Hits van toen: 2001

Media door Madelon
Niets is zo leuk als oude tijden herleven. En hoe doe je dat nou beter dan met muziek? In de rubriek 'Hits van toen' staan de leukste, foutste en grootste hits van vroeger centraal. Deze keer: muziek uit het jaar 2001!

Je kent het vast wel: je hoort een liedje van vroeger en meteen schieten je gedachten terug naar die ene vakantie, je tijd op de middelbare school of de sfeer bij je opa en oma thuis. Muziek uit je jeugd brengt zo veel herinneringen met zich mee. Hoe leuk is het om die oude deuntjes weer eens op te zetten en te genieten van die -  soms ontzettend foute, maar meestal ook superleuke - muziek van vroeger?! Daarom nemen we in deze rubriek de grootste hits van een bepaald jaartal onder de loep. Wie waren toen de hotste artiesten? Wie scoorden de grootste hits? Welk lied was destijds de ultieme zomerhit en zongen we met z?n allen mee? En... ken je ze nog? Kijk en luister mee naar de grootste hits uit het jaar 2001!

Backstreet Boys ? The Call
 

In 2001 waren de Backstreet Boys al over het hoogtepunt van hun populariteit heen, maar ze wisten er nog wel wat hits uit te poepen. The Call vinden wij één van hun mooiste nummers! Heerlijke clip ook, met die oldskool telefoon?

Starmaker ? Damn (I Think I Love You)


2001 was het jaar van de hype rondom het tv-programma Starmaker. Twaalf jongeren werden bij elkaar in het voormalig Big Brother-huis in Almere gezet, om door middel van workshops opgeleid te worden tot echte zangers en zangeressen. De complete groep scoorde een grote hit met Damn (I Think I Love You), maar ook afzonderlijke leden waren succesvol?

Sita & Bart ? I Was Made to Love You


?want naast de hits die Sita en Bart met het uiteindelijke K-otic scoorden (bijvoorbeeld I Can't Explain), stonden ze ook samen in de Top 40 met deze lovesong. Ook scoorde Sita met haar eigen single Happy en heeft Bart ervoor gezorgd dat Supergirl van Raemonn (weer) in de Nederlandse hitlijsten terechtkwam. Maar het meest spraakmakend was de volgende hit?

One Day Fly ? I Wanna Be a One Day Fly


?want deze ken je vast nog! De leden van Kopspijkers besloten, als antwoord op de grote hype rondom Starmaker, zelf óók een single op te nemen. Om te bewijzen dat iedereen een nummer 1-hit zou scoren, zolang er maar genoeg publiciteit bij kwam kijken. En het is ze gelukt: I Wanna Be a One Day Fly stootte Starmaker van de eerste plaats af in de Top 40 én in de Mega Top 100.

Outkast ? Ms. Jackson


Hoe gaaf was deze clip?! Met Ms. Jackson scoorde Outkast één van de grootste hits van 2001.

Def Rhymz ? Schudden


Schudden met die billen! In 2001 deden we het allemaal, vooral dankzij onze grote vriend Def Rhymz. Een eendagsvlieg? Misschien, maar als dit nummer voorbijkomt in de kroeg staan we allemaal weer net zo hard te schudden als elf jaar geleden? Geef toe!

DJ Tiësto ? Flight 643


Als je 2001 zegt, denk je natuurlijk meteen aan de aanslagen op 11 september. Deze lieten ook hun sporen na in de muziekindustrie, Flight 643 van onze eigen Tiësto werd op een aantal Amerikaanse radiostations verboden en mocht niet meer gedraaid worden.

Alizée ? Moi? Lolita


En dan het nummer dat dit jaar het meest in opspraak kwam: Moi? Lolita van de toen pas zeventienjarige Alizée. Het lied is namelijk gebaseerd op een personage uit een boek, dat een relatie heeft met een veel oudere man? Wat natuurlijk niet kon! Bovendien zou de clip een slecht voorbeeld geven aan de jeugd. Kijk en oordeel zelf.

Eminem ? Stan


Een clip die menigeen de stuipen op het lijf joeg. En niet alleen vanwege de acteur die Stan bizar goed neerzet, ook vanwege het einde van de clip. Geen idee waar dit over gaat? Bekijk de clip dan eens, en let even extra goed op het raam naast Eminem bij 7.58. Brrr?

Slimme Schemer ft. Tido ? Jelle


Overigens was 2001 blijkbaar ook het jaar van antwoorden en parodieën op eerder uitgebrachte liedjes. Niet alleen One Day Fly scoorde op deze manier een hit, ook Slimme Schemer en Tido (inmiddels beter bekend als Arjen Lubach en Janine Abbring)! Met hun parodie op bovenstaande hit van Eminem bereikten zij de nummer 2-positie in de Top 40.

Maar natuurlijk heeft het jaar 2001 nog veel meer superhits voortgebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van...

Judith ? You
ATC ? Around the World (Lalalalalala)
Spooks ? Things I've Seen
Shaggy ? It Wasn't Me
Alicia Keys ? Fallin'
Atomic Kitten ? Eternal Flame

Bekijk en luister ook de vorige edities van Hits van Toen!

Welk nummer uit het jaar 2001 is jouw favoriet?