De 5 bazen from hell

Werk & studie door Eefje
Há, je hebt 'm: die nieuwe baan. Maar het lachen vergaat je al snel als blijkt dat je nieuwe baas dagelijks solliciteert naar een flinke klap voor zijn of haar harses. Deze 5 bazen spannen de kroon!
 
1) De 'I don't give a fuck'-baas
Motto: 1,2,3,4 uur cup-a-soupen 
Leiderschapsstijl: Delegeren, delegeren, delegeren
 
Ik hoor je denken, lekker toch, zo'n recalcitrante baas? Nou, berg je maar. De typische I don't give a fucker geeft namelijk niet alleen geen fuck om het werk, maar ook geen fuck om jou. Moet je naar de tandarts? Bereid je dan maar voor op een toekomstig tandloos jawoord. Ook de begrafenis van Tante Miep en je eigen ziekenhuisopname kun je vergeten onder werktijd. Vijf minuten eerder weg? Hoe durf je het überhaupt te vragen? Niet in de baas in z'n tijd, schnappst?
 

2) De 'Wat voor slipje draag je nu'-baas 
Motto: Sex sells. Always. 
Leiderschapsstijl: Seksuele intimidatie is de beste intimidatie 
 
Op het eerste gezicht een charmante man hoor, die Jaap, maar Jaap zou Japie niet zijn als er een dag voorbij zou gaan zonder dubieuze knipogen en een compleet misplaatste boner. In het weekend overwerken, onalledaagse uitingen en oesters voor lunch (verplicht op zijn kantoor met de gordijnen dicht) zijn eerder regel dan uitzondering. Tevens houdt hij doorgaans graag een pervers oogje in het zeil. Hij heeft je zo gepositioneerd dat hij je scherm, maar vooral ook je billenpartij van 9 tot 5 professioneel - kuch - kan monitoren.

3) De 'Jij draait op voor alle shitzooi in mijn privéleven'-baas
Motto: Ik een rotdag, jij een kutdag 
Leiderschapsstijl: Het goede voorbeeld geven
 

Kun jij er iets doen dat je baas immens slechte seks heeft gehad verleden nacht? Kun jij het helpen dat haar man tijdens de seks in slaap viel en vervolgens in zijn slaap een paringsritueel nabootste? Blijkbaar wel. En aangezien jij zijn of haar partners libido op afstand negatief kunt managen, kun jij ook best de rest van de dag tot honderd tellen en op een bitter houtje bijten. Nou, komt er nog wat van? Waar blijft de koffie? Kan het misschien nog iets sneller? En wil je niet zo dom lachen? Er wordt je toch niets onmogelijks gevraagd?

4) De 'Kijk mij eens gevat zijn'-baas
Motto: Wees altijd het zonnetje op de werkvloer
Leiderschapsstijl: Kleineren = macht
 
"Wat dacht jij vanmorgen? Ik trek een leren broek aan?", "Jij hebt best wel kleine boobies, of zie ik dat verkeerd?", "Waarom geef je me niet meteen antwoord? Zit je in je gedachten bij je gedrocht van een vriend? Haha, grapje", ?Ik probeer steeds te bedenken wat jouw topkwaliteit is, maar ik kom er écht niet uit?, "Wanneer ga jij je eigenlijk settelen? Of ben je thuis net zo moeilijk als hier?", ?Ik kan je echt even niet meer aankijken (gruwelgezicht)?, "Waarom ben je zo?n passieve persoonlijkheid? Was deze opdracht niet mongool-proof?". Juist.
 

5) De ?Ik wil je zien huilen?-baas
Motto: Act like High School never ended
Leiderschapsstijl: Eilandjes aansturen met een zekere hiërarchie
 
Zodra de klok lunchtijd slaat, voel je de bui alweer hangen. Je baas benadert een royaal aantal collega?s om gezellig samen te gaan lunchen. En jij? Jij wordt ?per ongeluk? weer niet meegevraagd. Daar sta je dan, wederom contactarm met je broodje kaas in de rij bij de kassa, ver achter de ?Cool Squad?. Als je vervolgens naar buiten loopt om een sigaretje te roken, wacht je een bijtende blik, stopt prompt hun gesprek en zetten je collega?s het op een lopen. Op Facebook zien hoe de blijkbaar ?VIP? afterwork borrel geschiedt, mondt uit in een supplementair saamhorigheidsgevoel.
 
Herkenbaar? Wij zijn benieuwd naar jullie aandoenlijke baas-exemplaren!