Frenemies zijn slecht voor je gezondheid

Relaties door Sabine
We hebben allemaal wel zo’n vriendin. Een die het bloed onder je nagels vandaan haalt en tóch blijf je met haar afspreken: de frenemy. Alleen uit onderzoek blijkt dat dit soort ‘vriendinnen’ helemaal niet goed voor je zijn. 
 
Wanneer je in haar gezelschap bent, kun je tijdens het grootste gedeelte van jullie tijd samen wel een stoel tegen haar harses gooien. Doet ze nou zo om jou te treiteren of is ze echt zo? En waarom heb je altijd het gevoel dat je moet opboksen tegen haar in plaats van dat jullie elkaar helpen en elkaar oprecht het beste gunnen? Toch blijf je met haar afspreken, want ze heeft ook best wel goede kanten. Alleen kun je je die vaak niet meer herinneren als je in haar gezelschap bent…. . Misschien kun je beter toch niet meer met haar afspreken, want uit onderzoek blijkt dat frenemies slecht zijn voor je gezondheid. 


Hogere bloeddruk 
Goed, je drinkt eens een drankje met je frenemy en na een paar uur op je tong te hebben gebeten, vertrek je weer richting huis. Hoe kan het dan dat een relatie met deze ‘vriendin’ zo slecht voor je is? Uit onderzoek, dat werd uitgevoerd door Julianne Holt-Lunstad van Brigham Young University in Utah, blijkt dat dit soort relaties je bloeddruk doen stijgen, meer zelfs dan wanneer je woorden hebt met je leidinggevende. Wanneer je bijvoorbeeld een discussie hebt met je baas over je schamele loon, stijgt je bloeddruk, maar wanneer je in het gezelschap bent van een frenemy, stijgt deze nog meer.
 
Het gaat zelfs nog een stapje verder dan dat. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers al een hoge bloeddruk wanneer ze alleen maar de naam van hun frenemy te horen kregen. “Zelfs wanneer de ander in een andere kamer van het lab was, steeg de bloeddruk en het angstniveau”, vertelt Julianne aan BBC. Ze verklaart dit doordat mensen gaan stressen bij het idee dat ze straks nog een praatje moeten gaan maken met deze persoon. 

 
Frenemies everywhere 
Frenemies zijn dus slecht voor je gezondheid. Nou ja, heel erg is dat toch niet, want hoeveel frenemies hebben we nu eigenlijk? Één, twee… drie misschien? Maar volgens de onderzoekers hebben we meer frenemies dan we denken, meldt DailyMail. Met de helft van alle mensen uit onze sociale kring hebben we volgens Jullianne een ‘tegenstrijdige relatie’. Mmmm... de hoogste tijd om je vriendinnenkring eens te halveren...
 
En, hoeveel frenemies heb jij? En hoe ga je met ze om?