6 programma's van vroeger die acuut terug op de buis moeten

Media door Fleur

Tegenwoordig is er zo veel meuk op tv dat we ons nooit hoeven te vervelen, maar geef toe: in dit geval was in de jaren 90 toch alles beter? 6 televisieprogramma’s van vroegâh die we acuut terug op de buis willen.  

Weet je wanneer ze een beetje televisie maakten? Toen we op zaterdagavond gewassen en wel in onze pyjamaatjes met een bakje chips nog even voor de kijkkast mochten zitten. Spanning en sensatie was wat de klok sloeg. En hoewel we vandaag de dag genoeg interessante programma’s hebben, ervaren we nooit meer die huiskamergezelligheid erbij van 1993. Welke tv-producties daar toen wél voor zorgden? Wij noteerden er 6.  


1. Love Letters
Het was de droom van ie-de-re vrouw: trouwen in een hagelwitte megajurk. En wie kon die droom waarmaken? Linda de Mizzle! In Love Letters namen drie koppels die heel graag wilden trouwen het middels spelletjes tegen elkaar op. Het winnende stel mocht nog diezelfde avond naar het altaar van Linda. Iedereen voor de buis had een favoriet koppel en het was echt nagelbijten als dat stel achterstond in de puntentelling. Maar als het duo dan eenmaal won en de bruid in haar prachtige jurk een kasteelachtig gebouw inliep, op weg naar haar bruidegom… Smullen. En een beetje huilen. En je weer verheugen op de volgende aflevering – zou het weer net zo spannend worden, en zou de bruid-to-be weer zo mooi zijn? 


2. Ron's Honeymoon Quiz
Want engelen bestaan niet, maar vrouwen zoals jij, die beheersen heel m’n leven en die passen echt bij mij. Oh, Ron, kom bij ons terug. Met je Honeymoon Quiz waren we op vrijdag weer uren zoet. Wat het programma ook alweer inhield? Drie pasgetrouwde stellen namen het in de show van Ron Brandsteder tegen elkaar op om een huwelijksreis te winnen. De koppels moesten de meest spannende opdrachten uitvoeren. Kun je je die ene opdracht met die lepels nog herinneren? Dat de bruidegom op een lepel boven een kom soep zat en dat de bruid vragen moest beantwoorden? Bij ieder fout antwoord ging de lepel wat omlaag, en na vijf foute antwoorden belandde de bruidegom met zijn kadetten in de soep. Ze-nuw-slopend. Ook op-het-puntje-van-je-stoel-waardig: de wasstraat-opdracht, waarbij de koppels in een auto zaten en bij elk goed antwoord een stukje vooruitgingen. Wie als eerst door de wasstraat was, won. Stress, we zeggen het je. Ron’s Honeymoon Quiz was zo meeslepend, zo’n programma zie je gewoon nooit meer. En daarom verzoeken wij alle kersverse bruidsparen van Nederland om Ron te bellen. Jullie lekker strijden voor een huwelijksreis naar het Zwarte Woud, wij weer een écht goede vrijdagavond.


3. Over de roooie
Man! Over de roooie! Wat werden we door dit programma lekker wakkergeschud in de jaren 90. Matthijs Scholten, Renate Schutte en Wendy van Dijk gingen op straat op zoek naar slachtoffers voor bizarre opdrachten, zoals het tongzoenen van een vreemde, het aflikken van iemands billen en het opslurpen van kots. Lekkah! Natuurlijk raakte heel kikkerland daarvan in de stress. En toch bleven we kijken – niets fijner dan zien hoe iemand voor een rooie rug tot heel veel in staat bleek. Veel beter ook dan staren naar wat volslagen vreemden die met elkaar in een huis zitten doen, bijvoorbeeld. Voor door je eigen kots rollen kreeg je van Matthijs tenminste direct geld.


4. De Mini-playbackshow
Dit is een oproep aan Hendrikus Josephus Anthonius Huisman. Henny, je moet ervoor zorgen dat die playbackshow terugkomt. Kijken naar De Mini-playbackshow was namelijk de aller-, aller-, allerleukste zaterdagavondbesteding ooit. Wat vonden we het gaaf dat kindjes hun outfit mochten uitkiezen voor ze een lied van hun idool mochten playbacken. En wat was het aandoenlijk dat je ze daarbij hielp en dat je eerst 55 keer met het verkeerde kostuum op de proppen kwam. Die jury trouwens, ook zo leuk. Bulletje die dan altijd van die gekke, onnozele dingen zei en iedereen die zo positief was over de kleine optreders. Daar had Jerney K. nog wat van kunnen leren. Henny, ga nog eens met RTL praten. Mocht de playbackshow er weer door komen, dan verzorgen wij de eerste moppentrommel.


5. Geef nooit op
Soms gaat het niet, soms kan het niet, soms wil het niet, soms mag het niet, maar zeg nooit stop, want in je kop, daar past geen strop, dus Geef Nooit Op! Woehoe, we hebben het onthouden hoor, Peter Jan! Door jou weten we dat alles mogelijk is en dat we onze wensen dus nooit moeten laten varen. Jij bewees dat als je een keer wilt koken met een topkok of met dolfijnen wilt zwemmen, dat gewoon kán. In Geef Nooit Op maakte jij alle wensen die kinderen hadden waar. Met ingehouden adem zaten we te kijken hoe het ene na het andere kind de ervaring van zijn leven had, terwijl we tegelijkertijd bedachten welke wens wijzelf wilden insturen. Magisch was het. Kunnen we dat terugkrijgen? En dat jij dan ook terugkomt als hoe je toen was, en niet op de buis verschijnt als een door vrijwel iedereen uitgekotst en aangeklaagd manpersoon? Supervet, thanks!


6. Telekids
Je had er T-shirts van en petten en snoep en dekbedden en pyjama’s en… Nou ja. Telekids was booming in de jaren 90. Iedere zaterdagochtend sprongen onze ouders een gat in de lucht, omdat wij van 07.00 uur tot lang genoeg beneden onder een dekentje naar Carlo en Irene keken. Die zongen van die gezellige liedjes over dat er visite was en ze speelden megacoole spellen in de studio, die echt te spannend voor woorden waren. Lette je even niet op en beantwoordde je als deelnemertje een vraag verkeerd, dan kon je bijvoorbeeld zo een emmer vla op je kop verwachten. En we deden vanuit de huiskamer altijd mee met het spel 'De jongens tegen de meiden’, waarbij de meiden een keer of 1001 verloren, maar ach. Het was weekend en na 10.00 uur waren we alles toch alweer vergeten, want dan plofte Telekids – het blad op de deurmat. 

Welk programma van vroeger mag van jou terug op de buis?