Magic sticks

Kinderwens door Mila
Naast de ?gewone? zwangerschapstest zijn er tegenwoordig verschillende thuistests verkrijgbaar omtrent seksualiteit, vruchtbaarheid en zwangerschap. Magic sticks die je snel antwoord kunnen geven op brandende vragen.
 
Aan ?magic sticks? geen gebrek. Naast de welbekende ?normale? zwangerschapstest heb je onder andere een extra gevoelige zwangerschapstest, een ovulatietest en een vruchtbaarheidstest voor zowel mannen als vrouwen. Aan het toeval hoef je het dus niet meer over te laten. Zelfs voor een SOA(-test) hoef je de deur niet meer uit. 
 
SOA-test
Op de (in sommige gevallen schijnbaar zeer-) brandende vraag ?heb ik een SOA?? is tegenwoordig zonder bezoekje aan Dokter Bibber antwoord te krijgen. Er zijn verschillende SOA-thuistests (anoniem) online verkrijgbaar. Scheelt weer onnodig beugelgefreubel. 

Als de test wijst op een SOA is de weg niet geheel schaam(streek)vrij. Je zal helaas toch langs je huisarts moeten voor medicatie. Tevens zul je bij zo?n negatief resultaat zelf je ?Black Book? (of gewoon je BlackBerry) erbij moeten pakken om je eventuele slachtoffers te informeren en je partner in crime te ontmaskeren. Misschien is een anonieme sms-service bij de test een idee met een link naar de website? Kunnen de slachtoffers gelijk een test bestellen.
 
Vruchtbaarheidstest
Nog een voorbeeld met een mogelijke kans op een pijnlijke uitslag: een vruchtbaarheidstest. Deze test is zowel voor vrouwen als voor mannen verkrijgbaar. De variant voor vrouwen test op een gestegen FSH-niveau, dat vaak op cyclusstoornissen of het begin van de overgang wijst. De variant voor mannen test zowel het aantal spermacellen als de beweeglijkheid ervan. Lijkt me vreselijk als een van de twee testen een negatieve uitkomst aangeeft. Laat staan alle twee.
 
Ovulatietest
Als de tijd rijp is voor een baby en je soa-vrij en vrij-vruchtbaar blijkt te zijn, dan wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk raak is. Om goed te kunnen timen is er een ovulatietest verkrijgbaar. Deze test neemt de stijging in de hoeveelheid ovulatiehormoon LH waar. Deze stijging treedt 24 tot 36 uur vóór de ovulatie op en stelt de twee beste dagen om zwanger te worden vast in een bepaalde cyclus. 
 
Zwangerschapstest
De zwangerschapstest is ons allen bekend. Deze test toont aan of het zwangerschapshormoon HCG in je urine aanwezig is. Als een eicel bevrucht is zal deze zich na ongeveer een week innestelen. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand begint je lichaam met de aanmaak van HCG. De hoeveelheid hiervan verdubbelt elke anderhalf á twee dagen. De piek ligt bij tien tot twaalf weken. Gedurende de hele zwangerschap is dit HCG-hormoon in je lichaam aanwezig en kun je een zwangerschapstest uitvoeren. Mocht je je vervelen of nogmaals bewijs willen dat je toch écht zwanger bent.
 
 

 
Extra gevoelige zwangerschapstest
Voor de nieuwsgierigsten onder ons bestaat er een test die zelfs tot zes dagen vóór de verwachte menstruatie een zwangerschap aan kan tonen. Echter blijkt wel dat het zwangerschapshormoon niet bij alle zwangere vrouwen dezelfde concentratie heeft in de urine. Zo kan bij de ene vrouw veel vroeger een positieve uitslag aangegeven worden dan bij de ander. In zo?n vroeg stadium is er echter wel een extra hoog risico dat de zwangerschap niet doorzet en je alsnog teleurgesteld (of gerustgesteld) wordt. 
 
Geduld
Om snel uitslag te hebben zijn thuistests natuurlijk ideaal. Er hangt wel een prijskaartje aan. De hoogte hiervan verschilt erg qua merk.

Men zegt altijd ?Geduld is een schone zaak?, maar in sommige gevallen ben ik het daar zéker niet mee eens. Soms is het beter om er op tijd bij te zijn zodat er snel stappen ondernomen kunnen worden. Dus ik zeg: let?s all pee on sticks!
 
Ben jij een voorstander van thuistests of breng je liever een bezoekje aan de huisarts?
________________________________________________________________________________________

Mil@, onze 26-jarige columniste en jonge moeder van Noah, droomt ervan om schrijfster te worden. Ze woont samen met haar twee mannen in Hoorn, maar vlucht minimaal 28 uur per week naar de stad van haar hart: Amsterdam.
 
In haar columns worden de meest uiteenlopende mama-onderwerpen besproken. Van het kolven in een hippe club tot het met een krijsende peuter in de supermarkt staan. Graag neemt ze je mee in de wereld van zwangerschap, peuters, moeders, vaders, de bijbehorende taboekwesties en nog veel meer.