Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Huilen op je werk: go or no go?

Huilen: we doen het allemaal weleens. En daar zijn we niet altijd blij mee, want het komt vaak op zo’n onhandig moment. Alleen met een reep chocola in bad is prima, maar achter je bureau op kantoor: dat kan toch niet? Of wel?
 
Omdat Kevin het heeft uitgemaakt. Omdat je baas je een uitbrander heeft gegeven. Omdat je ruzie hebt met je moeder én je vriend én Banjer. Omdat… Er zijn zo veel redenen waarom we allemaal weleens flink aan het grienen gaan. En soms gebeurt dat op een andere plek dan op je bank met een fles drank en je kamerjas. Op je werk, bijvoorbeeld. En dat is menselijk, maar… kan dat eigenlijk wel? Twee leZeressen geven hun mening.
 

 
Ja, huilen op het werk moet gewoon kunnen
Veerle (29): "Ik snap niet wat er zo erg is aan huilen op je werk. We zijn allemaal mensen en het kan gewoon gebeuren – ook je baas kan zomaar in huilen uitbarsten. Waarom zou je je voor je emoties schamen; die hebben we toch allemaal? En soms moet het er gewoon uit. Zolang je niet het hele kantoor bij elkaar schreeuwt, lijkt mij vrij weinig aan de hand. Ik vind het ook geen teken van zwakte, maar eerder een blijk van menselijkheid en oprechtheid. En mocht het zo zijn dat je emotioneel wordt omdat bijvoorbeeld je baas je een uitbrander heeft gegeven, dan laat het alleen maar zien dat hij of zij het de volgende keer anders met jou aan zou moeten pakken. Plus: een uitbrander krijgen ís toch ook niet leuk? Laatst is het mij ook overkomen: mijn baas riep mij bij haar. Ik had iets niet gedaan en kreeg dat te horen ook. Toen was ik daarna overstuur, ja. Zij zag dat, en doordat ik mijn emoties toonde, konden we er juist heel goed over praten. Zij vroeg waarom haar woorden mij zo raakten en ik kreeg alle gelegenheid me uit te spreken. Uiteindelijk is onze werkrelatie er enorm door verbeterd. Dus huilen op het werk: ja, ik vind dat dit moet kunnen."
 

 
Nee, huilen op het werk is echt not done
Thamar (26):
"Huilen op je werk vind ik écht niet kunnen. Natuurlijk snap ik wel dat we allemaal een keer verdrietig zijn, maar er zijn andere plekken waar je los kunt gaan. Wacht even tot je weer thuis bent, of ga naar buiten, desnoods, maar zitten grienen te midden van al je collega’s vind ik behoorlijk schaamtevol. Je moet zaken en privé gescheiden houden. Huilen op je werk komt ook onprofessioneel over: je laat duidelijk zien dat je je zaakjes niet op orde hebt. Dit is helemaal zo als je huilt om iets zakelijks, want dan geef je aan dat je je werk eigenlijk niet aankunt, terwijl je gewoon boven een conflict met je baas of die hoeveelheid taken moet staan. Ik heb er ook een keer flink doorheen gezeten omdat ik te veel op mijn bord kreeg, maar dan huil ik uit bij mijn vriend, recht ik mijn rug en bespreek ik op een zakelijke manier met mijn baas wat er veranderd kan worden. Huilen heeft echt geen zin, je moet dingen óplossen. Die houding wordt echt meer gewaardeerd door je werkgever dan een partijtje huilen op je bureaustoel."

Wat vind jij: huilen op je werk, go or no go?