ZeMama: Hij probeert ons uit

Kinderen door Aefke
Tijl huilde toen hij in zijn bedje lag. Toen ik boven zijn ledikantje hing, had hij een lach van oor tot oor op zijn gezichtje. Ik smolt. Hij probeert me gewoon keihard uit. 
 
?Zo klein als ze zijn?, zei een vriend. ?Die kleintjes hebben dondersgoed in de gaten dat je komt als ze gaan huilen.? 
?Maar dat is toch eigenlijk heel erg handig?? vond ik. ?Ze kunnen alleen maar huilen. Wie weet heeft hij buikpijn en roept hij om hulp. Zo hard als hij kan.? 
Nee hoor. Meestal is er niets aan de hand en willen ze alleen aandacht. Ze weten dat je komt als ze huilen en daarom moeten ze leren dat ze niet beloond worden voor hun gehuil. Ze lachen als mama hen oppakt en huilen als ze weggaat. Maar naar mijn idee manipuleert een baby niet. Hij communiceert. En wij mogen elke keer het raadsel oplossen. Waarom huilt mijn kind? 
 
 
Verwennen
Deze redenering over manipulatieve baby?s loopt parallel aan de fabel van verwennen. Kinderen die huilen mag je niet verwennen door ze op te pakken. Zo hoorde ik laatst een jonge moeder zeggen dat haar kind die nacht had gehuild. Ze vond het heel moeilijk, maar ze was er niet naartoe gegaan. Ook niet toen het huilen uren aanhield. De moeder vond het heel sterk van zichzelf dat ze haar kind niet had getroost. 
 
Slapen op schoot
Afgelopen weekend waren we op visite bij familie. Tijl zou daar slapen in een speciaal kindertentje. Onze zoon had alleen bedacht dat hij daar gewoon even geen zin in had. Het pruttelen veranderde door de babyfoon al snel in huilen. Mijn man ging hem troosten en toen hij beneden was, sloeg hij alweer aan. Ik ging naar boven en haalde hem uit bed. Op schoot vond hij het wel fijn. Genoeglijk kroop hij in zijn slaapzakje tegen me aan. 
?Hij is moe hoor?, vond mijn moeder. ?Kijk maar. Hij gaapt.? 
Ik liet hem slapen op schoot. Dat had hij toch maar mooi voor elkaar. Hij wond ons nu al om zijn kleine vingertje. 
 

Het consultatiebureau
Denk je er goed aan te doen door het consultatiebureau te bellen voor advies over je huilende baby? Ik denk dat het belangrijk is dat je zelf ook blijft nadenken. Een vriendin belde het consultatiebureau omdat haar baby van twee weken zoveel huilde. ?Ze probeert jullie uit?, was de conclusie. ?Laat haar maar gewoon even huilen.? 

Gelukkig hing ze dit advies aan de wilgen en probeerde iets anders uit. 
Troost je kind, zing een liedje. Doe iets. Maar ga alsjeblieft niet mee in deze rare uitprobeermaffia. 

Lees ook de vorige ZeMama-columns van Aefke!Aefke is onze ZeMama- columniste. Ze is getrouwd en sinds maart 2013 moeder van Tijl. Aefke hoopt een consequente moeder te worden, maar van haar hoeft Tijl later niet zijn bord leeg te eten. Ze hoopt wel dat Tijl later net zo dol is op ?boekjes? zoals ze dat zelf is. 
 
Aefke is meer dan alleen moeder. Ze heeft in september 2012 een boek uitgebracht, de kantoorthriller 'Tijdens Kantooruren?. Verder is ze gek op Nieuw-Zeeland, sociale media, sushi, haar kat Casper en natuurlijk de vader van haar kind. Aefke schrijft op stoereschrijfster.nl.