Fanatieke Fans: Henriët is fan van Dotan

Media door Sabine
We vinden allemaal een bepaalde artiest wel iets leuker dan anderen, maar echt ‘fan zijn’? Dat zijn de meeste volwassenen niet. Henriët wel: zij is fan van Dotan. En misschien gaat het wel iets verder dan dat. 
 
“Zijn muziek betekent erg veel voor me”, vertelt Henriët (22). “Vooral op momenten wanneer ik het druk heb of nerveus ben, helpt het me erg goed om te kunnen ontspannen.” Henriët is nu al zo’n twee jaar fan van Dotan en leerde zijn muziek kennen toen ze naar een concert van Gavin DeGraw ging. “Dotan bleek het voorprogramma te zijn. Op Spotify zocht ik hem op en luisterde ik een paar nummers die ik achteraf helemaal niks vond, maar toen ik zijn stem live hoorde, was ik meteen verkocht. Sindsdien ben ik fan van hem en zijn stem. Na het concert heb ik meteen zijn cd Dream Parade gekocht en dit was ook het eerste moment van contact met hem. Nadat hij mijn cd gesigneerd had, heb ik nog even met hem en zijn gitarist Anthony staan kletsen.” 

 
Al twee jaar fanatiek fan
Dit is voor Henriët het derde jaar dat ze Dotan volgt. “Sinds dit jaar volg ik hem meer dan eerst. Dat komt omdat hij nu meer concerten geeft. Het is heel tof om iemand te zien groeien die je al vanaf het begin volgt. Nu, twee jaar later, is hij gewoon heel bekend geworden.” Wat Henriët zo leuk vindt aan Dotan, is dat hij, ondanks alle aandacht die hij krijgt sinds zijn nieuwe cd 7 Layers is uitgekomen, gewoon zichzelf is gebleven. “Na een concert spreek ik hem weleens en dan vraagt hij altijd meteen: 'Hoe vond je het?' Als ik dan antwoordt dat hij weer heel goed was, krijgt hij zo’n grote lach op zijn gezicht. Ik vind het ook erg tof dat hij je in het publiek ziet staan wanneer je vooraan staat. Hij weet dan wie zijn fans zijn en dat vind ik ontzettend gaaf! Tijdens een concert in De Duif in Amsterdam keek gitarist Anthony me tijdens het spelen op een gegeven moment aan. Na afloop van het concert sprak ik hem en vertelde hij me dat hij me heel vaak zag. Tijdens elk concert wat ik bezoek van Dotan, ziet Anthony altijd of je er wel bent of niet. Dat zijn leuke dingen om mee te maken.” 
 
Ontmoeting met Dotan
Hoe vaak Henriët de zanger heeft ontmoet, weet ze niet meer precies. “Ik denk rond de vijftien à twintig keer. Na elk concert van hem, en ook bij gratis concerten op verschillende festivals, blijf ik vaak even met een paar mensen om een praatje met hem te kunnen maken. Het is ontzettend tof dat hij na elk concert de tijd neemt om even te vragen hoe het met je gaat en wat je ervan vond.” Of Dotan haar naam ook kent, weet Henriët niet. “Hij weet wel wie ik ben, maar ik heb geen idee of hij mijn naam ook weet. Het is al onwijs tof dat hij me kent van gezicht. Van zijn bandleden herkent zijn gitarist me ook al. Aan het eind van de laatste Paradiso-show van Dotan, zwaaide hij zelfs even naar me! Dat zijn de leuke momenten.” Hoewel Henriët fan is van Dotan, betekent dat niet dat op elk stukje vrije muur een poster van Dotan wordt opgehangen. “Ik woon samen met mijn vriend en het is eigenlijk een beetje verboden om overal posters van Dotan op te hangen. Ik heb een poster in mijn kamer hangen. Dit is een poster die ik vorig jaar samen met iemand van Team Dotan (fans van Dotan) in Amsterdam heb opgehangen. Dit was om hem te promoten in Amsterdam en om te zorgen dat zijn albumrelease in Paradiso zou worden uitverkocht.” 

