Angelina Jolie heeft borsten laten amputeren

Celebs door Madelon
Wakker worden met het nieuws dat Angelina Jolie zich van haar vrouwelijkheid heeft ontdaan? Wat? Is het een grapje?! Nee, het is echt waar: de actrice heeft haar borsten preventief laten verwijderen.

De 37-jarige actrice liet haar borsten uit voorzorg weghalen. In de New York Times geeft Angelina aan dat ze dit heeft gedaan om borstkanker te voorkomen. Ze schrijft: ?Mijn moeder vocht bijna tien jaar tegen kanker, ze stierf op haar 56e. Ze leefde lang genoeg om haar eerste kleinkind in haar armen te houden, maar mijn andere kinderen zullen nooit de kans hebben om haar te leren kennen.?87% kans op borstkanker

Angelina praat in de column over de reden van deze drastische beslissing. Ze vertelt dat ze, volgens doktoren, maar liefst 87% kans had om borstkanker te krijgen. ?We praten thuis altijd over ?mama?s mama?. We hebben het ook weleens over de ziekte die mijn moeder heeft weggenomen van ons, en mijn kinderen vragen dan of dat ook met mij gaat gebeuren. Ik heb altijd gezegd van niet, maar de waarheid is dat ik wel een ?verkeerd? gen in me draag. Hierdoor heb ik dus een verhoogde kans op borstkanker.?

Angelina had volgens doktoren, naast de kans op borstkanker, ook een kans van 65% om eierstokkanker te krijgen. ?Zodra ik wist dat ik vrijwel zeker borstkanker zou krijgen, besloot ik vol tegen de ziekte in te gaan. Zodoende wilde ik  mijn beide borsten preventief laten verwijderen. Ik wilde dit eerst aanpakken, omdat deze operatie erg zwaar is.?Drie maanden lang

De actrice is drie maanden lang bezig geweest met de heftige ingreep. ?Half februari had ik de grote operatie, waarbij ze borstweefsel weg hebben gehaald. Zo?n operatie kan tot acht uur duren. Je wordt wakker met afvoerbuizen en allerlei tubes in je borsten en het voelt écht net als een science fiction-film. Maar al snel daarna kon ik verder met mijn gewone leven. Negen weken later liet ik mijn borsten reconstrueren met implantaten.?

Angelina geeft in haar column aan dat de hele procedure niet makkelijk was, maar dat ze enorm blij is met haar beslissing. ?Ik heb nu nog maar 5% kans om borstkanker te krijgen?, schrijft ze. ?Ik kan mijn kinderen nu vertellen dat ze niet bang hoeven te zijn dat ze mij verliezen aan die vreselijke ziekte. Ze zien alleen nog kleine littekens, maar verder ben ik nog steeds dezelfde.?Steun

Hoewel ze geen echte borsten meer heeft, voelt Angelina zich niet minder vrouw dan anders. ?Ook ben ik gelukkig met een man als de mijne. Brad steunt me waar hij kan. Hij was bij iedere operatie aanwezig, van begin tot eind. We wisten allebei dat dit het juiste was om te doen. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht.?

?Ik heb ervoor gekozen om mijn verhaal niet privé te houden, omdat ik weet dat er veel vrouwen zijn die niet weten dat ze wellicht kanker hebben of kunnen krijgen. Ik hoop dat ze zichzelf zullen laten testen en weten dat er veel opties voor ze zijn.? Angelina eindigt haar column met een wijze raad voor vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. ?Het leven biedt ons altijd uitdagingen. Laat het uitdagingen zijn die we aankunnen waar we de baas over kunnen worden.?

Wij vinden het enorm knap dat Angelina deze heftige beslissing heeft kunnen nemen en kunnen het alleen maar toejuichen dat ze haar ervaringen wil delen met de hele wereld. Hoe denk jij hierover?