De verborgen horrorpraktijken achter konijnenbont bij grote labels

Mode & trends door Redactie Ze.nl

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: draag geen (echt) bont. Nooit. Dit blijkt maar weer uit nieuw onderzoek bij grote modehuizen als Burberry, Dior en Louis Vuitton: zij verkrijgen hun konijnenbont bij horrorfokkerijen.
 
Lieve, bange konijntjes opgepropt in smerige draadstalen kooien, zonder licht of ventilatie, samen met ontbindende lichamen van dode konijnen; dieren met open wonden en infecties die geen verzorging krijgen; stervende konijnen die in vuilcontainers worden gegooid: dit is de bittere realiteit die blijkt uit het onderzoek dat de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie Igualdad Animal in mei dit jaar heeft gepresenteerd.

Grote modemerken

Welke labels hun konijnenbont bij deze fokkerijen vandaan halen? Niemand minder dan de high fashion merken Burberry, Dior, Armani, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs en Diane Von Furstenberg. Zij verwerken dit bont in hun kleding. Verschrikkelijk!
 

 
Geïnfiltreerd
Twee jaar lang heeft de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie geïnfiltreerd bij zeventig Spaanse konijnenfokkerijen, aldus Bont voor Dieren. Igualdad Animal spreekt van ‘verschrikkelijke scènes van dierenmishandeling’ bij bedrijven waarvan sommige juist zijn bekroond door de industrie in de afgelopen jaren. Wil je weten waar we het over hebben? Hier kun je de (schokkende) foto’s zien.

Let op: de video bevat zeer schokkende beelden
 
Consequenties
De organisatie heeft inmiddels klachten van dierenmishandeling en schending van gezondheidsvoorschriften ingediend tegen de konijnenfokkerijen. De betrokken modehuizen hebben tot op heden nog niet gereageerd, ‘verrassend’. De consequenties voor de fokkerijen? Dit kunnen boetes zijn, variërend van € 60.000 tot € 1.200.000, 3 maanden tot 1 jaar gevangenisstraf en ontzegging van het werken met dieren voor een periode van 1 tot 3 jaar. Tevens is sluiting of ontmanteling van de fokkerijen mogelijk. Laten we hopen dat dit laatste sowieso het geval is.
 
Laat je horen
Wil jij je meehelpen in de strijd tegen bont? Teken de petitie van Bont voor Dieren voor een bontvrij Nederland. Teken ook deze petitie tegen de mishandeling van de konijnen in horrorfokkerijen.

Maar niet alleen bont is wreed, lees hier ook over de gruweldaden bij konijnen voor een truitje van angorawol en lees hier over de dierenmishandeling voor andere soorten bont.

Op de hoogte worden gehouden en je steentje bijdragen? Like Bont voor Dieren op Facebook!