Thirty-love: Leukerd of engerd?

Single & daten door Ilse
“Dat was toch Erik?”, vraagt Hannah. Carien kijkt verbaasd: “Nee, Martijn, toch?” “Hebben we het over nummer 27?”, vraag ik. Hannah zucht. We weten het niet meer. We zijn eergisteren gaan speeddaten en nu weet ik niet meer wie ik heb aangekruist.
 
Dertig mannen waren er. En dertig vrouwen uiteraard. Carien had ons overgehaald. Hannah had geen zin, die was nog aan het sippen over haar ex. Maar wij tolereerden geen tegenspraak en Hannah ging mopperend mee. Carien en ik riepen dat het hartstikke lachen zou zijn. En dat je het vooral niet te serieus moest nemen. Maar toen we er eenmaal waren bleek het nog verdraaid lastig om het niet te serieus te nemen. Er was een zaal met dertig tafeltjes, opgesteld in drie rijen van tien. Aan elke tafel stonden twee stoelen, tegenover elkaar. Het leek me altijd al iets aparts, speeddaten, maar dat het er zo absurdistisch uit zou zien, had ik niet verwacht. Een dame kwam op ons aflopen: “Wat leuk dat jullie er zijn!” Ze stak haar hand uit, stelde zich voor en wees naar de bar. “Ga nog even lekker iets drinken, we beginnen over een minuut of twintig.” Achter haar zag ik een gong staan en die zou de hele avond lang om de drie minuten geluid worden. Aan het eind van de avond mochten we de nummers aankruisen die ons bevielen, alsof we gerechten van een Chinese kaart bestelden. Als die nummers onze nummers dan ook aankruisten, kregen we over en weer contactgegevens voor een langere date. 
 
 
Twee dagen later vergelijken we onze scores. Carien heeft zeven mannen aangekruist en die hebben op hun beurt ook allemaal Carien aangekruist, dus nu heeft ze zeven telefoonnummers gekregen. Hannah heeft niemand aangekruist. Nummer drie vond ze wel schattig, maar uiteindelijk had ze hem toch weer doorgestreept. Ik heb twee mannen aangekruist, beiden overlappen met Carien en eentje van hen heeft ook mij aangekruist. Carien en ik hebben dus een man gemeenschappelijk. Die leuke met die bruine krullen en die kuiltjes in zijn wangen. Alleen nu weten we niet meer wie dat is. Nummer drieëntwintig of nummer zevenentwintig? Erik of Martijn? Hannah denkt dat het Erik is. Carien denkt Martijn. En Carien denkt ook dat Erik bij haar juist door de mand viel toen ze vroeg of hij niet alleen op seks uit was. Maar Hannah denkt juist dat dat Martijn was.
 
Dan krijg ik een sms: “Hoi Frederique, zin om een keer te slowdaten? X Erik”
“Tja, welke is dit nu?”, vraag ik.
“De leukerd of de engerd?”, vraagt Hannah. Carien lacht.
Dan piept de telefoon van Carien: “Hoi Carien, zin om een keer te slowdaten? X Erik”
Ineens is het mijn beurt om te lachen.
“De engerd dus”, concludeert Hannah. Ze kijkt zelfvoldaan met haar nul kruisjes. 
 
Later die avond open ik WhatsApp en zoek Eriks nummer op. Als daar een foto bij staat en het is toch de leukerd... Moet ik Carien ook inlichten? Ze had dit toch zelf ook kunnen bedenken? Maar nog geen minuut later ben ik een illusie armer. Hannah heeft gelijk. Voor nu althans. Want morgen kan maar zo ook de leukerd zich melden.

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van 30-love, de roman die in november 2013 uitkomt. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.