Babes in Business: Jill is danseres op een cruiseschip

Werk & studie door Fleur

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Deze keer Jill. Zij is danseres op een cruiseschip.

Jill (24): “Ik ben opgeleid als danseres en werkte als entertainer/danseres in pretparken. Ondertussen deed ik wel auditie voor van alles. Zo ook voor de cruisecompany waar ik nu voor werk. Al snel daarna kreeg ik het bericht dat ze een contract voor mij hadden klaarliggen!", vertelt ze enthousiast. "Dit is nu mijn derde contract, wat betekent dat ik al drie keer negen maanden op reis ben geweest met het schip. Na negen maanden heb je één tot twee maanden vakantie en krijg je, als je geïnteresseerd bent, een nieuw contract. Voor mij is deze baan echt iets wat ik niet kon laten liggen. Dansen is een van mijn vele passies en reizen vind ik altijd leuk en bijzonder, dus met deze kans ving ik twee vliegen in één klap.”

Welkom aan boord! Jill is de tweede van rechts.
 
Hectische maanden
Het klinkt mooi: iets wat je graag doet betaald doen, terwijl je ook nog eens overal en nergens komt. Is het ook echt wat Jill ervan verwacht had? “Jazeker. Ik kreeg vooraf een heel pakket met regels en informatie over wat ik kon verwachten. De eerste drie maanden waren enorm hectisch; ik werd geleefd. Van week één tot en met zes was ik op het land (ik zat in Toronto, Canada en in Tampa, Florida) en dat waren stressvolle weken met allerlei repetities. Op de zaterdagen waren we vrij en bezochten we pretparken en shoppingmalls. Daarna waren er drie weken ‘installweken’ op het schip: we zetten alles goed neer voor op het toneel en we volgden een veiligheidstraining, want je moet uiteraard weten hoe je moet handelen als er een ongeluk op of met het schip gebeurt. Om die veiligheidstraining af te ronden, moet je ook nog drie soorten examens afleggen, want anders kun je alsnog naar huis. Maar na die hectische maanden is het echt genieten en feesten en kom je terecht in het ritme genaamd ‘shiplife’.”

Van reizen tot levenservaring

Op de vraag wat Jill het leukst aan haar baan vindt, heeft ze geen eenduidig antwoord. “De shows en medleys die ik dans zijn heel leuk. De ene show is vooral gericht op het thema ‘Disco’ en de ander neigt meer naar ‘Cirque du soleil’. Voor de medleys hebben we ook verschillende dansstijlen. Daarnaast ontmoet ik veel talentvolle, inspirerende mensen van wie ik wat kan leren. Ook heb ik zo veel mooie plekken mogen ontdekken. Om er een paar te noemen: East Coast, Bahamas, Puerto Rico, de Maagdeneilanden, Costa Rica, Barbados, Mexico, Canada, Alaska en verschillende Europese landen. Verder heb ik allerlei feestdagen mogen meemaken, zoals 4th of July, Halloween en Thanksgiving. Natuurlijk heb ik ook veel levenservaring op kunnen doen en ik heb als persoon echt kunnen groeien. En je ontmoet veel vrienden op het schip, waar je leuke vakantie-adressen aan overhoudt. Bier en wijn is voor de crewleden trouwens maar 1 dollar, dus we kunnen flink feesten – en dat gebeurt ook!”Gek doen met collega's


Zeeziek
Danseres zijn op een cruiseschip klinkt dus als een droombaan. Is er ook iets níét leuk aan die functie? Jill: “Eigenlijk heb ik niet echt minpuntjes op te noemen. Wel heb ik last van zeeziekte en er zijn orkaanseizoenen, dat is voor mijzelf wel lastig. Ik hebben midden in orkaan Sandy gezeten en het schip ging echt tekeer. Ik heb elk toilet en elke prullenbak van het schip gezien. Op vrijdag en zaterdag ben ik ook altijd zeeziek. ‘Throw up Friday/Saturday’ noemen mijn collega’s het. Ik heb gelukkig speciale zeeziekpleisters. Wat verder soms lastig is, is dat ik in een crew area en in een guest area leef. Zodra ik in de guest area kom, moet je een beetje lachen en groet je iedereen die je tegenkomt. Je maakt ook een praatje met mensen. Dat is normaal niet erg, maar soms heb je je dag niet en dan voelt het onnatuurlijk om leuk te doen.”

