Extreem onzeker over je lichaam

Media door Laura_S
Er zijn mensen die zó onzeker zijn over bepaalde lichaamsdelen, dat ze altijd een stukje van zichzelf verbergen voor de buitenwereld. Ze.nl interviewde psychologe Linda Papadopoulos van het programma My Naked Secret over onzekerheid. 
 
In het programma My Naked Secret van TLC wordt de emotionele en psychische weg gevolgd van mensen die over een bepaalde onzekerheid heen willen komen. Volgens Dr. Linda Papadopoulos beïnvloeden deze lichamelijk problemen het dagelijkse leven en de relaties van deze mensen. ?Ik heb veel extreme gevallen meegemaakt in het programma. Niet alleen de lichamelijke problemen, maar vooral de verhalen die erachter zitten. De mensen verbergen hun gevoelens, dus aan de buitenkant zie je niet wat er aan de hand is. Van binnen zitten ze heel erg met hun problemen, maar dat ziet dus niemand.? 
 

 
Onzeker
Ook legt Dr. Linda uit waarom en waarover vrouwen vaak onzeker zijn. ?Onzekerheid van vrouwen verandert naarmate ze ouder worden, maar ook verandert het met de tijd mee. Vroeger waren tienermeisjes en twintigers vooral erg onzeker over hun neus. Tegenwoordig is deze leeftijdsgroep vooral onzeker over hun borsten. Dit komt doordat de maatschappij steeds meer te maken heeft met seksualiteit?, legt ze uit. ?Vrouwen worden vooral onzeker door de maatschappij waar we nu in leven. We leven in een wereld waarin het lichaam van de vrouw wordt geëerd. Vrouwen steken veel tijd en moeite in hun voorkomen en willen er beter uitzien dan de concurrentie. Daarnaast hebben ze ook nog vaak een baan en kinderen; ze moeten alles met elkaar combineren.? 
 
Aangeleerd of aangeboren?
Volgens Dr. Linda zit onzekerheid niet altijd vanaf je geboorte in je. ?Je kunt zelfvertrouwen aanleren, maar het is ook af te leren. Veel kinderen geloven dat ze zijn geboren in een wereld die veilig is om in te leven. Als ze ouder worden maken ze dingen mee, waardoor dat beeld wordt verpest. Ze worden bijvoorbeeld gepest, ze hebben een moeder die hun altijd vergelijkt met een knappe oudere zus, ze zien er anders uit dan de rest of ze krijgen gemene opmerkingen naar hun hoofd geslingerd.?


 
Facebook
Onzekerheid komt dus van binnen en van buiten. Als je namelijk denkt dat je lelijk bent ga je jezelf vergelijken met anderen, bijvoorbeeld op Facebook. Ook geven mensen veel commentaar op elkaar. Dr. Linda denkt dat Facebook zeker bijdraagt aan onzekerheid, vooral bij jonge mensen: de Facebook-generatie. ?Iedereen wil een bepaalde identiteit creëren op internet en een bepaalde houding aannemen. Op internet wordt bepaald hoe je je moet gedragen en hoe je eruit moet zien. Je ziet daardoor een groei van plastische chirurgie en eetstoornissen. Een lipglossje of een andere haarkleur is leuk, maar dit gaat veel verder. Ze moeten kind blijven en leren dat bijna alle foto?s bewerkt worden op de computer. De meisjes die ze in tijdschriften zien bestaan niet, ze zijn bewerkt.?
 
Ook is Dr. Linda zelf weleens onzeker. Zo was ze vroeger heel erg onzeker, omdat haar oma altijd zei dat ze te dun was. ?Ze zei dat ik nooit een man zou vinden?, lacht ze. ?Als ik nu oude foto?s bekijk, denk ik bij mezelf: zo slecht zag ik er helemaal niet uit!?
 

Tips
Dr. Linda heeft nog een aantal nuttige tips om onzekerheid te overwinnen: ?Het beste wat je kunt doen om je zelfvertrouwen op te krikken, is iets doen waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen! Je moet je eigen grenzen verkennen. In het programma leren we mensen zichzelf afvragen wat ze nou echt leuk vinden en willen doen in het leven?, legt Linda uit. ?Het leven is veel te kort om onzeker te zijn. Het is jouw leven. Als je over het strand loopt, denk er dan niet aan dat mensen je kunnen zien. Denk aan mooie dingen, voel het zand tussen je tenen of het water spetteren tegen je benen. Geniet van lekker eten en geniet van de knuffels van je vriend. Kortom, geniet van het leven!?

My Naked Secret is vanaf vanavond - maandag 14 januari - om 21.00 te zien op TLC.