 
Door Dotan heeft Henriët ook nieuwe mensen leren kennen. “Sinds 2012 zit ik in Team Dotan. Dit is een team op Facebook opgericht door iemand die fans van Dotan bij elkaar wil brengen. Samen met een groepje van zes meiden vragen we Dotan regelmatig aan op de radio. Het leuke van dit groepje meiden is dat we best hecht zijn en af en toe ook eens gezellig met elkaar afspreken om een hapje te eten of om naar een concert te gaan.” Naar hoeveel concerten Henriët is geweest, weet ze niet precies. “In de drie jaar dat ik hem nu volg, ben ik denk ik naar rond de vijftien concerten van hem geweest. Dus eigenlijk heb ik behoorlijk vaak zijn optredens bezocht.” 
 
Reacties
Over het algemeen vinden familie en vrienden van Henriët het leuk dat ze fan is van Dotan. “Ze vinden het leuk dat Dotan me ondertussen al wel herkent. Mijn vriend gaat zo af en toe weleens mee naar concerten van hem, wat ik altijd erg lief vind. Hij moet dan de hele avond aanhoren hoe gaaf het concert wel niet was. Een vriendin van me is ook heel erg blij dat ik haar Dotan heb laten horen. Ik heb haar destijds meegesleept naar een huiskamerconcert van hem, wat een erg leuke ervaring was. Na die tijd hebben we samen meerdere concerten van Dotan bezocht. Zij geniet ook altijd weer van zijn concerten. Soms plagen mijn ouders of vriend me er wel mee dat ik weer naar Dotan ga, maar tot nu toe heb ik nog geen negatieve reacties gehad van mensen op het feit dat ik enorme fan van Dotan ben. Ik hoor vaak dat ze het leuk vinden dat ik weer naar een concert van hem ben geweest. Maar het belangrijkste is dat je ervan geniet en dat je ermee door moet gaan zolang het kan.” 
 
 
Mooiste moment
Henriët heeft al heel wat mooie Dotan-momenten meegemaakt, maar als ze haar mooiste moment moet uitkiezen, zou dat de avond zijn dat ze hem zag bij RTL Late Night. “Een dag van tevoren kregen we te horen dat Dotan te gast zou zijn bij RTL Late Night. Samen met de meiden van Team Dotan ben ik toen zomaar naar Amsterdam gereisd. Daar bleek dat we niet naar binnen konden, omdat het vol was. Via Twitter hebben we hem toen laten weten dat we niet naar binnen konden, maar hem wel van buiten supportten. Vervolgens bleek dat Dotan tegen een medewerker had gezegd dat wij naar binnen moesten komen, omdat we er altijd voor hem zijn als fans. Dat was een onwijs gaaf moment wat ik niet zo snel meer zal vergeten.” Om Dotan te zien, heeft Henriët zelfs een keer een dag van school geskipt. “Ik stond vast in Leiden en kon niet met de trein naar mijn school in Den Haag. Ik wist dat Dotan die dag zou optreden bij Radio 1. Samen met een vriendin en een andere jongen zijn we toen naar Amsterdam gegaan. Het leuke was dat Dotan erg verbaasd was toen we binnenkwamen. Na afloop vertelde hij dat hij het erg lief vond dat we even waren geweest.” 
 
Ultieme Dotan-wens?
“Wat me eigenlijk nog wel heel erg gaaf lijkt, is om een keer mee te mogen kijken achter de schermen. Bijvoorbeeld hoe de band zich voorbereidt, hoe de soundcheck gaat. Gewoon een paar dagen mee op tour. Daarnaast lijkt het me gezellig om gewoon eens een keer thee te leuten met hem om hem wat beter te leren kennen als persoon.” 
 
Lees ook onze vorige edities van Fanatieke Fans!
 
Ben jij ook enorm fan van een bepaalde artiest die alles voor jou betekent? En wil jij het hoe en waarom wel kwijt op Ze.nl? Mail dan naar redactie@ze.nl en wie weet sta jij hier binnenkort samen met jouw idool!