10 manieren om te faken dat je hard aan het werk bent

Werk & studie door Eefje

Oké, toegegeven. Je bent soms gewoon een arbeidsschuwe donder op de werkvloer. Maar als de baas naast je computertje staat, voel je toch die getikte behoefte om een psycho-werknemer-van-de-maand-toewijding in scène te zetten. Hier dé 10 manieren om straks niet prompt zonder tijgerbrood, wasdroger of spaarvarken te zitten. Or whatever floats your boat.
 
1. Gedraag je als een idioot
Zodra je baas langsloopt, begin je allerlei idioterie te mompelen. Schizofreen? Nee, dat noemen we nou een bezig bijtje. Doe alsof je iets aan het optellen bent, trek er een gezicht bij alsof je een geblokkeerde drol uit moet stouwen en vergeet vooral niet te doen alsof je de tel kwijtraakt nu hij of zij je interrumpeert. Hè, verdomme. Leuk hoor, dit.

2. Iemand koffie?

Na al dat staren naar je Facebook-screensaver zou je nagenoeg de indruk wekken dat je niets zit te doen. Sta daarom demonstratief op, verzucht al je harde werk door levensmoe op je bureau te leunen en zeg dat je even een bakkie gaat doen. Je kunt er de klok op gelijk zetten: je baas gaat misbruik maken van jouw bezoekje aan de koffieautomaat. Vervolgens zet je de koffie geagiteerd op zijn of haar tafel, terwijl je zegt: “Sorry hoor, maar ik moet nu écht door. Zat er net zo lekker in.”
 

3. Maar waarom dan? En waarom dat dan?
Niets zo vervelend als die ene klasgenoot die vroeger altijd zoveel vragen stelde na college, en jij dan moest blijven zitten om die enorm waardevolle toevoeging aan te horen. Hoog tijd om deze ervaring nu in je voordeel te gebruiken. Vragen die beginnen met 'waarom, hoe en wanneer' zijn in deze situatie recommandabel. Waarom je al die dingen vraagt? Je wilt je werk gewoon goed doen, is dat nou zo barbaars? Wat ongelofelijk misdadig. Pfff, het is niet alsof je om een bonus vraagt.

4. Kom maar door

Overijverig, dat ben je. Vraag je baas om een extra taak. Wacht hier wel eventjes mee: timing is echt alles. Zodra hij of zij half in een vergadering zit, twee telefoontjes in de wacht heeft staan en uit onmacht loopt te ijsberen, glip jij tactisch eventjes naar binnen. “Hé, even snel hoor, heb je nog iets extra's liggen voor me?” De ultieme reactie: “Ik kan nu even niet nadenken, ga maar even iets anders doen.” Nou, vooruit. Als de big boss het zegt.
 
5. Zonder bijlage
Je baas zit te wachten op dat ene actieplan, jij denkt aan een warm bad en een pamperavondje. Vlak voordat je verkondigt dat je naar de huisarts moet, stuur je een mailtje met de tekst: 'Hierbij dan het actieplan. Let vooral op de extra opmerkingen (deze zijn in het rood aangeduid)'. Zet het vervolgens op een lopen en roep pas als je de deur uit bent: “Tot maandag!” Ja hoor eens effe, volgende week weer een week, hoor. Jemig, je bent ook maar een mensch.
 

6. Omgekeerde wereld
Shit, zit je net dik een uur comateus uit het raam te staren, word je gesnapt. “Zeg, gaan we wel even wat doen?”, klinkt het geïrriteerd. Grapje zeker. Je bent nota bene al de hele tijd aan het brainstormen. “Sorry, ik zat even in een intensieve brainsessie. En jij? Weer even lekker de benen aan het strekken?” Kijk er dolletjes bij en wend je hoofd weer af. We zijn niet allemaal gezegend met zo'n opperbeste concentratie, hoor je hem of haar denken.

7. Creatief multitasken

Een wijZe les: '10 ALT+TAB's a day, keeps the boss away'. Schakel zo snel als je kunt door alle verschillende vensters die je open hebt staan. Je baas heeft werkelijk géén idee wat je aan het doen bent, jij ook niet, maar het ziet er labyrintisch genoeg uit om je baas met een spontane migraine te doen afdruipen.
 
8. De vijf minuten regel
Je hebt de hele dag echt niets uitgevreten. Oké, je hebt je prullenbak geleegd. Je Instagram-feed heb je al 100 keer gezien en op WhatsApp heb je alle conversaties tot een maand geleden teruggelezen. Je baas roept dat hij naar huis gaat. Roep aansluitend nog harder: “Helemaal primaaaa, fijne avond! Ik blijf nog even zitten, heb nog een klein taakje liggen, dus dat kan ik net zo goed nu doen!” Hm, weer een verpletterende indruk achtergelaten. Hou het wel even vijf minuten vol, anders ben je straks nog ongeloofwaardig.
 

9. Fake phonecall
Nog even en je baas staat weer naast je. Weerbarstig grijp je je telefoon en geef je je moeder een imaginaire preek dat ze je niet steeds moet bellen onder werktijd. Het vergt wat improvisatie, maar het is te doen. “Mam, echt, ik ben al de hele dag keihard aan het werk, is het goed als ik je vanavond terugbel?” Kijk ook even naar je baas met een blik van “Snap jij dat nou? Het LEF!” Aaaaand you're all set.
 
10. Wat zeg je?
Er bestaat een universele associatie bij het dragen van oordopjes: ‘do not disturb’. Mocht je baas hier kak aan hebben, dan wijs je heel subtiel naar je oren, waarna je dwangneurotisch naar je scherm tuurt en als een gek lijstjes begint te typen. De boodschappen voor het weekend, namen voor je eerste kind, synoniemen voor een tampeloeres of, allicht, manieren om te doen alsof je werkt.
 
Happy workday!

Wat doe jij altijd om te faken alsof je hard aan het werk bent?