Tjitske: 'Seksscènes? Tsja, je gaat niet iedere dag op je collega zitten'

Media door Madelon

Vanaf vandaag draait De Verbouwing, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, in de bios. Ze.nl sprak met de acteurs over de opnames, het geflopte De Eetclub en… seksscènes: “Na een kwartier is het ook wel een soort van grappig.”

De glitter & glamour-première vond  afgelopen maandag al plaats en ook journalisten hebben de film al mogen zien. Nu is het dan eindelijk de tijd voor het grote publiek om de verfilming van het spannende boek De Verbouwing in de bioscoop te mogen aanschouwen. En Will Koopman heeft zich wederom bewezen: op de première was iedereen laaiend enthousiast. Onze mening over de film kon je al eerder lezen, maar wat vindt de cast zélf? “Ik zou niet weten waarom het géén succes zou worden”, lacht Peter Blok.De Verbouwing

Regisseur Will Koopman is in ieder geval tevreden met haar nieuwe pareltje, na het succes van Terug Naar De Kust en Gooische Vrouwen. “Ik vind ‘m wel gelukt”, zegt ze. “Het is een heel andere film geworden dan de vorige twee, ook al heb ik gewerkt met dezelfde scenarioschrijver. Maar dat vind ik er heel leuk aan.” De verwachtingen van de film zijn hooggespannen, Gooische Vrouwen trok bijvoorbeeld maar liefst 2,5 miljoen bezoekers. “Maar toch gaat het daar nu helemaal niet om”, zegt Will. “Het is voor mij geen streven om dat nu weer te halen. Als de film maar goed is. Als mensen de bioscoop uitlopen en een topavond hebben gehad, dan ben ik tevreden.”

Wat kunnen kijkers van de film verwachten? Volgens Mark Rietman, die schittert als echtgenoot Rogier in de film, is het een thriller, maar met een komisch randje. “Toen ik het script las, vroeg ik me wel af wat het zou worden”, zegt hij. “Maar de film is in goede handen geweest bij Will. Het niveau is erg goed en het samenspel was erg leuk. Je verwacht het misschien niet als je de film kijkt, maar we hebben veel gelachen op de set.”De hoofdrollen

Centraal in De Verbouwing staat natuurlijk Tjitske Reidinga, in de rol van Tessa. “Ik vond het heel leuk om in een spannende, humorloze film te zitten”, vertelt ze. “Ik ben natuurlijk begonnen bij de grappen en grollen-afdeling, Ja Zuster, Nee Zuster en Het Klokhuis bijvoorbeeld. Linda de Mol en Will hebben mij toen gevraagd voor Gooische Vrouwen, zij zagen blijkbaar iets meer in mij. Ik vind het ook leuk om personages met iets mysterieus, iets ondoorgrondelijks neer te zetten. Ik ben al blij als dat gelukt is.” Tjitske heeft het tijdens deze opnames niet makkelijk gehad. “Het is hard werken om de rol van een geslaagde vrouw met een goed bedrijf, die zich laat meevoeren en ergens intrapt, geloofwaardig neer te zetten. De spanning moet er constant zijn, mensen moeten het geloven. Ik kan hier best onzeker over zijn. Je bent toch afhankelijk van wat andere mensen vinden. We hebben de film voor de kijkers gemaakt, stel je voor dat zij het dan niks aan vinden.” Ook moest ze eraan wennen dat ze dit keer alléén in de spotlights stond, in plaats van met drie andere mooie vrouwen. “Straks denken de mensen, heb je haar weer, kan die kop even weg? Dat heb ik zelf namelijk heel erg nu, haha. Gelukkig is onzekerheid wel iets waar je wat aan hebt, het is niet alleen maar negatief.”

