. Maar als je een bepaald doel voor ogen hebt of wilt opklimmen in het bedrijf waar je nu zit, kom je er niet met om vijf uur je computer afsluiten en een dag in de week vrij. Overwerken, betrokkenheid en initiatief tonen is de enige manier.
 
 
Doe ervaring op
Heb je niet de juist opleiding gedaan? Geen nood! Compenseer dit dan met cursussen en ervaring. Ervaring is minstens zo belangrijk als de juiste opleiding. Is jouw ideale baan een baan als redacteur? Doe dan zo veel mogelijk (vrijwillige) schrijfervaring op bij verschillende websites. Werk jij het liefst als fotograaf? Bouw een portfolio op van betaalde en onbetaalde opdrachten. 

Netwerken

Geen zin in saaie werkborrels? Jammer dan! Want netwerken is de ideale manier om contacten op te doen waar je uiteindelijk misschien wel wat aan hebt. Maar niet alleen op je werk. Ook na werktijd is netwerken the key to succes. Zelfs digitaal netwerken kan een hoop opleveren. Genoeg mensen die via Twitter en Facebook nieuwe banen en opdrachten hebben binnengesleept! Dus ook al heb je geen zin: put a smile on your face and socialize

Bouw een website
Het is 2012 en een website is altijd goed. Natuurlijk ligt het er wel aan in welke branche je aan het werk wilt. Wil je schrijver of journalist worden? Dan is een eigen blog een must! Niet alleen kun je informatie kwijt over wie je bent, maar daarbij is het als een visitekaartje maken; men kan je schrijfstijl beoordelen. In andere beroepen is het wellicht minder van belang.
 

Wees origineel
Een sollicitatiebrief met als begin ?naar aanleiding van de vacature op?.? is echt een no go. Wees origineel! En laat je brief altijd nalezen door iemand anders. En als je het écht profi aan wilt pakken: wees niet alleen origineel in je tekst, maar ook in het medium dat je kiest. Wat dacht je bijvoorbeeld van een filmpje van jezelf als sollicitatiebrief? 

Vertrouw in jezelf
In deze barre economische tijden komt het maar vaak genoeg voor dat mensen maandenlang werkloos thuis zitten. Maar als je weet dat je ergens goed in bent, vertrouw er dan ook op dat je die baan uiteindelijk zult krijgen. Verlies nooit het vertrouwen in jezelf!

Wat is jouw droombaan? En wat heb je gedaan of doe je om die baan te krijgen?