Lifestyle / Winacties
Winacties

WIN: Boek 30-love van onZe schrijfster Ilse!

Lees jij elke zondag met veel plezier de Thirty-love columns over vrijgezel Frederique en haar vriendinnen? Goed nieuws: de roman 30-love van schrijfster Ilse Nelemans ligt nu in de winkels! Wij spraken met haar en geven boeken weg.
 
Sinds september 2012 hebben jullie al kennis kunnen maken met de avonturen van single dertiger Frederique en haar vriendinnen Carien en Hannah in de Thirty-love columns op Ze.nl. Elke zondag is er een nieuw verhaal online gekomen, geschreven door schrijfster Ilse Nelemans. Vol trots kunnen wij jullie dan ook melden dat het boek over Frederique en haar vriendinnen, genaamd 30-love, nu in de winkels ligt! 
 
Het is een heerlijke feel good roman geworden, waar Ilse jarenlang aan gewerkt heeft. Het is dus géén bundeling van de columns, maar echt een op zichzelf staand verhaal. Ilse: “30-love is het verhaal van Frederique, de hoofdpersoon uit de columns. Samen met Carien en Hannah is ze dertig-plus en single, terwijl hun vriendinnen gezinnen hebben en naar kindvriendelijke buitenwijken vertrokken zijn. Ze merken dat de kloof met die vriendinnen steeds groter wordt, dat werk ook niet alles is en dat alle leuke mannen op zijn. Althans..." 
 
Het idee 
Hoe Ilse op het idee kwam voor 30-love? “Ik werd zelf op mijn negenentwintigste single na een vrij lange relatie. Wist ik veel wat ‘single’ op mijn dertigste in zou houden: mijn vriendinnen waren steeds afhankelijker van een oppas voor de kinderen. Zomaar spontaan iets afspreken, was vrijwel onmogelijk geworden. Ook het hele daten was enorm veranderd. Alleen al iemand tegenkomen was niet zo gemakkelijk”, vertelt Ilse. “Het vaste kringetje collega’s, vrienden, sportteamgenoten leverde zelden een leuke nieuwe man op. En als ik eindelijk een leuke man gespot had en tegenover hem zat op een date, hadden we beiden geen zin meer in ‘een tijdje aanklooien’. Ik merkte dat ik als dertiger veel sneller wilde weten of het enige kans van slagen had." 

"Al met al bleef ik jaren single. Ik maakte hilarische en absurde dingen mee. Ik ging speeddaten, internetdaten en op singlereis. Mijn gesettelde vriendinnen volgden mijn verhalen op de voet, alsof ik een interessante realitysoap was. We hebben samen veel lol gehad, maar ik voelde me ook weleens alleen en onbegrepen. Ondertussen kwam ik steeds meer dertig-plus singles tegen en zij herkenden mijn gevoel heel erg. Zij maakten ook maffe dingen mee, die niet iedereen in hun omgeving begreep. Toen ben ik een paar van die verhalen gaan opschrijven. En nog een paar. Totdat er langzaamaan een boek ontstond.”
 
 
Single twintiger versus single dertiger
Volgens Ilse is er dan ook echt een verschil tussen single zijn in je twintigerjaren en in je dertigerjaren. “Ik denk dat twintigers er meer onbevangen in staan. Je hebt nog veel vrienden die ook single zijn en je bent dus minder de uitzondering. Bovendien heeft nog niet iedereen om je heen kinderen. Het krijgen van kinderen heeft een enorme impact op het leven van je vriendinnen", legt Ilse uit. "Ik hoor weleens dat single dertigers te kritisch worden in de liefde. Ik geloof dat zelf niet. Als dertiger weet je vaak beter wat je wel en niet wilt. Je hebt ervaring opgedaan en geleerd wat belangrijk voor je is. Sommigen van ons hebben zelfs ‘eisenlijstjes’ gemaakt. Maar die eisenlijstjes eindigen allemaal in de prullenbak op het moment dat we ons hart verliezen.”
 
De columns en het boek
Veel mensen denken dat de columns er eerst waren. “Ook wel logisch, want die zijn eerder gepubliceerd. Maar ik ben begonnen met de columns toen het boek al in concept af was. Ik zocht een manier om lezers alvast kennis te laten maken met Frederique en haar leven. Er zijn zoveel mensen die een blog schrijven tegenwoordig, dus vroeg ik me af: waarom zou Frederique niet een blog kunnen schrijven? Ineens kon ik allerlei korte verhalen kwijt die ik in het boek moest schrappen en zo begon mijn hoofdpersoon tot leven te komen. Vervolgens kreeg ze een eigen Facebook-pagina, waarop ik cartoons, foto’s en filmpjes kon plaatsen. En dat alles wekte de belangstelling van Karakter, de uitgever die nu 30-love heeft uitgebracht.”
 
 
Waarom we allemaal het boek moeten lezen
Wij van Ze.nl zijn al helemaal verslingerd aan het boek! RedactriZe Fleur is al halverwege in haar exemplaar en heeft inmiddels al wat slaapachterstand opgebouwd. Waarom het boek zo leuk is? Ilse legt uit: “Ik heb zeker geprobeerd om een lekker leesbaar, grappig en toch ook ontroerend boek te schrijven dat een kijkje geeft in het hoofd van de single dertiger. Het is een echt feel good boek over de zoektocht naar de liefde en de ontwikkeling van vriendschappen. Dat is een universeel thema, van alle tijden en alle leeftijden, en het is in dit boek eigentijds uitgewerkt. Elk hoofdstuk eindigt bijvoorbeeld met een WhatsApp-groepsgesprek, waarin de vriendinnen bijpraten over de laatste veroveringen."
 
Of er een vervolg op 30-love komt, daar durft Ilse nog niet veel over te zeggen. “Wat een gewetensvraag! Als mensen Frederique en haar vriendinnen in hun hart hebben gesloten, wie weet. Ik vind wel dat er dan echt weer een goed verhaal moet opduiken, niet een slap aftreksel met meer van hetzelfde. Ik kan me voorstellen dat het volgende boek juist een tegenhanger moet zijn, vanuit het perspectief van de ‘settelaars’ bijvoorbeeld. Je mag me er nog niet op vastpinnen, maar ik ben wel een tennisser. En tennissers weten: na 30-love komt 40-love!”

Het boek '30-love' is in alle boekhandels te verkrijgen of kun je hier online bestellen.
 
Foto's: Annelien Nijland

Winnen
Ben jij na alle columns op Ze.nl nieuwsgierig geworden naar het boek van Ilse? Goed nieuws: Ze.nl mag 5 exemplaren van het boek 30-love weggeven! Om kans te maken op deze prijs dien je Ze.nl te liken op Facebook. Meer kans maken? Deel de actie op je eigen Facebook- en/of Twitter-account door op onderstaande icoontjes te klikken.
 
Klik vervolgens hieronder op de meedoenbutton! Simpel toch? De actie loopt tot en met 16 december 2013.