De voormalig Gooische Vrouw hoeft volgens haar collega’s geen moment onzeker te zijn over haar prestaties in deze film. Ze spreken niets anders dan lof over haar. Mark zegt bijvoorbeeld dat hij met plezier met haar gewerkt heeft. “We konden heel goed lachen op de set. Ik heb gefascineerd naar haar techniek zitten kijken. Het viel me echt op hoe ze precies weet hoe een blik werkt, een stilte, een camera”, zegt hij. “Het was fantastisch om met haar samen te spelen.”Ook Peter is enthousiast over het samenspel tussen hem en Tjitske: “Ze is een heel technische actrice. Het heeft ontzettend geholpen dat we al eerder samengewerkt hebben, daardoor hadden we een goede chemie.” Peter schittert als Johan, een rol die hem goed af is gegaan. “Het is altijd leuk om een rol te spelen met een dubbele achtergrond. De man moet een soort hardheid hebben, maar tegelijk moet het wel geloofwaardig zijn dat Tessa, als intelligente, ondernemende vrouw, met hem in zee gaat”, zegt hij. “Ik kan moeilijk inschatten of ik daar geslaagd in ben, maar ik vind het wel oké. Ik begin er langzaam op te vertrouwen dat beide kanten er wel in zitten.”

De leukste scènes
Mark en Tjitske zijn het erover eens dat de scènes waarin ze een serieus gesprek hebben als man en vrouw, in deze film het beste uit de bus zijn gekomen. “We hebben een scène in het restaurant die ik me nog goed herinner”, zegt Mark. “Het ziet er simpel uit, maar je ziet daar een huwelijk. Ik vind dat soort scènes het leukst om te spelen, er komt veel emotie bij kijken.” Tjitske: “Ja, zulke scènes zijn daarom wel het moeilijkst. Alle zinnen moeten bovendien van zes verschillende kanten gefilmd worden. Je moet wel de spanning weten te behouden.”

Zoals in bijna iedere Nederlandse film die uitkomt, zit ook in De Verbouwing een flinke bedscène. Ditmaal tussen Peter en Tjitske. “Ja, je staat niet ’s ochtends op terwijl je denkt, vandaag gaan we eens lekker aan de slag!”, lacht Tjitske. “Het is heel ongemakkelijk, er staan heel veel mensen omheen. En ik ben toch al veertig. Ik was wel heel blij dat het met Peter was, die ik toch al heel lang ken. Maar dan nog was het ongemakkelijk. Je gaat natuurlijk niet iedere dag op die manier op je collega zitten.”


Peter denkt hier precies hetzelfde over: “Die bedscènes, ja, dat is nooit een feestje”, lacht hij. “Eigenlijk gewoon verschrikkelijk moeilijk om te doen. Dan scheelt het wel enorm of je elkaar kent, of je wel eens samen dronken bent geworden, of je wel eens samen de slappe lach hebt gehad.” Tjitske lacht als ze terugdenkt aan de opnames. “Haha, ja, het was in Huis ter Duin in Noordwijk, in de Rick Felderhof-suite. Ik keek uit op een foto van hem met Erica Terpstra, dat is heel erg seksdodend, haha! Maar dan krijg je de slappe lach en dan maakt het ook allemaal niet meer uit.”

De verwachtingen
Een verfilming van een boek van Saskia Noort, dat doet meteen denken aan het dramatisch ontvangen De Eetclub uit 2010. Maar bang dat deze film net zo zal worden ontvangen, is de cast niet. “Ja, weet je, ik kan het ze niet kwalijk nemen als er kritiek komt”, zegt Will. “Ze mogen schrijven wat ze willen schrijven. Ik zou het jammer vinden als de kritiek negatief is, maar ik ben heel blij met de film en vind ‘m beter dan De Eetclub. De acteurs waren veel te jong en ongeloofwaardig, dat is hier zeker niet het geval.” Ook Peter verwacht méér van De Verbouwing. “Er zijn veel ingrediënten voor de film die hartstikke goed zijn”, vindt hij. “Het boek is populair, Saskia is populair, het genre thriller is populair. Tjitske schittert in de hoofdrol… We hebben dus heel veel dingen mee. Ik denk dat ‘ie heel goed is gemaakt, dus ik zou niet weten waarom het géén succes zou worden!”

De Verbouwing: ga jij 'm zien?