Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Wat je niet tegen je baas moet zeggen

De enige woordenwisseling die tussen jou en jouw baas plaatsvindt, is tijdens de jaarlijkse contractbespreking, en zo nu en dan bij de watertank of het Douwe-apparaat. Móchten jullie dan al een gesprek aanknopen, doe ’t dan goed. 
 
Begrijp ons niet verkeerd, een open sfeer op de werkvloer is top! En alhoewel bedrijven lang niet meer zo formeel zijn als een jaartje of tien geleden (hier op de redactie zijn we guilty as hell), kunnen de volgende dingen tegen je baas beter niet gezegd worden. 
 
"Ja hallo! Ik heb vorige maand wel een aanbod van tig euro afgeslagen, hoor!"
Foei! Je geeft je leidinggevende het gevoel dat je een onzekere factor bent binnen het bedrijf. En daarnaast is het natuurlijk geen correcte wijze om dit zo te zeggen. Niet doen dus! 
 
"Soww… jij hebt lekkere billen in die G-Star, zeg!"
Hoe lekker die bips van je baas ook is, don't say it out loud. 
 
"Ik doe het op mijn manier."
Eh… doe maar liever niet. 

 
"Maar, maar, dat was ik niet, dat was Britt!”
Als je verantwoordelijk bent voor een fout, neem de schuld dan op je. Ben je dat niet? Probeer de situatie rustig uit te leggen, maar ga niet met het vingertje wijzen.  
 
"Ohh, appeltje-eitje!"
Om miscommunicatie te voorkomen, is het verstandig om niet te zeggen dat je de opdracht ‘een makkie vindt’. Hierdoor lijkt het misschien net of je jouw baan te makkelijk vindt, terwijl jij alleen wilde aangeven dat die taak je goed zal afgaan. 

"Pffff. 'K heb geen zin…"
Kijk. Je kan best eens met tegenzin naar je werk gaan, maar als je dagelijks als een mokkend schaap achter je desk zit, begint het aardig irritant te worden. Ook voor je baas.
 
"Ik ga hier weg als ik iets anders heb gevonden."
Wat je toekomstplannen ook zijn, houd deze liever nog even voor jezelf. Voor je het weet sta je diezelfde week nog op straat! En dat was wellicht weer niet helemaal de bedoeling.
 
"Kan je dat niet zelf doen?"
Regel nummer 1: als-ie het zelf kon doen, had hij jou wel niet in dienst genomen. 

"Kan ik effe wat opslag krijgen?"
Fout! Lees hier hoe je wél opslag kunt vragen aan je baas. 
 
"Weetje. Joosje van personeelszaken gaat vreemd. Met Erik. Erik weetjewel, de Zwart, óók van PZ. Daarnaast heeft ze ook weleens jouw post tegen het raam gehouden. Oh, en Loes is niet te vertrouwen. Die heb weleens geld gejat uit de kassa van d’r vorige job."
Of het nu een collega, klant, leverancier, schoonmaker of de vaste Appie-kantoorbezorger is, kritisch en respectloos roddelen over anderen zal niet goed overkomen bij je baas. Ook zal hij zich afvragen wat je allemaal wel niet over hem hebt te melden tijdens de lunchpauze.  
 
"Nee."
Zolang hij niet vraagt of jij zijn Hummer wilt wassen of de trial versie van Photoshop wilt kraken, is ‘nee’ zeggen geen optie. Natuurlijk mag je wél vragen stellen of onderhandelen. 
 
"Wat een kl@%tz*k!"
Scheld je baas nooit ofte nimmer uit. Nóóit. Ook niet bij collega’s. Zul je net zien dat de Big Boss achter je staat. Je zal niet de eerste zijn. 
 
"Sorry, ik zat even niet op te letten."
Koekoek! Bij de les blijven, hè! 
 
 
"Ja sorry dat ik zo zit te gapen hoor, mijn nacht was nogal ehm… zwaar, zeg maar."
Als de baas tegenover je zit, mogen dit soort details dus bespaard blijven. 
 
"Ik zit hier alleen voor m’n geld."
Mondje dicht! 

"Knappe kop heeft die vent van je!"
Jouw bazin wil natuurlijk geen onderlinge concurrentie. Ook niet op liefdesgebied. 
 
"Grappig zeg, zulke glimschoentjes."
Glimschoenen?! Die Gabbana’s waren anders wel jouw halfjaarsalaris! 
 
"Dik varken, schreeuw niet zo!"
Oeiiiii. Het kan natuurlijk zijn dat jouw baas uit zijn slof schiet. Remember: tis en blijft je baas, die je beter – veel, veel beter – geen dik varken kunt noemen.
 
Welke dingen mogen volgens jou niet gezegd worden tegen je baas?