Mama / Kinderen
Kinderen

Leuk voor op je dressoir: een fotolijst van je placenta


Je bent onlangs bevallen en je kunt je geluk niet op. Alleen zit je nog met die placenta. Wat moet je met dat ding? Weggooien? Opeten? Begraven? Voor als dit alles je niets lijkt: laat er een kek fotolijstje van maken!  
 
Celebrities doen ’m in de vriezer en je buurvrouw begroef ‘m naast haar buxus. Tja. Je moet ervan houden. De meeste vrouwen gooien hun placenta gewoon weg. Maar mocht dat je ook weer een tikkie te ver gaan, dan kun je ‘m altijd nog op je dressoir planten in de vorm van een fotolijstje. Kan dat tegenwoordig ook al? Jep. De Britse Amanda Cotton verwelkomt je placenta maar al te graag om er een souvenir voor het leven van te maken, aldus Daily Mail.
 
Koelen en insturen
Oké, je kunt dus van je placenta een fotolijst laten knutselen. Maar hoe gaat dat dan in z’n werk? Na je bevalling bewaar je je placenta in de koeler, want anders haal je door de lucht het postkantoor niet eens. Daarna stuur je ‘m op naar Amanda. Die laat de placenta uitdrogen, hakt ‘m daarna in fijne stukjes en giet deze in een doorzichtig fotolijstje. In dat lijstje zitten trouwens ook stukjes hars. Dat geeft namelijk een extra crunchy effect. En dan? Dan doe je een foto van je baby in de lijst. En ben je meteen van je kraamvisite af.

Maar waarom, in vredesnaam?
De vraag die de redactie al sinds negen uur bezighoudt, is: why, Lord, why? Oké, het opeten van je placenta is erger (vinden wij dan, hè), maar waarom zou je het hoofd van je baby inlijsten met stukken gedroogde moederkoek? Amanda heeft daar een paar pasklare antwoorden op. Allereerst is Amanda afgestudeerd op duurzaam ontwerpen en ze is sterk voor het hergebruiken van materialen. Volgens haar valt menselijk materiaal daar ook onder. Daarnaast: we bewaren zo veel persoonlijke dingen, ook van onze baby. Denk aan haartjes, schoentjes en de eerste tandjes. Maar de placenta is het eerste wat jou en je baby heeft verbonden. En wat is er dan mooier dan daar een levenslang aandenken van maken? Geef ons even om daarover na te denken. Maar dan wel na onze traumaverwerking.
 
De placenta-fotolijst: belachelijk, of een prachtige manier om je schoorsteenmantel te pimpen?

Foto: Jim Holden