Lifestyle / Celebs
Celebs

Viva la guilty pleasure

Vandaag pleit ik voor de afschaf van guilty pleasures. Niet omdat ik jullie niet je heimelijke genoegens gun, maar omdat ik vind dat je van pareltjes als Jersey Shore en Captain Jack moet genieten zonder schuldgevoel.
 
DWDD-kijkers onder jullie kennen ongetwijfeld het guilty pleasure-rubriekje waarin een Nederlandse singer-songwriter met gitaar op schoot een fout nummer covert. De zanger(es) in kwestie probeert dan met samengeknepen oogjes van een nummer als Mysterious Girl een gevoelig liedje te maken. Verwijder alle opsmuk ét voila: Peter Andre klinkt opeens cultureel verantwoord. Dat is het idee. Tot nu toe heb ik alleen nog nooit een nummer gehoord dat er op vooruit ging nadat het door de DWDD-wasstraat was gehaald. Dat ligt waarschijnlijk aan mij. Ik ben namelijk dol op guilty pleasures. 
 
Cultureel verantwoord
Over wat goede smaak inhoudt kunnen we ellenlang twisten, maar als je regelmatig een museum bezoekt, onontdekte bandjes kijkt en zo nu en dan een goed boek openslaat mag je jezelf cultureel verantwoord noemen. Dat maakt mij een cultuurbarbaar. Niets maakt mij vrolijker dan de eighties clipjes van Modern Talking en de twijfelachtige levenswijsheden van Royke Donders. Musea bezoek ik alleen op vakantie bij wijze van excuusexcursie. Van de meeste bandjes die in DWDD optreden wil ik hard met mijn hoofd tegen de muur bonken en de tijd die ik besteed aan het doorbladeren van belachelijke dure blaadjes zou ik ook kunnen wijden aan een duimendik literair meesterwerk.  
 

Guilty pleasure
Alles wat ik hierboven heb opgesomd kun je scharen onder de categorie ‘guilty pleasure’. Maar dat doe ik niet. Een guilty pleasure is iets wat je leuk vindt, maar waar je je eigenlijk voor schaamt. Of beter gezegd: voor hoort te schamen. Ik ben het stadium waarin ik schoorvoetend toegaf Geer & Goor zeer amusant te vinden al ruimschoots gepasseerd. Het feit dat er wekelijks twee miljoen mensen naar dit olijke duo kijken zegt natuurlijk al genoeg. 
 
Ik ben dus lang niet de enige in Nederland met een wat dubieuze smaak en roep daarom bij deze iedereen op om hun guilty pleasures te omarmen. Ik stel voor dat we het woord ‘guilty’ in dit verband ook maar meteen schrappen. Het is namelijk best wel idioot om je te schamen voor iets waar je vrolijk van wordt. Bovendien zijn er al meer dan genoeg triviale zaken waar wij vrouwvolk ons (onnodig) schuldig over voelen. 
 
Mijn lijstje guilty pleasures
Om het guilty imago dat aan deze genoegens kleeft los te laten, lijkt het me een goed idee om hier collectief met de billen bloot te gaan. Zie het als een vorm van therapie. Ik begin, maar let wel: ik verwacht van jullie na deze bekentenissen uiteraard ook een openhartig lijstje. Here we go:
 
  • Het nummer Casanova van Ultimate Kaos (let wel: de bubbling remix)
  • Leslie Nielsen in The Naked Gun, The Naked Gun 2½ én The Naked Gun 33 1/3
  • Alles wat met de Kardashians te maken heeft
  • Panterprint
  • Het überbruine, übergefohnde en vooral überduitse eighties-duo Modern Talking
  • Een overdaad aan sieraden (het vriendje heeft me omgedoopt tot B.A. Baracus)
  • De  TV&Showbizz-pagina van The Daily Mail
  • Robert Downey Jr.
  • Schoenen. Vooral de meest onpraktische soort die je een rib uit het lijf kosten en je voeten doen afsterven.
Hatsekidee, nu is de eer aan jullie. En waag het niet je hierna nog één keer schuldig te voelen als je wederom op maandagavond onderuitgezakt in glitterhuispak met chips en cola naar Roy Donders kijkt. Is het leven veel te kort voor.

Lees hier de vorige showbizzcolumns van Susan!


 
Susan is een 24-jarige journalist wiens leven een aaneenschakeling is van guilty pleasures.

Ze koopt te veel schoenen, luistert naar Modern Talking en reggaeton, is dol op Leslie Nielssen-films, Dolly Parton, de Zara en de showbizzpagina van The Daily Mail.

Verder schrijft ze voor TVGids.nl, lust ze geen ananas en is ze volgens haar collega’s het geheime zusje van de Kardashians.