Thirty-love: Herken de single

Single & daten door Ilse
Ik hang met Barbara & Thomas en Elise & Olaf gezellig aan de bar. Het is al laat en ik wil net nog vijf biertjes voor ons halen als Barbara op haar schouder wordt getikt door een man met vettig haar.  
 
?Zo dames, wie van jullie is de single?? vraagt hij.
Barbara kijkt de man verbaasd aan, Elise geïrriteerd. Thomas en Olaf zijn te druk in gesprek om de ongenode gast op te merken.
?Nou?? vraagt vet-haar.
?Wat, nou?? vraagt Elise terwijl ze zich ijzig omdraait en de man van top tot teen in zich opneemt. ?Ik heb je vraag niet goed verstaan, geloof ik, en je naam ook niet.? 
Hij geeft geen krimp: ?Twee mannen, drie vrouwen. Wie is de single??
Barbara wendt haar blik naar mij en ik geef haar een schop. 
?Wat een scherpe analyse?, zegt Elise, ?heb jij soms meegedaan aan de nationale IQ-test?? 
Vet-haar negeert haar cynisme en kijkt bestuderend naar de drie vrouwen voor hem. Ik draai me om naar de barman en bestel vijf bier.
?Zij is het?, zegt vet-haar en wijst op mij.
?Sodemieter op, joh?, zegt Elise.
 ?Wil je niet weten hoe ik dat zie?? vraagt vet-haar.
Ik houd mijn adem in en kijk Elise indringend aan. Dit willen we niet weten, hoor je me, niet vragen! Straks zegt hij dat ik lelijk ben. Of dik. Of allebei. Of iets nog veel ergers dat ik nu niet kan bedenken, maar dat straks mijn hoofd niet meer uit gaat. Ik heb genoeg aan mijn huidige complexen en hoef er echt geen bij.
?Ik vroeg of je wilde opsodemieteren?, zegt Elise.
Vet-haar haalt zijn schouders op en draait zich om.
 

 
?Hoe kon hij dat nou weten?? vraagt Barbara.
?Weet ik veel?, zeg ik.
?Hij gokt?, zegt Elise, ?drieëndertig procent kans.? 
?Ik vind het toch frappant?, zegt Barbara.
?Valt wel mee?, horen we dan achter ons.
We kijken om.
?Sorry, dames, maar het is best goed te zien?, zegt de barman.
?Echt waar?? vraagt Barbara.
?Als je goed oplet wel?, zegt hij, ?dan zie je wie er bij binnenkomst meteen de mensen checkt. Dat zijn de singles. De anderen checken eerst waar de bar is, wat voor bier er op de tap zit, waar de toiletten zijn, dat soort dingen. Maar je moet erg goed opletten, hoor.?
Ik voel dat mijn wangen rood zijn.
?De meeste écht leuke mannen hebben wel wat beters te doen dan in de kroeg nauwlettend de dames te bestuderen?, zegt hij. ?Op tijd hun haar wassen bijvoorbeeld.? 
Ik lach.
?Of bier tappen voor de gasten?, zegt hij, terwijl hij mij met een knipoog een biertje overhandigt. ?Die mannen zijn pas écht de moeite waard.? 
Nu lacht hij aanstekelijk om zijn eigen grap. Hij heeft een mooie lach. En fijne lichtjes in zijn ogen. En ineens begin ik de actie van vet-haar te waarderen.

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.