Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

How to: Het feestje van het jaar geven!

We like to party! Echt hoor, we zijn dol op feestjes. Om naartoe te gaan, maar ook om te geven. Alleen is dat laatste nog best lastig. Daarom vertellen wij je hoe je het feestje van het jaar geeft in acht stappen.
 
Stap 1- Datum, tijd en plaats
Plan je feestje je niet te kortdag, het beste zo’n maand van tevoren. Let er op dat je het niet tegelijk plant met andere happenings waar veel mensen naartoe willen. Je wilt namelijk toch wel dat er mensen komen. Je kunt je party in je eigen huis geven, maar als je het nog grootser wilt aanpakken kun je een ruimte of een kroeg afhuren. Tenzij je mooiweergarantie hebt is het niet aan te raden om te feesten in een park of op een strand. 

Knalfuiven hoeven daarnaast niet per se ’s avonds te gebeuren. Je kunt ook een heerlijke brunch maken op een zaterdagmiddag. Wie wil er nu geen excuus hebben om al om half twee aan de wijn te zitten met heerlijke hapjes erbij?

 
Stap 2- Gastenlijst
Het is belangrijk dat je goed bedenkt hoeveel mensen je wilt uitnodigen en of ze aanhang mogen meenemen. Zorg ook dat dit duidelijk op de uitnodiging staat. Stuur een paar dagen voor de houseparty begint nog een keer een herinnering. Je kunt natuurlijk gaan mailen, maar het is ook erg handig om een Facebook-pagina aan te maken. Zorg wel dat hij op besloten staat, anders krijg je Project X-taferelen. Die. Wil. Je. Niet.
 
Stap 3- Thema
Zorg dat je een leuk thema hebt voor je fissa. 80’s en 90’s zijn ondertussen wel uitgemolken maar er zijn nog keiveel andere ideeën. Bijvoorbeeld: Disney, superhelden, zwart en wit, Amerikaans of inspirerende figuren. Je kunt ook een feest organiseren met een kleur als thema. Daar kun je dan mooi je eten, drinken en versieringen op afstemmen.

Stap 4- Budget
Bedenk hoeveel je uit wilt geven voor de mooiste party van je leven. Zet een bedrag apart voor eten en drinken. Voor een feestje van zes uur lang met dertig mensen heb je al gauw 21 flessen wijn nodig, 63 flesjes bier en 3 flessen met sterke drank. Hier is een handige site waar je kunt berekenen hoeveel drinken je nodig hebt voor je feest.

Vergeet niet dat lekker eten op je feestje minstens zo belangrijk is en je dat in je budget moet verwerken. Kijk naar hoeveel geld je nog overhoudt. Dit kun je uitgeven aan decoraties, spelletjes en andere leuke dingen. Het is slim om op je feestje een fooienpot neer te zetten of om een kleine entree te vragen. Zorg niet dat de entree hoger is dan een vijfje per persoon, anders kunnen je gasten beledigd zijn. Je kunt natuurlijk ook vragen of iedereen zelf wat eten of drinken meeneemt.


Stap 5- Eten
Geen happening is compleet zonder eten! Maar om drie dagen van tevoren in de keuken te staan is ook niet erg leuk. Je kunt natuurlijk zelf de traditionele kaas met augurk maken en een stokbroodje serveren. Het is echter ook leuk om alles wat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een burrito op tafel te zetten. Dan kunnen je gasten lekker zelf aan de slag. Hebben ze meteen wat te doen en jij hebt er amper omkijken naar. Het is ook leuk als je je gasten hun eigen taartje laat versieren.

Zorg ook dat je wat fingerfood bij de deur hebt staan dat je gasten al kunnen pakken wanneer ze binnenkomen. Eten maakt iedereen gelukkig, dus kun je het maar beter zo snel mogelijk onder iemands neus duwen. Het is fijn voor de BOB'bers dat er ook drinken is waar geen alcohol in zit. Je kunt naast cola en water, vruchtensappen en alcoholvrij bier neerzetten. 
 
Stap 6- Muziek
Niets is zo belangrijk als de muziek, het creëert namelijk de hele sfeer! Misschien mag je zelf helemaal gek zijn van Metallica, als je vrienden dat niet zijn is het geen goed idee om dat te draaien. Selecteer leuke feestmuziek of kies een van de vele playlists van Spotify. Geen zin in reclames? Je kunt een proefversie nemen van tien dagen. Hoef je niks voor te betalen en je hebt toch de hele avond muziek - zonder spotjes over borstvoeding. Kies een lange lijst uit zodat het niet opvalt wanneer een nummertje twee keer langskomt.
 

Stap 7- Decoratie
Dankzij je thema is dit een stuk makkelijker. Ga voor wat leuke slingers, ballonnen, tafelkleden en haal de kerstlichtjes van zolder. Iedereen is dol op glimmende lampjes! Als je buiten in je tuin een feest geeft is het heel leuk om lampjes in de bomen te hangen. Net een sprookje. 

Als je niet de hele tijd je gasten wilt serveren is het slim om een tafel neer te zetten met daarop de drank en het eten. Zorg dat de omgeving van de tafel vrij is en dat je er makkelijk naartoe kunt lopen. Het is erg leuk om er instructies bij te hangen over hoe ze verschillende mixjes moeten maken. Het scheelt jou veel tijd en je gasten zijn meteen vermaakt.

Stap 8- Vermaak
Hoewel Twister superleuk is heeft niet iedereen daar altijd trek in. Karaoke daarentegen doet het bij iedereen bijna altijd goed. Slinger die Wii aan voor een lekker potje Singstar. Het is ook leuk om van kinderspelletjes, drankspelletjes te maken. Bijvoorbeeld Stef Stuntpiloot waarbij je elke keer als jouw muntje er wordt afgetikt een shotje moet nemen. Let the fun begin!
 
Wat wordt jouw volgende houseparty?