Half negen op, twaalf uur naar bed

Living the good life, zo zou je het werk van Jill het best kunnen omschrijven, toch? Nou, het is dan wel heel leuk, maar een gemiddelde werkdag op zee is niet niks. Jill: “Om 08.30 uur sta ik op, kleed ik me aan en ontbijt ik. Daarna is het tijd voor een conditietraining en de techrun van de show. We repeteren dan met de dansers, muzikanten en technici. Na de lunch heb ik zo’n 3,5 uur de tijd voor mezelf, waarbij ik een wasje draai, een filmpje kijk en/of aan krachttraining doe. Ik moet in ieder geval niet te veel stressen. Aan het eind van de middag is het tijd voor de warming up, make-up, het klaarleggen van kostuums en het doornemen van notities. Om 19.30 uur houden we de eerste show. Een uur later hebben we pauze en maken we ons klaar voor de tweede show, die om 21.30 uur begint. In het halfuur daarna nemen we nog wat dingen door en verzamelen we onze kostuums, die in de waszak gaan. Vervolgens ga ik verplicht een uurtje naar de Night Out Party om te socializen met gasten en collega’s. Meestal ben ik dan om 00.00 uur klaar. Vaak ga ik dan nog wat drinken met collega’s en rond 02.30 uur ga ik naar bed, want eerder lukt het me niet in slaap te vallen. Als we ergens hebben aangemeerd, is mijn rooster relaxed. Ik hoef dan maar drie uurtjes te werken en kan daarna op het land leuke dingen doen. Ik heb trouwens alleen vrije uurtjes, geen vrije dagen.”


Free time!


Bijzondere ervaringen
Als je negen maanden met een schip weg bent, maak je natuurlijk veel mee. Wat is Jill bijgebleven? “Heel veel; ik kan er een boek over schrijven. Maar er was een keer voor Make a Wish een 13-jarig meisje aan boord. Ze wilde heel graag dansen en onze groep zorgde ervoor dat ze een nummer mee mocht doen. Ze was heel lief en verlegen, maar zodra de muziek aanging, ging ze helemaal los. Er waren allemaal fotografen en cameramannen om alles te filmen voor de familie. Na de laatste show kwamen de ouders van het meisje naar ons toe: ‘Hartstikke bedankt dat jullie je zo over haar ontfermden. We hebben haar zien genieten, want het is een van de laatste weken van haar leven.’ Die zin sloeg in als een bom bij de groep. We waren heel ontdaan en lieten ook wat tranen. Twee maanden later kregen we een kaart van de familie dat ze vijf weken na de cruise is overleden.”

Toekomst

Hoe bijzonder Jills baan ook is, toch heeft ze besloten dat dit de laatste keer was dat ze op het cruiseschip werkte: “Ik ben nu 24 en heb dit drie jaar lang gedaan. Ik kijk er met plezier op terug en heb veel geleerd, maar zodra ik eind juli terug ben, ga ik de schoolbanken in. Ik wil de opleiding creatieve therapie richting drama volgen en mij daarop richten. Een danscarrière heb je niet tot je 67e. Wel wil ik creatief bezig blijven.”

Tot slot: heeft Jill nog tips voor mensen die juist aan een baan als danseres op een cruiseschip willen beginnen? “Doe audities, blijf in jezelf geloven en vooral: blijf genieten. Je gaat jezelf erg leren kennen en je groeit als persoon. Zo’n ervaring pakt niemand je af.” 

Lees ook de vorige edities van Babes in Business!