Binnen no time weer in shape na een bevalling, zo doe je dat!

Kinderen door Vera

PUSH, PUSH, Plop… Daar is hij dan – oké, ging het maar zo snel! De tijd na de bevalling is megahectisch. Thuis kun je een aantal dingen doen waardoor je weer snel the old you bent. En dat terwijl de kleine een dutje doet!

Sommige vrouwen lijken twee uur na hun bevalling weer helemaal back in shape te zijn… Grrr! Denk aan Doutzen of aan prinses Kate. Maar wij als normale vrouwen hebben natuurlijk niet een heel team achter ons staan dat ervoor zorgt dat je er binnen een uur weer een beetje fatsoenlijk uitziet, helaas. Zelf kun je natuurlijk al wel iets doen, ook al ben je nog op en top herstellende. Heftig sporten mag – en gaat – de eerste weken ook echt nog niet, want je hebt een nogal pijnlijke poes. Hopelijk voel je je met deze tips al snel iets fijner!  


Beweging
- Sporten mag nog niet, maar wandelen kan na een gewone bevalling al wel heel snel. Begin na een paar dagen gewoon met korte stukjes en probeer steeds iets verder te lopen. Lekker een rondje over de markt, door het park of langs de boulevard. Drie voordelen: jij loopt de laatste kilo’s ervanaf, de baby slaapt binnen een minuut en je krijgt nog lekker frisse lucht ook! Goed voor je lijf en goed voor je hoofd.  
- Je bent natuurlijk geen omaatje, maar het is echt goed: doe mee aan Nederland in beweging! Ga voor de tv staan om even voor 9.00 uur en pak de bewegingen heel rustig op – het is makkelijker om bijvoorbeeld op een stoel te zitten of te leunen. Als een grijze plaag van 80-plus het kan, kun jij het zeker!
- Sommige baby’s zijn niet de makkelijksten. Ze willen alleen slapen wanneer je ze in slaap wiegt in je armen. Als je dan toch bezig bent, loop rustig door het huis. Zo krijg je ook weer extra beweging.

Uiterlijk
- Waarschijnlijk slaap je de eerste nachten amper van het gehuil, jouw pijn en de adrenaline. Je krijgt al snel last van een grauwe huid en wallen. Een goede make-up doet dan wonderen. Je hebt wanneer je je al slecht voelt echt geen zin in opmerkingen als: "Wat zie jij er verrot uit!" Lekker een beetje kleur opsmeren dus!
- Wanneer je tijdens jouw zwangerschap een enorme buik had is deze echt niet meteen weg nadat je jouw kindje eruit hebt gepoept. Je kunt het proces versnellen door een strakke buikband te dragen. Zo wordt de huid sneller strak en staan je kledingstukken van voor de bevalling al snel een stuk mooier.
- Laat je haren in een leuk model knippen waar je in de ochtend zo klaar mee bent. En nee, dat betekent niet dat je voor kort met een kuifje hoeft te gaan. Lang haar is makkelijk op te steken en dus moeilijker vast te grijpen voor baby’s.


Voeding
- Veel vrouwen vergeten na een bevalling goed voor zichzelf te zorgen. Je bent natuurlijk zo druk bezig met flesjes, verschoningen, kolven… You name it! Onthoud: zorg goed voor jezelf! Je kleintje heeft je nodig en heeft niets aan jou als je niet goed voor jezelf zorgt.
- Drink genoeg water! Je moet alle afvalstoffen uit je lijf krijgen. Zeker als je borstvoeding geeft moet je minimaal 2 liter drinken, anders maak je niet genoeg melk aan.
- Moet je nog een aantal kilo’s kwijt? Zorg dan dat je – naast de dagelijkse wandeling – gezond eet. Geen vette en andere ongezonde dingen, maar ga voor bijvoorbeeld gestoomde groenten. Met de combinatie van een sterke wil, gezond eten en beweging ben je zo verlost van de laatste kilo’s.

Hoe snel na de bevalling voelde jij je weer de oude?