10 tips hoe je op je werk heel druk kunt lijken (maar het niet bent)

Werk & studie door Rosanne

Je bent een hardwerkende vrouw die altijd keurig op tijd is en heel vaak zelfs haar werk mee naar huis neemt. Niet? Nou dan hebben we hier wat tips die er in ieder geval voor zorgen dat het lijkt alsof je hard bezig bent.

Natuurlijk weet jij wel dat jij degene bent die eigenlijk de kar trekt op het werk, maar of de rest dat in de gaten heeft? Soms werk je zelfs zo hard, dat je jezelf naar een burn-out zou werken. Laatst nam je zelfs een kussen en een slaapzak mee voor onder je bureau. Begint jouw baan je leven te overschaduwen? Dan is het tijd om eventjes te relaxen. Maar aangezien je baas dat niet zo leuk vindt, kun je het maar beter subtiel aanpakken.

Truc 1. Houd je bureau netjes en sorteer je papierwerk. Het liefste doe je ze in stijlvolle paperassen. Zorg voor voldoende post-it-briefjes, pennen en een volle bureaulade. Het ziet er strak en geregeld uit, en het bezorgt je minder paniek als er iets snel moet gebeuren. Je bent georganiseerd, dus de klus is zo gepiept.

 
Truc 2.

Ga rechtop zitten, dat ziet er veel actiever uit dan vanuit je luie stoel die orders te bestellen.

 
Truc 3.

Probeer de typische kwebbeltantes bij je bureau vandaan te houden. Het ziet er niet professioneel uit, ze zijn vervelend, luidruchtig, tijdrovend en gewoon irritant. Je wilt toch in alle rust je nagels kunnen lakken? Je kunt bijvoorbeeld mompelen, als er weer een op komt duiken: "Pfoe ik heb niet eens tijd om te lunchen, ik ben echt helemaal ondergesneeuwd." Meestal snappen ze de hint wel.

Truc 4. Wees op tijd. Mensen die er al zijn voordat het officiële startschot is gegeven, maken een veel betere indruk. Al is het maar vijf minuutjes. En het wordt je meer gegund als je eerder weggaat. Je was er namelijk al supervroeg (ahum).

Truc 5. Kleed je voor de hoogste functie alsof je daar al bent aangenomen.



Truc 6.

Pleeg een noodtelefoontje. Gebruik het om je baas te imponeren of om van iemand af te komen. Wat kan jou het schelen dat je het bericht in je eigen voicemail inspreekt? "Hallo met (voor en achternaam). Ik hou er niet van om privégesprekken vanaf het werk te voeren (honk 1), maar luister, ik heb echt geen tijd (honk 2). Ik ben bedolven onder het werk. Het spijt me, maar ik kan vanavond niet afspreken (honk 3). Mijn werk gaat voor (honk 4)". Homerun!
 
Truc 7. Voor het geval iemand je stiekem besluipt terwijl jij rokjes aan het shoppen bent, kun je maar beter altijd documenten hebben openstaan. Zoek een uiterst saaie ik-ben-hard-aan-het-werk webpagina op. Zo kun je snel hierop klikken wanneer er gluurders komen kijken.

Truc 8. Als je op je baas wil schelden kun je dit trouwens het beste vanuit Hotmail doen. Grote bedrijven hebben vaak harde schijven als back-up en het zou toch niet zo prettig zijn als jouw tirade daarop bewaard bleef. Hotmail daarentegen valt niet te infiltreren en is dus veilig te gebruiken.

Truc 9. Vertel alleen blunders als het echt moet. Niemand hoeft te weten dat je af en toe nog onhandiger bent dan het achtereind van een varken. 


Truc 10.

Na een heftige avond uit kun je het beste geen bewijs plaatsen op Facebook. Je kunt ook beweren dat je erge voedselvergiftiging had. (Had je nu maar niet die kipwraps gegeten.) Wat een plichtsgetrouwe en bewonderenswaardige werknemer ben je, dat je toch nog komt opdagen!
 
Welke truc ga jij sowieso gebruiken?